HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Madde ve Değişim 1.
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
YAĞMUR, KAR, SİS SUDE ALGIN 3/C 575.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
B. ŞEKİLLER VE SEMBOLLER
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Dünyamız Güneş Gece Ve Gündüz Yağmur Hava Durumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
KARLI HAVADA YOLCULUK.
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
YAĞMUR,KAR, SİS. Yağmur Yağmur, bir çeşit yağıştır. Diğer yağış türleri içinde kar, sulusepken, dolu ve çiğ vardır. Yağmur bulutlardan Dünya'nın yüzeyine.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
YAĞMUR, KAR, SİS.
Maddenin değişimi ve tanınması
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
Hikmet SIRMA. BU UYARIYI DUYDUĞUNUZDA NASIL DAVRANIRSINIZ?
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
Suyun Yolculuğu.
TABİAT ' ın TEFEKKÜRÜ. Yağmur ve Bulut Oluşumu Yıldırım Oluşumu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ

HAVA TAHMİNLERİ Yerküreyi en dıştan saran hava katmanına atmosfer havaküre denir. Atmosferdeki başlıca hava olayları: -Sıcaklık, -Buharlaşma ve nem oluşumu, -Yağış, *Yağmur, *Kar, *Dolu, -Rüzğar, -Yıldırım ve şimşektir.

SICAKLIK -Dünya’mız , Güneş tarafından ısıtılır. -En sıcak mevsim yaz , en soğuk mevsim kıştır. Sıcaklık termometre ile ölçülür.

BUHARLAŞMA Deniz , göl, akarsu kar örtüsü ve buzullar, sıcaklığın etkisiyle buharlaşır . Buharlaşma sonucu havada nem oluşur.

YAĞIŞ Havadaki su buharı yoğunlaşır . Yağmur , kar dolu olarak yeryüzüne düşer . Buna yağış denir.

YAĞIŞ TÜRLERİ YAĞMUR Su buharı taşıyan bulutlar , soğuk hava tabakalarına rastlayınca , su buharı yoğunlaşır, damlalar halinde yeryüzüne düşer. Buna yağmur denir.

KAR Bulutlar , soğuk hava katmanına girince , küçük su damlaları birden bire donarak, kar tanecikleri şeklinde yeryüzüne düşerler.

DOLU Yağmur damlaları yere düşerken, kuvvetli rüzğarlar, bunları yukarılardaki daha soğuk hava katmanlarına iter. Damlalar donar . Buna dolu denir.

RÜZĞAR Soğuk hava ile sıcak havanın yer değiştirmesi ile oluşan hava akımlarına rüzgar denir.

YAĞMUR,KAR,SİS Trafik kazalarının nedenlerinden birinde kötü hava koşullarıdır. Karlı , yağmurlu ve sisli havalarda; Görüş mesafesi azalır. Farlar yolu aydınlatmaz. Yerler kayganlaşır ve sürüş emniyeti azalır. Bu gibi durumlarda; Hız yapmamalı,

Öndeki aracı yakın takip etmeli, Ani firen yapmamalı, Zincir , takoz ve çekme halatı bulundurmalı, Mümkünse trafiğe çıkmamalı.

METOROLOJİ VE ÖNEMİ Hava olaylarını inceleyen bilim dalına metoroloji denir. Metoroloji: Hava sıcaklığı, Yağış durumu ve çeşidi, Rüzğarın hızı ve yönü, Havadaki nem ve bulutlar hakkında hava tahminlerini yapar.

HAVA TAHMİNLERİ NASIL HAZIRLANIR Metoroloji istasyonlarında her gün çeşitli aletlerle ölçüm yapılır. Uzaydaki uydulardan da hava durumuna ilişkin bilgiler alınır. Uzmanlar bu bilgileri toplar ve metoroloji haritaları yaparlar. Bu haritaların hava tahminleri yapılır. Hava gözlemleri; Tarımla uğraşanlar, Gemiciler, Pilotlar, Balıkçılar, Sürücüler için gereklidir. Hava olaylarını metoroloji sayesinde önceden bilerek bazı önlemler alabiliriz. Örneğin; Soğuk havalarda çiftçiler don olaylarına karşı önceden önlem alarak ürünlerinin zarar görmesini önlerler. Uçak ve gemiler fırtınaya karşı uyarılır. Bizler de hava durumuna göre giyinerek sağlığımızı koruruz. Sağlığımız için hava durumuna göre giyinmeliyiz. Hava yağmurlu ise,şemsiye veya yağmurluk kullanırız. Hava soğuk ise, kalın giysiler giyeriz. Hava sıcak ise, ince giysiler giyeriz. Hava durumunu; Gazetelerden , radyo ve televizyondan öğreniriz.

HAVA DURUMUNU GÖSTEREN İŞARETLER