Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVADAN ELEKTROMANYETİK YÖNTEMLER
Advertisements

KURUMSAL TANITIM BELGESİ
PUSULA Doğa yürüyüşünde yolları ve patikaları izlemek istemiyorsan bir pusulaya ihtiyacın olacak. Pusula enerji hatlarından 55 metre, telefon hatlarından.
ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL ITB-224 ( )
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
EK 1: BROŞÜR ATM, İnternet ve Telefon Bankacılığı İşlemlerinde
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
GSM Uygulamaları Ergin Boyacı Eylül 2013.
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
Eczane ve Finans Yönetimi Sunumu 2014
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
SUNUM.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
10 IP TERCİH ETMEK İÇİN NEDEN! NEDEN IP SİSTEMLER?
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ
CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
Bir yumurta cep telefonuyla nasıl pişirilir?
BEM (Biyoelektromanyetik)
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
DIGITAL SCROLL VE DC INVERTER KOMPRESÖRLER ARASINDAKİ FARKLAR
AFET ve ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI.
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
Sektöründe 10 Yıllık deneyimle ispatlanmış olsa gerek ki Telekomünikasyon sektörü sonu olmayan, yıl geçtikçe kendisini yenileyen yapısı ile ticari anlamda.
Telefon giderlerini düşürmenin akıllı yolu BlueGate FXO/FXS FCT’nin fiziksel özellikleri Montaj Tipi: Duvar veya masa üstü Ebatlar (mm): 130 x 100 x.
Telefon giderlerini düşürmenin akıllı yolu Tarife Denetçisi ile paket (kota) aşımı sona erer. GSM-1 GSM-2 ASIL SİMYEDEK SİMASIL SİMYEDEK SİM Kota Dolunca.
Düzlemsel Uydu Antenleri
PUSULA Doğa yürüyüşünde yolları ve patikaları izlemek istemiyorsan bir pusulaya ihtiyacın olacak. Pusula enerji hatlarından 55 metre, telefon hatlarından.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
ELEKTROMANYETİK SAĞLIK
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
Alan ve personel dozimetrisi
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
AMATÖR TELSİZCİLİK. AMATÖRLÜK NEDİR? ➔ Amatör telsizcilik, haberleşme elektroniğine meraklı kişilerin bir hobisidir. ➔ Amatörlük işin kalitesini değil.
ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI
LOGO Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı1 YAHYA EMRE GÜLERSOY Bilişim Uzmanı Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı.
CEP TELEFONLARI VE KANSER Prof. Dr. Süleyman Daşdağ D.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Diyarbakır.
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
İNTERNETTE ETİK KURALLAR VE GÜVENLİK
Güvenli İnternet kullanımı ve İnternet ortamında Cinsel İstismar
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
ELEKTRONİK HABERLEŞME CİHAZLARINDAN KAYNAKLANAN ELEKTROMANYETİK ALAN ŞİDDETİNİN ULUSLARARASI STANDARTLARA GÖRE MARUZİYET LİMİT DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ,
Üye Sicil Müdürlüğü olarak, Ülkemizde ilkleri yapan İZMİR TİCARET ODASI’ nın, kendi görev alanında ilkleri yapan Müdürlüğü olmaya devam ediyoruz…
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Denge; kapalı bir sistemde ve sabit sıcaklıkta gözlenebilir özelliklerin sabit kaldığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği dinamik bir olaydır. DENGE.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
İNTERNET KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Önemli Olan Her Şeyinizi Korur 2013 NORTON RAPORU SİBER SUÇ VAKALARI Hayatlarında en az 1 kez siber saldırıya maruz kalan yetişkinlerin oranı% 63 % 61.
Çocuk Sağlıgı Açısından Teknoloji ve İnternetin Zararları
ELEKTRİK ÇARPMASI.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
Rut 950 Genel Bakış Cihazın arka kısmındaki vidalı kısım açılarak cihazın sim kart takılacak bölümüne ulaşırız Sim kartı çipli kısmı alt tarafa bakacak.
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
TELEVİZYON VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Dijital Vatandaşlik.
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
AFET ve ACİL DURUM HALİNDE TELSİZ KULLANIMI
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
Sunum transkripti:

Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri

İki mobil cihaz arası iletişim Arayan kişi aramayı başlattığında elektromanyetik sinyaller aracılığı ile en yakındaki baz istasyonu ile bağlantı kurar. Sinyal arayan ve aranan kişilerin kontrolü için baz istasyonundan operatör merkezine ulaştırılır. Operasyon merkezi sinyali aranan kişinin bulunduğu noktaya en yakın baz istasyonuna iletir. Baz istasyonu aranan mobil cihazla anteni aracılığıyla iletişim kurar Aranan kişi telefonu açtığında arayan ve aranan aboneler arasında çift yönlü iletişim sağlanır. Arayan (1) Aranan (2) Operasyon merkezi Baz istasyonu (2) Baz istasyonu (1)

