BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYARDA KULLANILAN FAYDALI PROGRAMLAR
Advertisements

HTML
GRAFİK VE HARİTA YARATMA
HTML’e Devam Uygulama.
KÜME DÜNYASINA GİDELİM
Ders-2 Haber Grupları, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama Aslı Ergün.
İnternet Programcılığı
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
BİL Temel Bilgisayar Bilimleri
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Javascript Oğuz İNAL.
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
HTML’E GİRİŞ.
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
ÖDEVLER 1-Listeleme etiketleri 2-Color 3-Sayfa içinde bağlantı oluşturma Hilal BAYIR 2344 TUZLA TEKN İ K OKULLARI.
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
ALAN ÖZELLİKLERİ.
HTML’YE GİRİŞ.
KISITLAMALAR (Constraints)
Veri Tabanı Veri Tabanı Nedir? Veri tabanı yazılımı Veri tabanı yöneticiliği Veri tabanı yönetim sistem yazılımları Veri tabanı Nerelerde Kullanılmaktadır?
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
TEST – 1.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 4. Etiketi Sayfaya resim eklemek için kullanılır. JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIFF, WMF gibi resim formatlarını destekler.
ADRES DEFTERİM.
Microsoft Office Access
Numaralandırmalar(Enumaration)
Programlama Ortamı ve Araçlar
Listeleme Etiketleri.
Liste Özellikleri Html etiketlerinden bildiğimiz sıralı (ordered) ve sırasız (unordered) listelere stil vermek için liste özelliklerini kullanacağız. Sıralı.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Bilişim Teknolojileri Alanı
Bölüm 3: Diziler BTEP 102 – Veri Yapıları ve Programlama
1 İNTERNET PROGRAMCILIĞI - 1 TABLOLAR Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Microsoft EXCEL (1).
Microsoft Office Access
Wordpress Eğitimi 2.
KÜMELER.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
HTML Dili’nin Genel Özellikleri Abdullah KUZU Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Mart,
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Mühendisi? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
MODÜLER SİSTEMDE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN KULLANIMI
HTML Dili ’ nin Genel Özellikleri. HTML Nedir? İşaretleme dili (HyperText Markup Language) Belirteçler (tags) W3 konsorsiyumu (Tim Berners-Lee) W3 konsorsiyumu.
HTML. Tablo Etiketleri 5 Tablolar sayesinde sayfamızdaki nesnelerin yerleşimini, hizalamasını ve sayfa yapısını istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
HTML Liste Oluşturma. Liste Etiketleri HTML sayfalarında liste oluşturmak için ve etiketlerini kullanırız. Numaralı listeler oluşturmak için: Madde imli.
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Web Tasarımı Giriş.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
Web Teknolojileri Giriş.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
Bilgisayar Uygulamaları II
powerPoint nedir
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
Mehmet Fatih KARACA Yrd. Doç. Dr. Salih GÖRGÜNOĞLU
İST1111 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI HTML
Sunum transkripti:

BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I KONU 4 – Listeler

KONULAR Listeler Sıralı Listeler Sırasız Listeler İç İçe Oluşturulan Listeler Tanımlama Listeleri

1. Listeler Html’ de 3 çeşit listeleme yöntemi bulunmaktadır. Sıralı Listeler (Ordered List) Harf , rakam veya her ikisini iç içe kullanarak oluşturulan listelerdir. Sırasız Listeler (Unordered List) Madde imleri kullanılarak oluşturulan listelerdir Tanımlama Listeleri (Definition List) Sıralı ve sırasız listelerden oluşan farklı farklı iç içe listeler yaratmak da mümkündür.

2. Sıralı Listeler <OL> etiketi ile başlar ve </OL> etiketi ile biter. Listeye maddeler eklemek için <LI> </LI> etiketi kullanılır. Sıralı listelerde web tarayıcısı harfleri veya numaraları otomatik olarak yerleştirir. Listeden bir eleman çıkarıldığında veya listeye yeni bir eleman eklenildiğinde, numaralandırma otomatik olarak tekrar yapılır ve düzenli bir şekilde gösterilir. Liste elemanları okunurluğu arttırmak için sağa doğru biraz içeri kaydırılarak yazılır.

2. Sıralı Listeler <OL> etiketi içerisine TYPE ve START parametreleri yerleştirilebilir. TYPE özelliği listenin türünü (rakamla mı harfle mi) başlayacağını belirler START özelliği ise listenin hangi rakam/harfle başlayacağını belirler. Start değeri her zaman bir sayı olmalıdır. Yani sırayı alfabe olarak atamak ve “f” den başlamak istenilirse start değeri “f” değil “6”, type değeri ise küçük “a” olarak atanmalıdır.

2. Sıralı Listeler Aşağıdaki tabloda sıralı bir liste için TYPE özelliğine atanabilecek değerler listelenmiştir. Sıralı listelerde TYPE özelliğinin varsayılan değeri (default value) "1" dir.

