Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL ,
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
Sermaye Maliyeti Nedir?
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Chapter 1 Learning Objectives
Yrd. Doç. Dr. Meltem GÜRÜNLÜ
KAYNAK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE HİSSE BAŞINA GELİR ANALİZİ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL ANALİZ.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
BÜTÇE RASYOLARI.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
FİNANSAL DURUM TABLOSU
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
Proje Adı : Mali Performansa Genel Bakış Bölüm Adı : Sunanın Adı:
Çalışma Soruları.
Finansal Tablolar ve Finansal Planlama
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
Eğilim Yüzdeleri Tekniği. İncelenen dönemde işletmenin muhasebe, değerleme ve fiyat politikalarındaki değişiklikler, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi.
ŞİRKET ORTAK DEĞERİ VE HALKA AÇILMA Mustafa Niğdeli
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Tarihçesi
Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 3. Hafta İşletme Analizi Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
Devlet Muhasebe Standartları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
Şirket Adı Mali Performansa Genel Bakış
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
Finansal Tablolar Analizi
MESLEK MENSUPLARI İÇİN FİNANSAL ANALİZ YORUMLARI
Çalışma Soruları.
FİNANSAL ANALİZ DR.ÖĞR.ÜYESİ MUSTAFA YURTTADUR
Sunum transkripti:

Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu Dağıtılmamış Kar Tablosu

Computron: Gelir Tablosu

Computron: Bilanço: Varlıklar

Computron: Borçlar ve Özkaynaklar

Computron: Nakit Akım Tablosu(2000)

Computron: Nakit Akım Tablosu (Devamı)

Nakit Akım Tablosuna bakarak Computron’s Finansal Durumu hakkında neler söyleyebiliriz? Faaliyetlerden sağlanan net nakit akışı ($73,780) Faaliyetler nakitleri kurutmaktadır. Duran varlıklardaki artışları, kar payı ödemelerini ve diğer harcamaları karşılayabilmek için uzun ve kısa vadeli olarak $126,180 borç almak durumunda kalmıştır. Borçlanmalara rağmen, net nakit miktarı 2000 yılında $5,600 azalmıştır.

Dağıtılmamış Kar Tablosu Dağıtılmamış kar bakiyesi Aralık 31, 1999 $203,786 2000 Net Kar 44,220 2000 yılı kar payı ödemeleri (22,000) Dağıtılmamış kar bakiyesi Aralık 31, 2000 $225,988

Computron: Ek bilgi

Finansal Oranlar Analizi Bir firmanın finansal oranlarının analizi genellikle finansal analizdeki ilk basamaktır. Finansal oranlar hem firmanın kendi içindeki hem de firmalar arasındaki finansal tablo hesaplarındaki ilişkileri gösterebilmek amacıyla düzenlenmiştir.

Finansal Oran Analizinin amacı nedir? Şirketin işleyişi hakkında bir fikir edinmek Rakamları standartlaştırarak karşılaştırmaları kolaylaştırmak Şirketin “zayıf” ve “güçlü” noktalarını ortaya çıkarabilmek

Finansal Oranları Nasıl Sınıflandırıyoruz Finansal Oranları Nasıl Sınıflandırıyoruz? Hangisi ne tür sorulara yanıt vermeye çalışıyor? Likidite Oranları: Yapılması gereken ödemeleri yapabiliyor muyuz? Verimlilik Oranları: Firma varlıklarını ne derece verimli kullanmaktadır? Kaldıraç Oranları: Borçlanmanın öz sermayeye oranı uygun mudur? Karlılık Oranları: Satış fiyatları birim maliyetleri karşılayabiliyor mu? Satışlar yeterli mi? Piyasa Değeri Oranları: Yatırımcılar şirketin faaliyetlerinden ne kadar memnunlar?

Endüstri Ortalama Bilgileri (2000)

Computron’un Cari ve Asit Test Oranları?

Computron’un Likidite Durumu Oranlar yıllar itibariyle degişmedi fakat endüstri ortalamasının altında. Stoklar, Computron’un likiditesi en az olan ve beklenmeyen bir satış anında en çok kaybın yaşanacağı varlıklarıdır. Asit test oranı, tüm alacaklar toplansa bile Computron’un ödemelerini karşılayabilmek için stoklardan satış yapması gerektiğini göstermektedir.

Computron’un stok devir hızı nedir?

Computron’un Stok devir hızı üzerine yorumlar Endüstriyle karşılaştırıldığında zayıf kalmaktadır. Düşme eğilimindedir. Aşırı stok elinde tutuyor olabilir ya da, Eski / Kullanılmayan stok tutuyor olabilir.

Computron’un Alacakların ortalama tahsil süresi nedir?

Computron’un ATS’si üzerine yorumlar Pek iyi gözükmüyor. Endüstri ortalamasının üstünde. Yükselme eğiliminde!!

Computron’un Duran varlık ve Toplam varlık devir hızları?