Mobil cihazlar nasıl radyasyon üretir? Mobil cihaz sinyali anten tarafından her yöne (360⁰) yayınlanır Yayımlanan enerjinin bir kısmı sinyalin baz istasyonuna ulaşmasını sağlar Enerji yani radyasyonun bir kısmı insan tarafından emilir Geri kalan enerjinin çoğu diğer yönlere dağılarak kaybolur Baz İstasyonu Enerji insan başı tarafından emiliyor Sinyalin baz istasyonuna ulaşmasını sağlıyor Enerji diğer yönlere doğru dağılıyor

Cep telefonu anteni tarafından yayımlanan elektromanyetik sinyal Mobil cihazların yayımladığı elektromanyetik radyasyon spektrumda mikrodalga radyasyonu sahasındadır. Bu sebeple artan mobil cihaz ve cep telefonu kullanımı olası sağlık tehlikeleri ile ilgili ciddi endişeler uyandırmaktadır.

SAR Seviyeleri Specific Absorption Rate “SAR” standardı ile kabul edilebilir radyasyon seviyesi 1.6 W/KG olarak belirlenmiştir Düşük SAR değerine sahip telefonlar daha az radyasyon üretir İnternet üzerinde cep telefonlarının SAR değerlerinin yer aldığı listelerden ya da mobil cihaz üreticisinden kullanılan cihaza ait SAR değerleri öğrenilebilir.

Cep Telefonu Kullanımının Termal Etkileri Baştaki sıcaklık artışı

Termal Etkiler Aşağıdaki resimlerde 15 dakika boyunca cep telefonu ile görüşme yaparak radyasyona maruz kalan birinin termal kamera ile görüntülenmiş profili gösterilmektedir.

Cep telefonları kanser yapar mı?

Yetişkin, on yaşındaki ve beş yaşındaki kişilerde radyasyonun baştaki penetrasyonunun karşılaştırılması Radyasyon insan başına ulaştığında kafatasının içine nüfuz etmektedir. Yukarıdaki resimler bir deney sırasında radyasyonun yetişkin (%25), on yaşındaki (%50) ve beş yaşındaki (%75) çocukların kafatasının içerisine ne oranda nüfuz edebildiğini göstermektedir. Genç kişinin kafatasının daha ince olmasından ve insan beyninin gençlerde yetişkinlerden daha fazla sıvı bulunduruyor olmasından dolayı radyasyonun daha büyük bir bölümü kafatası içine nüfuz edebiliyor.

Cep Telefonu kullanırken bunlara dikkat edin Maruz kaldığınız radyasyon miktarını kontrol etmede için yalnız hangi telefonu seçtiğiniz değil, onu nasıl kullandığınız da önemlidir. Cep telefonu radyasyonundan kaynaklanan sağlık risklerini önemli ölçüde azaltacak bazı öneriler şunlar:

Kulaklık ya da Araç Kiti Kullanın Telefon vücudunuzdan ne kadar uzaktaysa maruz kaldığınız radyasyon seviyesi de o kadar düşer. Kulaklıklar radyasyona maruz kalmadan telefonla görüşmenin en kolay yoludur.

Telefonu alt kısmından tutarak görüşme yapın Elinizle telefonun ne kadar büyük bir kısmını kapatırsanız, görüşme esnasında telefon anteninin baz istasyonu ile iletişim kurması için o kadar fazla güç harcaması ve daha güçlü sinyal göndermesi gerekir. Telefonun anten kısmını mümkün olduğunca kapatmadan görüşme yapmak daha az radyasyona maruz kalmanızı sağlayacaktır.

En iyi konumu bulun Mümkün olduğunca telefonunuzun en iyi çektiği konumda görüşme yapın. Daha iyi sinyal olan bölgelerde telefon baz istasyonuna daha düşük güçte sinyal göndereceğinden yayımladığı radyasyon da azalır.

Uzun süre konuşmayın ya da sabit telefonu tercih edin Maruz kalınan radyasyon konuşma süresiyle doğrudan ilişkilidir. Uzun görüşmelerde sabit bir telefon kullanmak cep telefonu kullanmaktan hem daha «güvenli» hem de daha «ucuz»dur.

Cep telefonu kullanmanın tehlikeli olduğu durumlar Otomobil kullanırken telefon ile konuşmayın. Görüşme yapmanız gerekiyorsa güvenli bir yerde durun ve öyle görüşün. Yoğun şekilde elektronik cihaz kullanılan ortamlarda (hastane, uçak vb.) cep telefonu ile görüşmeyin. Telefonun su ile temasından kaçının nemli ortamlarda cep telefonu kullanmayın. Küçük çocuklarınızın uzun süreler boyunca cep telefonu ile görüşmesine izin vermeyin.

Information Technology Cell Phone Safety Presentations Kaynak: Saudi Aramco Information Technology Cell Phone Safety Presentations Prepared by: Waleed Al-Shemaimry Çeviren Özgür Tasdemir Kar BT