Ağ Cihazları  Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
Advertisements

PROTOKOL, AĞ YAPILARI.
OSI Referans Modeli Açık Sistem Bağlantıları (Open Systems Interconnection - OSI ) Bilgisayarlar arası iletişimin başladığı günden itibaren farklı bilgisayar.
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
AĞ TEMELLERİ Hazırlayan:Akif GÖKÇE.
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Ağ Donanımları Cihazlar
Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee
TEMEL AĞ TANIMLARI.
Ağ Donanımları Cihazlar
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine.
Chapter 4. Ağ Topolojileri
Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN
DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ  
Ağ Donanımları II Donanım Cihazları
Ünite 11 BİLGİSAYAR AĞLARI
AĞ TEMELLERİ.
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?
Ağ Donanımları Cihazlar
Öğr. Gör. Murat ASLANYÜREK
ALT AĞLAR.
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
Anahtar link-katmanı cihazı: hublardan daha zeki, aktif rol üstlenir
Bilgisayar Ağları Emre ÜNSAL Dokuz Eylül Üniversitesi
Ağ Cihazları.
BLM619 Bilgisayar Ağları ve Uygulamaları
AĞ CİHAZLARI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Anahtarlama Cihazları ile Laboratuvarların Internet Bağlantısının Etkin Kullanımı Fatih Ertam Akademik Bilişim 2013 Akdeniz Üniversitesi.
Ağ Bağlantı Cihazları.
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ nedir?_____________________
Chapter 3. Ağ Donanımları
Wireless Medya 1. Wireless LAN organizasyon ve standartları  IEEE – kablosuz network için standartları oluşturur. Temel standart dir.  Direct.
Ethernet Anahtarlama.
Yönlendirici (Router) Güvenliği
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
AĞ DONANIMLARI Niğde Üniversitesi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Ağ Donanımları Cihazlar
Temel Ağ Cihazları.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Sunucu İşletim Sistemleri-2
Bilgi İşlem Organizasyonu
İnternet Adresleri IP Kavramı
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN.
OSI Modeli Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN.
HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
ALİ ÖRTÜL BİLİŞİM NOTLARI
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
OSİ Modeli.
Ağ Topolojileri.
Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları.
Sunum transkripti:

Ağ Cihazları  Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ (network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir. Hub (Göbek) Switch ( Anahtar) Router ( Yönlendirici)

Hub (Göbek) En basit ağ cihazlarından biridir. Kendine ait bir güç kaynağından beslenerek çalışır. Ağ sistemlerinde sinyallerin yeniden oluşturmasını ve yeniden zamanlanmasını sağlar. Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. (Kendisine gelen datayı bütün portlara gönderirler.)

 Bundan dolayı aynı anda haberleşmek isteyen ağa bağlı cihazların, hattın boşalmasını beklemeleri gerekir. 8 ile 24 arasında değişen port sayısına sahip cihazlardır. Bu cihazlar ağ yapılarında genellikle merkezi bir nokta oluşturmak ya da ağın güvenliğini arttırmak gibi amaçlarla kullanılırlar ve sadece bit düzeyinde işlem yapmalarından dolayı OSI modelinde 1. katman cihazlarıdır

 Hub cihazları için iki farklı sınıflandırma yapılabilir. Aktif Pasif olmak üzere iki ye ayrılırlar.

Aktif hublar; Gelen sinyali güçlendirerek çoklu kullanıcı ortamı için böler. Pasif hublar ; Gelen sinyali güçlendirmeden sadece çoklu kullanıcı ortamı için bölerler. Bundan dolayı pasif hublar kablo uzunluğunu arttırmak amaçlı kullanılmazlar.

Switch (Anahtarlama Cihazı)  Anahtarlama cihazları da göbek gibi kendisine bağlı bilgisayarlara yol sunar. Ancak göbek cihazlarından farklı olarak anahtarlamalı olarak yol sunarlar.

Ağ yapısına dahil iki bilgisayar birbiri ile haberleşirken anahtarlama özelliğinden dolayı diğer bilgisayarlar da aralarında iletişim kurabilirler. Bundan dolayı göbek cihazlarına göre daha yüksek performans gösterirler.

8 ile 48 arasında değişen port sayısına sahip ve şaseli modelleri vardır. Şaseli anahtarlarda gerektiğinde port eklenebilir. OSI modelinde 2. katman cihazlarıdır. Paketleri MAC adreslerine göre yönlendirirler ve MAC adreslerine bağlı çarpışma alanları ayırırlar. Ağları birbirinden yalıtılmış kanallara bölerler ve özel bir durum olmadığı sürece gönderilen paket diğer kanallara karışmadığından trafiği bozmaz.

Router ( Yönlendirici)  Programlanabilir ve gerekli ayarlar yapıldığında uzak bir ağa erişmek için mevcut birden fazla yol arasında kullanılabilecek en iyi yol seçimini yapabilen ağ cihazlarıdır.

Yönlendiriciler, bütün ağları ya da ağ bölümlerini birbirine bağlayabilir. OSI modelinde 3. katman cihazı olan yönlendiriciler gerekli arayüz modülleri kullanılarak OSI modelinde 2. katmanda çalışan birbirinden farklı iki ağ cihazını birbirine bağlayabilir. Sadece ağ adresi bilinen verilerin aktarılmasına izin vererek ağ trafiğini azaltırlar. 

Genel olarak dinamik yönlendiriciler ve statik yönlendiriciler olarak ikiye ayrılırlar. Dinamik yönlendiricilerde, rotalar otomatik olarak biçimlendirilir ve veri için en iyi rota yönlendirici tarafından seçilebilir. Statik yönlendiricilerde , rotalar elle biçimlendirilir ve hep aynı rota kullanılır. Statik yönlendiriciler, dinamik yönlendiricilere göre daha güvenlidir. Dinamik yönlendiricilerde güvenliği arttırmak için elle biçimlendirme tercih edilebilir.

Switch ile hub arasındakı fark Osı modeline göre Switch Veri-Bağlantısı Katmanı cihazıdır. Aynı zamanda daha üst katmanlarda çalışan çoklu-katman switcleride vardır. OSI modeline göre Hub Fiziksel Katman cihazıdır. Switch daha karmaşık yapıya sahip cihazdır ve daha pahalıdır. Hub çok ilkel bir cihazdır ve görece daha ucuzdur. Switch akıllı bir cihazdır.Veri paketlerini sadece hedef noktaya gönderir. Hub aptal bir cihaz olarak tanımlanabilir.Çünkü veri paketlerini hedef nokta yerine Networkte bulunan tüm noktalara yayın (Broadcast) yapar. Switch band-genişliğini maksimum düzeyde verimli kullanır . Veri transferi sırasında kullandığı yayın makanizması yüzünden band-genişliğini gereksiz bir şekilde kullanır ve israf eder.Bu yüzden işlemler ve veri transfer hızı düşer. Switch full-duplex bir cihaz olduğu için aynı anda iki yönlü veri transferine izin verir. Hubhalf-duplex bir cihaz olduğundan aynı anda secede bir yönde veri transferine izin verir. Ağ güvenliği hub ile karşılaştırıldığında daha yüksektir. Yayın makanizması sayesinde ağ güvenliği ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Hazırlayan ; Şevki Uğur Karbacakoğlu İsa Esen