Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiye

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“VARLIK BARIŞI” 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun.
Advertisements

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN
HAK TÜRLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Boğaziçi hukuk söyleşileri… “Mal ReJİmlerİ VE TASFİYE USULLERİ”
Faiz Problemleri.
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
1 “VARLIK BARIŞI” 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Feyyaz YAZAR Gelir İdaresi Grup Başkanı.
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
CİZRE TİCARET VE SANAYİ ODASI. KURULUŞ  ODAMIZ ANKARA 8.İDARE MAHKEMESİNİN 29/09/1998 TARİH VE 1998/4721 ESAS SAYILI KARARIYLA KURULUŞU GERÇEKLEŞMİŞTİR.
1 Taşınmazlar ve İştirak Hisseleri ile Kurucu Senetleri, İntifa Senetleri ve Rüçhan Hakları Satış Kazancı İstisnası Feyyaz YAZAR Gelir İdaresi Başkanlığı.
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
İMAR , PLANLAMA ve KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
A.7-1 ÇİKOSAN A.Ş. Tek bir üretim bölümünde çeşitli mamuller üretmektedir. Genel üretim giderlerini üretilen mamul maliyetlerine götürü olarak yükleyen.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
BİLANÇO TARİHİNDEN SONRAKİ OLAYLAR
2 10-HAZIR DEĞERLER
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
Candaş İLGÜN YARGITAY ÜYESİ.
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 12
“SAĞLIK HUKUKU YARGILAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR"
5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI KANUNU VE UYGULAMASI.
HACİZ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN Garip Ayaz, YMM, CPA, MSA 28 Kasım 2008-ANKARA
İşvereni bulunduğunuz null sicil sayılı dosyada işlem gören işyerinizde çalışmakta olan TC kimlik numaralı.
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır. Bu hesap, banka.
Ticari İş ve Ticari Yargı
Engellilik ve Dava Örnekleri
DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ Maliyet Bedeli (V.U.K. Md. 263).
2015 YILI SGK KATILIM PAYI UYGULAMALARI
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 21
MUHASEBE UYGULAMALARI
BİLİNÇLİ TÜKETİM ARİTMETİĞİ
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Mal Rejimi Kavramı Eşlerin evlilik birliğinden önce ve/veya evlilik birliği devam ederken sahip oldukları malvarlıkları üzerindeki hak ve yükümlülüklerini,
AİLE HUKUKU KONULAR AİLE HUKUKU HISIMLIK İKAMETGAH TABİİYET Nişanlanma
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
AYRILIK KARARI VE SONUÇLARI BOŞANMA KARARI VE SONUÇLARI
AİLE HUKUKU III Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç.
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
İdari Davaların Açılması
HAKLARIN ASLEN KAZANILMASI
T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2016/1620 K. 2016/9490 T
Kişiler Hukuku-10. Hafta.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
İSPAT KAVRAMI.
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
Sunum transkripti:

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiye Örnek Bilirkişi Raporu İncelemesi Av. Ayça ÖZDOĞAN

Dosya Bilgileri Tarafların Evlilik Tarihi: 30.01.2000 Boşanma Dava Tarihi: 06.02.2006

Taraflara Ait Malvarlıkları Davalı adına kayıtlı taşınmaz (12.04.2004) Ziynetler Menkul eşyalar (2002 sonrası) Davacı adına kayıtlı taşınmaz (21.05.2002) Davacı adına kayıtlı araç (19.11.2004)

Talep ve İddialar Davacının Talep ve İddiaları Davalı adına kayıtlı eve ödemelerin müştereken yapıldığı, ödemelerde borç ve ziynetlerin kullanıldığı Aile konutu şerhi talebi Taşınmaza ilişkin diğer talepler ? Menkul mallar ve ziynet eşyaları

Davalı-Karşı Davacının Talepleri Davacıya ait taşınmaza katkı nedeni ile tazminat ? Taşınmaz malların kendisine iadesi veya tazminat ?

Taraflara Uygulanacak Mal Rejiminin Tespiti Yürürlük Kanunu m. 10 hükmüne göre taraflar arasında, evlilik tarihinden kanunun yürürlük tarihi olan 01.01.2002 tarihine kadar 743 sayılı eski Medeni Kanun’un yasal mal rejimi olan MAL AYRILIĞI REJİMİ, 01.01.2002 tarihinden, boşanma dava tarihine kadar ise yasal mal rejimi olan EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ uygulanacaktır.