Computron’un Duran varlık ve Toplam varlık devir hızları üzerine yorumlar Duran varlık devir hızı düzelme eğiliminde. Bununla birlikte, toplam varlık devir hızı yıllar itibariyle aynı kaldı ve endüstri ortalamasının altındadır. Daha önce de tesbit edidiği üzere, Computron aşırı stok ya da alacaklar tutuyor olabilir.

Toplam borç oranı ve Faiz karşılama oranının hesaplanması. Toplam borç oranı = Toplam borç Toplam varlıklar Faiz karşılama oranı = FVÖK Faiz ödemeleri

Computron’un kaldıraç oranları üzerine yorum Toplam borç oranı endüstri ortalamasının üstündedir ve yükselme eğilimindedir. Yeni borçlanmalar Computron için zor olabilecektir. Faiz karşılama oranı endüstri ortalamasının altındadır ve düşme eğilimindedir- bu da Computron’un yüksek oranda borç kullandığını göstermektedir.

Computron’un karlılık oranlar-- Net kar marjı, Varlık getirisi ve Özkaynak getirisi Düşük ve düşmeye devam etmekte!

Computron’un Toplam varlık Getirisi (TVG) ve Özkaynak getirisi (ÖKG)

Computron’un Varlık ve Özkaynak getirileri Hem varlık hem de özkaynak getiri oranları endüstri ortalamasının çok altındadır. Şirket hisse senedinin pazardaki durumunun çok da parlak olmadığı söylenebilir.

Computron’un Piyasa değeri oranları - - Fiyat/Kazanç Oranı ve Piyasa-defter değeri oranı

Computron’un Piyasa-defter değeri oranı

Computron’un Piyasa değeri oranları üzerine yorumlar F/K oranı 1999 dan 2000 e arttı –Bu iyi mi? HAYIR! Çünkü kazançlar düştü! Piyasa-defter değeri oranı endüstri ortalamasının oldukça altındadır. Yatırımcılar Computron’u endüstrideki diğer şirketlerden daha riskli olarak görmektedirler.

Rasyo analizinin özeti: Du Pont Sistemi

DU PONT Sistemi gösterdikleri: Firma’nın karlılığı (toplam varlık getirisi ile ölçülmekte) Firma’nın maliyet kontrolü (kar marjıyla ölçülmekte) Firma’nın varlık kullanma verimliliği (varlık devir hızıyla ölçülmekte)

Computron’un DU PONT Sistemi Maliyet kontrolü zayıftır ve düşme eğilimindedir. Varlık kullanım verimliliği endüstri ortalamasının altındadır fakat daha kötüye gitmemektedir. Toplam varlık getirisi (TVG) çok düşüktür ve düşme eğilimindedir.

Finansal Rasyo Analizinin olası problem ve sınırlamaları nelerdir? Eğer bir şirket çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren bölümlerden oluşuyorsa şirket oranlarını endüstri ortalamaları ile karşılaştırmak anlamlı olmayabilir. “Endüstri ortalaması”nın temsil ettiği başarım ille de iyi olmak zorunda değildir. Enflasyon, bilançolardaki rakamların gerçek anlamlarından uzaklaşmasına neden olabilir.

Finansal Rasyo Analizinin olası problem ve sınırlamaları nelerdir? Mevsimsel faktörler rasyoları çarpıtabilirler. “Vitrin dekorlama”(Window dressing) teknikleri finansal tabloları ve rasyoları olduğundan daha iyi gösterebilirler. Uygulanan farklı faaliyet ve muhasebe teknikleri firmalar arası karşılaştırmaları anlamsız kılabilir.

Finansal Rasyo Analizinin olası problem ve sınırlamaları nelerdir? Bazen bir rasyonun “iyi” mi yoksa “kötü” mü olduğunu belirlemek hayli güçtür. Farklı rasyolar aynı şirket için farklı sinyaller verebileceğinden, şirketin genel durumunu, “zayıf” ya da “güçlü” olduğunu belirlemek, zor olabilir.

Kaldıraç Etkisi(I) Firma A Dönen varlıklar 50 Borç 0 Duran varlıklar 50 Öz kaynak 100 Toplam varlıklar 100 Toplam borç ve özkaynak 100 Normal Durum Kötü Durum (1) (2) Satışlar 100.00 82.50 Satılan malın maliyeti 70.00 80.00 FVÖK 30.00 2.50 Faiz 0.00 0.00 VÖK 30.00 2.50 Vergi (%40) 12.00 1.00 Net kar 18.00 1.50 Özkaynak getirisi 18.00% 1.50%

Kaldıraç Etkisi(II) Firma B Dönen varlıklar 50 Borç (Faiz = 15%) 50 Duran varlıklar 50 Öz kaynak 50 Toplam varlıklar 100 Toplam borç ve özkaynak 100 Normal Durum Kötü Durum (1) (2) Satışlar 100.00 82.50 Satılan malın maliyeti 70.00 80.00 FVÖK 30.00 2.50 Faiz (%15) 7.50 7.50 VÖK 22.50 (5.00) Vergi (%40) 9.00 (2.00) Net kar 13.50 ( 3.00) Özkaynak getirisi 27.00% (6.00%)