Toplumsal Sözleşmeye Evrimci Oyun Kuramsal Yaklaşımlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Küresel Finans Krizi Ahmet ERTÜRK TMSF Başkanı 3 Kasım 2008
Advertisements

Do you know who I am? Kim olduğumu biliyor musun?.
Marmara Universitesi, İstanbul
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
SELMA GENC TEFL 496 IYI KOTU BAKIMSIZ
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
Oyun Programlama (Yapay Zeka)
Bölüm 5 Tüketici Tercihi ve Talep
Refah İktisadı Tanım: Kamu Ekonomisi
Rekabetçi Piyasalardaki Firmalar
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Bir eksik rekabetçi firma;
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
BİR REFORM PROGRAMI OLARAK AB ile MÜZAKERE SÜRECİ Hasan ERSEL TOBB & EPRI AB Sürecinde Yerel Akademisyenlerle İşbirliği Projesi Tanışma Toplantısı, TOBB.
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
 Tarih boyunca bazı firmalar stratejik uygulama pahasına stratejik planlamayı vurgulamışlardır.  Pazarlama uygulaması firmanın pazarlama hedeflerinin.
ÇEVRESEL PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE EKONOMİK ANALİZLER
YAPAY ZEKA ve UZMAN SİSTEMLER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
Hızlandırılmış Öğrenme
Finansal İktisat: Giriş
DIŞSALLIK KAVRAMI.
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Görsel İletişim.
TURGUT OZAL UNIVERSITY
Normatif Analiz Araçları
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
İntihal / Aşırma / Çalma / Kopyalama
Oyun Kuramına Giriş.
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Klasik iktisadi yaklaşım
MİKRO İKTİSAT PROBLEM ÇÖZÜMLERİ 24 Aralık 2008
Nigel Cross İngiliz Açık Üniversitesi’nde tasarım alanında araştırmacı ve eğitimci olarak çalışmaktadır.
SINIF SINIF YÖNETİMİ YÖNETİMİ
FOCUS Akla gelen oyun fikrinin, bireysel etkileşim sürecinden başlayıp oyun fikrinin netleşip yazılmaya başlandığı tüm süreçleri içine alan,bir süreçtir.
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü.
21/02/2016 A Place In My Heart Nana Mouskouri « Istanbul « (A Different Adaptation)
BİLİMSEL ARAŞTIRMADA AÇIK ERİŞİM Prof. Dr. Şirin Tekinay «AÇIK BİLİM VE AÇIK ERİŞİMİN BİLİMSEL HAYATA SUNDUĞU YENİLİKLER» 24 Şubat 2016 I Ş IKLI YEN İ.
DÜŞÜN, HAYAL ET Imagine there’s no heaven,it’s easy if you try DÜŞÜN Kİ CENNET DİYE BİRŞEY YOK, BÖYLE DÜŞÜNMEYİ BİR DENE.
There was a man who was thinking of building an honourable structure that could last for milleniums and show the king’s power. So, he racked his brain.
Oyunlar. Giriş YZ da oyunlar 3 sınıfa ayrılarak incelenir. – Rasgele sonuçlu (tavla vb) – Ustalık gerektiren (futbol, golf vs) – Stratejik (satranç,dama,
Refah Ekonomisi 1.  Bir toplumda refah artışı olarak etkinlik üzerinde anlaşılmışsa ve tam rekabet koşulları geçerli ise Pareto Etkinlik kendiliğinden.
MUSIC FOR COMENIUS BROTHER HOOD NEVER ENDS BROTHERHOOD NEVER ENDS…. *We are not going to give up yet *It's time for us to make our move *We fed up with.
What is lost in translation?
Doç.Dr. Muharrem AK Zirve Üniversitesi Tıp E ğ itimi Aile Hekimli ğ i AD Profesyonalizm.
LITERARY TRANSLATION 2 Week 5. In-class translation workshop.
1 NİSAN 2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNLERİNİN 92. GÜNÜ YOKSULLUĞA SON DİYORUZ. DÜNYA DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN ETKİNLİKLERİNİZİ BEKLİYORLAR 14 SENE 9.
HAPPY EASTER! MUTLU PASKALYALAR ! Hepinizin Paskalya Bayramını kutluyoruz. Paskalya bizim kültürümüzde kutlanan bir bayram değil ama aynı dönemde bizim.
Must ©2016 ingilizcebankasi.com.
Neil Armstrong
Cambridge IGCSE® Cambridge IGCSE:
ADA BİYOCOĞRAFYASI.
Oyun Kuramı Temel Kavramlar ve Bazı Örnekler
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin Bankacılık Sektöründe Kabul Edilmesi (Bölüm II) 2. Denetçi Perspektifi Reinhard Klemmer,
6. TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI TEORİSİ
German shepherd dog. These dogs are said to be intelligent before they say.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi İKTİSAT - I.DÖNEM
Future: I will/shall & I am going to. Structure: Subject+will/shall+verb(base form)+object.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Before the Battle of Çanakkale. Why a Front in Çanakkale was Opened? In the summer of 1914, the war continued in Europe with all its intensity, and by.
Feminism, unlike the idea of ​​ mankind, is a trend that is prioritized to bring gender inequality to the agenda. The notion of feminism, which is not.
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
Sunum transkripti:

Toplumsal Sözleşmeye Evrimci Oyun Kuramsal Yaklaşımlar Naci Canpolat Hacettepe Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü Beytepe, Ankara naci@hacettepe.edu.tr “Zor Zamanlarda İktisat” Sempozyumu 12-13 Mayıs 2011 Hacettepe Üniversitesi

Status Quo: Görünmez el Yaygın piyasa başarısızlıkları (dışsallıklar) Rasyonel beklentiler hipotezi Etkin piyasalar hipotezi

Status Quo: Piyasa ekonomisi

Status Quo: Meraların trajedisi Rekabet ve tüketim odaklı kültür Artan gelir ve sınai ürünlerin düşen fiyatları tüketimi besliyor.

Status Quo: Malthus Dünyada gereğinden fazla insan var. Hardin, Tragedy of Commons (1982)

Status Quo: İklim değişikliği Dünyada gereğinden fazla ülke var. Küresel çevre sorunlarının çözümünde uzlaşmaya varılamıyor. Hobbes: Doğal durum.

Quo Vadis? Dünya: Yeni dünya düzeni Hobbes: Doğal durum Ülke: Yeni bir toplumsal sözleşme? Hobbes: Bize ne yapacağımızı ve nasıl davranacağımızı söyleyecek güçlü ve adil bir lidere teslim olalım. Binmore: Reform. Marx: Yık ve yeniden kur gerekirse zorla

Adil Toplumsal Sözleşme A fair social contract will therefore be an equilibrium in the game of morals, but what must never be forgotten is that it must also be an equilibrium in the game of life otherwise it will not be viable. Indeed, the game of morals is nothing more than a coordination device for selecting one of the equilibria in the game of life. People can cheat in the game of morals, just as they can cheat when playing Chess. But they have no incentive to do so, because playing the game of morals as though its rules were binding leads to an equilibrium in the game of life. No player can therefore gain by deviating unless some other player acts against his own self-interest by deviating first. (Binmore 1994, s. 42)

Toplumsal Sözleşme Kuramları: Sözleşmeciler Sözleşmeciler (Contractarians) - Eşitlikçiler: Locke, Rousseau, Kant, Rawls - Faydacılar: Bentham, Mill, Harsanyi Doğalcılar (Naturalists) - Hobbes, Hume, Binmore - Hume, Rousseau, Skyrms

Başlangıç durumu Rawls: Toplumun üyelerinden, şimdiki konumlarının bir “cehalet peçesi”nin arkasında gizlendiği yeni bir toplumsal sözleşme hayal etmelerini ister. Bu cehalet peçesinin arkasında bireysel ayrıcalıklar, bir piyangoyla belirlenir. O zaman yeni toplumsal sözleşme üzerinde pazarlık yaparken şanslı ya da şanssız taraf olabileceğinizi hesaba katacaksınız. Harsanyi: Hangi toplumsal refah fonksiyonunu (toplumsal sözleşmeyi) seçmeli sorusuna farklı refah fonksiyonlarının farklı gelir dağılımı anlamına geleceğini belirterek bu seçimi yapan bireylerin kendi göreli durumları hakkında tamamen bilgisiz olmaları durumunda bu seçimi şanslı ya da şanssız olabileceklerini dikkate alarak yapacaklarını söyler.

Rawls A Theory of Justice, A Theory of Justice. Oxford University Press: Oxford, 1972.

