Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

FUTBOL VE BESLENME BESLENME
BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
KARBONHİDRAT NEDİR...
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
BESİN MADDELERİ.
SAĞLIKLI BESLENME.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Karbonhidratlar.
PROJESİ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Metabolizma ve Beslenme
VİTAMİNLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
PROTEİNLER 2.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
KARBONHİDRATLAR.
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Protein Metabolizması
KARBONHİDRATLAR.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
PROTEİNLER.
Beslenme İlkeleri - 5.
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013 Sporda Beslenme Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013

What is feeding? Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral gibi bileşenlere ayrılarak kullanılmasıdır.

Su içsem yarıyor! Alınan besinlerin hücre içindeki kimyasal reaksiyonları sonucu enerji olarak açığa çıkması ve harcanmasıdır. Anabolizma, Katabolizma.

Vücudumda neler var? Molekül Vücut Ağırlığına Göre Yüzdesi SU 60 PROTEİN 17 LİPİD 15 MADENLER (Na+, K+, CI+) 5 DİĞER BİLEŞİKLER 2 KARBONHİDRATLAR 1

Acaba, ne yemeliyim? Makro besinler Mikro besinler Karbonhidrat (%60) Protein (%12-15) Yağlar (%15-20) Mikro besinler Vitaminler Mineraller Su Karbonhidrat Protein Yağ

Organlarım nasıl çalışıyor? BESİN ANA FONKSİYONLARI KARBONHİDRAT Enerji YAĞLAR Enerji, membran yapısı PROTEİN Yapısal, enzimler VİTAMİNLER Enzim kofaktörleri MİNERALLER Enzim kofaktörleri, ozmotik basınç SU Sıvı ortam, vasküler taşınma

Ve mısırlılar piramidi buldu!....

Egzersiz ve Beslenme Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, Vücudun ihtiyacı, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Mineraller, Su.

Egzersiz ve Beslenme Hem sportif etkinlik içerisinde performans için, Hem de sağlıklı olabilmek için, Tavsiye edilen miktar. Sedanter (kgx24 kal.) Sporcu (kgx30 kal.) Ağırlık sporcu (kgx40kal).

Egzersiz ve Beslenme Besinler enerji sağlar, Vücut sıcaklığının düzenlenmesi, Kimyasal reaksiyon, Kas kasılması.

Karbonhidratlar Monosakkarit, Disakkarit, Polisakkarit.

KARBONHİDRATLAR Monosakkarit; ……………….su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar………… (glikoz, fruktoz,galaktoz)

KARBONHİDRATLAR Disakkaritler; ………..iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bağ sayısı kadar su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, …………………….. maltoz (arpa şekeri), sakkaroz (sükroz, çay şekeri), laktoz (süt şekeri)

KARBONHİDRATLAR

KARBONHİDRATLAR Polisakkarit; Temel yapı birimi glikoz molekülüdür. Kolloid yapıda olan bir bileşiktir. Bitkilerde, ozmotik basınç yükselteceğinden dolayı şekerler monosakkarit halde depolanamaz, bu nedenle polisakkaritlere çevrilerek saklanırlar. (Nişasta, Selüloz, Glikojen)

PROTEİNLER Proteinler; Kaslar, Cilt, İç organlar, Kemik ve diş, Bağ dokular (tendon, ligament), İmmun sistem, Hormonlar, Çeşitli kimyasal reaksiyonlar.

PROTEİNLER Amino asitler (AA, karbon, oksijen, hidrojen, azot) İki çeşit, 20 adet.

PROTEİNLER Esansiyel AA (10), Alanin, Asparajin, Aspartik Asit, Sistein, Glütamin, Glisin, Prolin, Serin, Glütamik asit, Tirozin

PROTEİNLER Esansiyel olmayan AA (10), Histidin, İzolösin, Lizin, Fenilalanin Metionin, Valin, Arginin, Triptofan Treonin, Lözin

PROTEİNLER Hayvansal proteinler; Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Peynir, Yoğurt.

PROTEİNLER Bitkisel proteinler; Mercimek, Nohut, Kuru fasulye,

LİPİDLER Enerji, Vitaminlerin taşınması (ADEK), Hücre membranlarında, Sinir hücrelerinde, İç organların korunmasında.

LİPİDLER Yağ kaynakları, Süt ve süt ürünleri, Et ve et ürünleri, Kuruyemişler, Bitkisel yağlar.

LİPİDLER Doymuş yağlar; Doymuş (katı) yağlar, Doymamış (sıvı) yağlar, Tekli doymamış, Çoklu doymamış.

LİPİDLER Doymuş yağlar; Son yıllarda dikkat, Kan kolesterol seviyesinde artma, Koroner kalp hastalıkları, Oda sıcaklığında katı,

LİPİDLER Doymamış yağlar; Tekli doymamış (zeytin yağı) LDL üzerinde azalma, HDL aynı Çoklu doymamış (ayçiçek yağı) LDL ve HDL azalma

KOLESTEROL Yağın karakterine benzer, Yağın sindirilmesi, Hücre yapısında, Beslenme ile alınamaz, Vücut ihtiyacı kadar üretir, Yumurta sarısı, İç organlar, Kabuklu deniz hayvanları.

YAĞ TAVSİYELERİ Sağlık için önemli, Gereğinden fazla tüketmek, Sınır %30 (67 gr), Doymuş yağ 10% (22), Sporcular % 20 (karbonhidrat fazla).

VİTAMİNLER Suda eriyenler (B,C), Yağda eriyenler (A,D,E,K,).

VİTAMİNLER Suda çözünenler (B,C); Thiamin, Riboflavin, Niacin, B6, Folate, Biotin, Pantothenic, Vitamin C.