2. Sıralı Listeler (Örnek) HTML Kodu Web Sayfasındaki Görüntüsü Programlama Dilleri: <ol type="1"> <li>Assembler <li>C, C++ <li>Delphi <li>Visual Basic </ol><br> Office Yazılımları: <ol type="a"> <li>Word <li>Excel <li>Powerpoint <li>Access <li>Outlook </ol> Assembler C, C++ Delphi Visual Basic Office Yazılımları: Word Excel Powerpoint Access Outlook

3. Sırasız Listeler <UL> etiketi ile başlar ve </UL> etiketi ile biter. Listeye maddeler eklemek için sıralı listelerde olduğu gibi <LI> </LI> etiketi kullanılır. Sırasız listelerde de madde imleri web tarayıcısı tarafından otomatik olarak yerleştirir. Sıralı listelerden tek farkı harf veya numaralar yerine listenin madde imleri kullanılarak yaratılmasıdır. <UL> etiketi içerisinde TYPE özelliği kullanılarak madde iminin şekli belirlenebilir.

3. Sırasız Listeler Sırasız listeler için atanabilecek TYPE değerleri aşağıdaki tabloda listelenmiştir. TYPE parametresine herhangi bir değer atanmazsa "DISC" varsayılan değer (default value) olarak kabul edilir. Seçenek Görünüm TYPE="disc" İçi dolu bir daire TYPE="circle" İçi boş bir daire TYPE="square" İçi dolu bir kare

3. Sırasız Listeler (Örnek) HTML Kodu Web Sayfasındaki Görüntüsü Programlama Dilleri: <ul type="circle"> <li>Assembler</li> <li>C, C++ </li> <li>Delphi </li> <li>Visual Basic </li> </ul><br> Office Yazılımları: <ul type="square"> <li>Word</li> <li>Excel</li> <li>Powerpoint</li> <li>Access</li> <li>Outlook</li> </ul> Assembler C, C++ Delphi Visual Basic Word Excel Powerpoint Access Outlook

4. İç İçe Listeler Sıralı veya sırasız herhangi bir liste içerisine bir veya birden fazla sıralı/sırasız liste yerleştirilebilir. Bu şekilde oluşturulmuş listeler iç içe listeler olarak adlandırılır.

4. İç İçe Listeler (Örnek) <html> <head><title> Listeler </title></head> <body> <ol type="1"> <li>Ağ İşletmenliği <ol type="a"> <li>Ağ Temelleri <li>TCP/IP ve Adresleme</ol> <li>Web Programcılığı <ol type="a" start="3"> <li>HTML <li>Web Tasarım Editörü <ol type="i"> <li>FrontPage <li>Dreamweaver </ol> </ol></ol> </body> </html>

4. İç İçe Listeler (Örnek) <html> <head><title> Listeler </title></head> <body> <ul> <li>Ağ İşletmenliği <ul type="disc"> <li>Ağ Temelleri <li>TCP/IP ve Adresleme</ul> <li>Web Programcılığı <ul type="square"> <li>HTML <li>Web Tasarım Editörü <ul type="circle"> <li>FrontPage <li>Dreamweaver</ul> </ul></ul> </body> </html>

4. İç İçe Listeler (Örnek) <html> <head><title>Icice Listeler</title> </head> <body> <strong>Bölümler</strong> <ol type="1"> <li>Elektronik <li>Tesisat <li>Bilgisayar <ol type="i"> <li>Veritabanı Programlama <ul type=”square”> <li>Mysql <li>Access </ul> <li>Grafik Animasyon <li>Ağ İşletmenliği <li>Açık Kaynak İşletim Sistemleri </ol></ol> </body></html>

5. Tanımlama Listeleri Genellikle birden fazla başlığı olan ve her başlık altında kısa açıklama metni bulunan listelerdir. <dl> </dl> etiketleri ile oluşturulur. Tanımı yapılacak başlık, <dt> </dt> etiletleri arasına yazılır. <dd> </dd> etiketleri arasına ise başlık altına eklenecek olan açıklama metni girilir. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir; <dl> <dt>Terim veya tanım başlığı</dt> <dd>Terimveya tanım Açıklaması</dd> </dl>

5. Tanımlama Listeleri (Örnek) <html> <head><title>Tanımlama Listesi</title> </head> <body> <dl> <dt>DL Etiketi</dt> <dd>HTML'de tanımlama listesi (definitions) yapmak için kullanılan etiket.</dd> <dt>DT Etiketi</dt> <dd>HTML'de tanımlama listelerinde başlık oluşturmak için kullanılan etiket.</dd> <dt>DD Etiketi</dt> <dd>HTML'de tanımlama listelerinde başlığın altına açıklama eklemek için kullanılan etiket.</dd> </dl> </body> </html>

5. Tanımlama Listeleri (Örnek) Bir önceki sayfada verilen kodlamanın web tarayıcısındaki görüntüsü aşağıdaki gibidir;