Rawls: Eşitlikçilik Rawls fayda kavramını kullanmaz. Rawls, başlangıç durumundaki bireylerin maksimin ölçütüne göre karar vereceklerini öne sürerek toplumsal refah fonkisyonunun maksimin değerine ulaşır: W(x) = max min {xA , xB} Maksimin ölçütü eşitlikçi sonuçlar üretir

Harsanyi Cardinal Utility in Welfare Economics and in the Theory of Risk-taking, The Journal of Political Economy, Vol. 61, No. 5 (Oct., 1953), pp. 434-435 Cardinal welfare, individualistic ethics and interpersonal comparisons of utility, The Journal of Political Economy, vol. 63, No. 4 (Aug., 1955), pp. 309-321. Rational Behavior and Bargaining Equilibrium in Games and Social Situations, New York: Cambridge University Press, 1977.

Harsanyi: Faydacılık Harsanyi başlangıç durumu gibi bir belirsizlik ortamında karar vermek durumunda olanlar için uygun teori Savage’ın Bayesgil Karar Kuramı olduğunu öne sürer. Buna göre rasyonel bir karar verici; belirsizlik içeren olaylara öznel olasılıklar atfederek, von Neuman-Morgenstern fayda fonksiyonunun beklenen değerini bu öznel olasılıklara göre maksimize ediyormuş gibi davranır. Toplumsal fayda, bireylerin ağırlıklı faydalarının toplamına eşittir. Ağırlıklar bir ideal gözlemci tarafından belirlenir.

Sözleşmeci yaklaşımın temel sorunları Başlangıç durumunda hafıza kaybı. Tarafların sözleşmeye bağlı kalacaklarının garantisi yok. - Harsanyi: Moral taahhüt, - Rawls: Doğal görev, kendine saygı, onur, adalet normları

Binmore Game Theory and the Social Contract, Vol. I: Playing Fair. Cambridge, Mass.: MIT Press (1994). Game Theory and the Social Contract, Vol. 2: Just Playing. Cambridge, Mass.: MIT Press (1998).

Toplumsal Sözleşme Hepimiz, farklı amaçlar ve özlemlerinin çekişmeyi kaçınılmaz kıldığı hayat oyununun oyuncularıyız. Sağlıklı bir toplumda bu farklı amaçlar ve özlemler arasında, işbirliğinin yararlarının yıkıcı bir anlaşmazlıkta tamamen kaybolmadığı bir uyum sağlanır. Oyun kuramcılar böylesi bir uyuma denge derler. Böyle bir dengenin sürdürülebilmesi davranışların nasıl eşgüdümleneceğine ilişkin herkes tarafından anlaşılmış uzlaşmaların varlığını gerektirir. Bu eşgüdümleyici uzlaşmalar sistemi toplumsal sözleşmedir (Binmore 1994, s. 6).

Dengenin niteliği Hayat oyununun birden fazla dengesi olabilir. Daha da kötüsü, dengenin tek olduğu durumlarda bu denge etkin olmayabilir. Toplumsal sözleşme, toplumun üyeleri arasında eşgüdümün hangi denge üzerinde sağlanacağına ilişkin örtük ve dışsal bir yetkenin varlığını gerektirmeyen bir anlaşmadır (Binmore 1994, s. 35).

Mahkumların ikilemi: Salt stratejilerde tek denge İtiraf Et İtiraf Etme 20, 20 0, 25 25, 0 2, 2

Skyrms The stag hunt and the evolution of social structure, Cambridge: Cambridge University Press, 2004

Geyik Avı: Salt stratejilerde iki denge Tavşan 5, 5 0, 4 4, 0 2, 2

Ben

Evcilik Oyunu: Salt stratejilerde denge yok P < M p < m C D A -P, -p M - P, -m B 0, -p 0, 0

Davranışsal stratejiler Sıra oyuncusu ise A, sütun oyuncusu ise C, Sıra oyuncusu ise A, sütun oyuncusu ise D, Sıra oyuncusu ise B, sütun oyuncusu ise D, Sıra oyuncusu ise B, sütun oyuncusu ise C.

Tıpkılama denklemi Herhangi bir davranışsal stratejinin nüfus içindeki sıklığındaki değişim oranısıklığındaki değişim oranı o davranışsal stratejinin getirisinin diğer stratejilerin ortalama getirisinden farkına göre değişir. Başarılı davranışsal stratejiler başkalarınca da benimseneceğinden o stratejinin toplumdaki sıklığı artar. Başarısız stratejilerin sıklığı ise azalır.

Sonuç Toplumsal etkileşimi nasıl modelleyeceğiz. Bireyleri işbirliğine nasıl ikna edeceğiz.