Aile Konutu Şerhi Talebi Aile konutu şerhi verilmesi ancak evlilik devam ettiği müddetçe mümkündür. Taraflar arasındaki evlilik akdi sona ermiştir. Mahkemece yapılacak işlem taşınmazın evlilik birliği sırasında eşlerin birlikte yaşadıkları konut olduğunun tespitidir. Evlilik sona erdiğinden taşınmazın tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması usul ve yasaya aykırıdır.

Değer Artış Payı Talebi Değer Artış Payı Alacağının Belirlenmesinde Esas Alınacak Formül Katkı Oranı=Yapılan Katkı Değeri/Katkı yapılan malın katkı tarihindeki değeri Değer Artış Payı=Taşınmazın tasfiye tarihindeki sürüm değeri x katkı oranı Bu formüle uygulayacağımız değerlerin tespiti açısından dosyaya baktığımızda, davacının yapılan katkı değeri olarak iddiası, ziynet eşyaları ve borç olarak aldığı 10.000 TL ile davacının annesi tarafından ödendiği iddia edilen 5.000 TL’dir. Bu iddiaların ispatlanıp ispatlanamadığının takdiri Sayın Mahkemede olduğundan hesabımız olasılıklı olarak yapılmıştır.

Değer Artış Payı Hesabı Ziynet eşyaları ve borç olarak toplam 10.000 TL’nin evin alımında kullanıldığının kabulü halinde: Katkı Oranı=10.000 /55.000 Katkı Oranı= %18 (yaklaşık) Değer Artış Payı=170.000 x %18 Değer artış Payı=30.600 TL Davacının annesi tarafından evin 5.000 TL’lik ödemesinin yapıldığının kabulü halinde: Katkı Oranı=5.000 /55.000 Katkı Oranı= %9 (yaklaşık) Değer Artış Payı=170.000 x %9 Değer Artış Payı=15.300 TL Her iki katkının da yapıldığı kabul edildiği takdirde, Katkı Payı= 30.600+15.300 Katkı Payı=45.900 TL

Davacının Katılma Alacağı Hesabı (EM+DAPA) DAVACININ KATILMA ALACAĞI = ---------------------- 2 Davacının Değer Artış Payı Alacağının 30.600 TL kabul edilmesi halinde, 170.000 + 30.600 Katılma Alacağı = --------------------------------- 2 Katılma Alacağı = 100.300 TL

Davalı-Karşı Davacının Değer Artış Payı Hesabı 29.04.2009 tarihli bilirkişi raporunda davalının yaptırdığını beyan ettiği işlerin tespit tarihi itibariyle değeri 12.500 TL olarak tespit edilmiştir. Davalı (karşı davacı)nın, karşı dava konusu taşınmaza katkıda bulunup bulunmadığının takdiri Sayın Mahkemede’dir. Ancak davalı(karşı davacı)nın katkıda bulunduğu kabul edildiği takdirde yapılan katkının, katkı yapıldığı tarih itibariyle katkı miktarının tespit edilmesi gerekmektedir.

Taşınmazın Rayiç Değeri ile Tasfiyeye Girmemesi Yönündeki Davalı İddiası Dava konusu taşınmaz edinilmiş maldır ve kanun gereği tasfiye sırasında mevcut edinilmiş mallar, tasfiye anındaki sürüm değeri ile hesapta dikkate alınır.

Taşınmaza Ait Ödemelerin Fiili Ayrılık Döneminde Yapıldığı Yönündeki Davalı İddiası Katılma alacağına ilişkin artık değer hesaplamasında edinilmiş mallara ilişkin borçlar pasif arasında yer alacaktır. Ancak önemli olan tarafların fiili ayrılık döneminde ödemelerin yapılıp yapılmadığı değil, taraflar arasında mal rejiminin sona erdiği 06.02.2006 tarihi itibariyle taşınmazın borcunun bulunup bulunmadığıdır.

Ziynetler Ziynet alacağı açısından davacı kadın öncelikle dava konusu ziynet eşyalarının varlığını kanıtlamalıdır. Ziynet alacağında davacı kadının ziynet eşyalarının varlığını ispatlamış olması yeterli olmayıp bu altınların kendisinde olmadığını da kanıtlamalıdır. Yargıtayın düzenli içtihatlarında da belirtildiği üzere ziynet eşyalarının götürülmesine engel olunduğu veya zorla elinden alındığını ispat yükü kadındadır.

Menkul Eşyalar Aidiyeti belirlenemeyen/kanıtlanamayan mala paylı mülkiyet karinesi uygulanır. T.M.K. md. 222 f.2 hükmüne göre eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır.