Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Advertisements

Tam rekabet çok sayıda alıcı ve satıcı firmalar fiyatı veri alırlar
Bazı Kavramlar Piyasa, Pazar (Market) Talep (Demand) Arz (Supply)
Bölüm 3 Talep, Arz ve Piyasa
Kısa Vadede Toplam Çıktı
Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır?
Arz, Talep ve Hükümet Politikaları
Birkaç Anahtar Kavram Maliye Politikası
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
Hükümet Müdahaleleri.
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bölüm 23 Faiz Oranı ve Parasal Aktarım (Monetary Transmission)
Bölüm 8 Tam Rekabet ve Tekel (Monopol) Piyasaları
Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
Esneklik Kavramı Bir önceki bölümde bir malın talep edilen miktarını belirleyen bir takım etkenler bulunduğunu belirtmiş, bu etkenlerdeki değişimlerin.
Bölüm 5 Tüketici Tercihi ve Talep
Bölüm 7 Maliyet ve Arz David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bölüm 28 Döviz Kurları ve Ödemeler Dengesi (Bilançosu)
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
Bir eksik rekabetçi firma;
ders 5 Vergİlendİrme & refah Mankiw 2007, BL. 7-8
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
Bölüm 1 İktisat ve İktisat Bilimi
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Makroiktisat... Bir bütün olarak ekonomiyle ilgilenir
Makroekonomi.
Bu bölümde Sabit kur rejiminde fiyat ve çıktının dengeye nasıl geldiğini, Sabit kur rejiminde para ve maliye politikalarının etkisini, Dalgalı döviz kurunun.
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Eksik rekabet altındaki bir firma
Tüketici tercihinde 4 ana unsur
Bazı anahtar sorular Neden toplumun paraya ihtiyacı vardır?
Üretim düzeyi nasıl seçilir?
Bölüm 27 İşsizlik David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır? David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Mikroekonomi vs. Makroekonomi
İşgücü Piyasası.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 33 Uluslararası Ticaret David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
Bu bölümde Merkez Bankası (MB) para arzını nasıl değiştirir?
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bu bölümde İktisadi büyümenin anlamını,
KÜRESELEŞME, EKONOMİK KRİZLER VE VERGİ POLİTİKALARI
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
Talebin fiyat esnekliği
Mal piyasalarında denge
Bu Bölümde Döviz kuru ve döviz piyasasını,
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Bazı anahtar terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü
Devletin Piyasaya Müdahalesi ve Fiyat Kontrolleri
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
PİYASA DENGESİ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
©McGraw-Hill Education, 2014
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
HÜKÜMET MÜDAHALELERİ Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
Bölüm 6 Tüketici Tercihi Teorisi
Alternatif Makro Modeller: Klasik İktisat
REKABET KOŞULLARINA GÖRE PİYASALAR VE FİRMA DENGESİ
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Sunum transkripti:

Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and Damian Ward

Türkiye’de Hükümet Harcamalarının Ulusal Gelir İçindeki Payı (%) See Section 4-1 in the main text and Table 16-1. (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program

Türkiye’de Hükümet Harcamaları (2005,2010) (Milyon TL) Based on data in Table 16-2 of the main text.

Hükümet Harcaması EŞİTLİK (EQUITY) ETKİNLİK (EFFICIENCY) Hükümet harcamasını iki temel üzerinde haklı kılabiliriz. EŞİTLİK (EQUITY) Kazançla birlikte artan bir vergi oranı ve transfer sistemi ile gelir zenginden fakire tekrar dağıtılabilir. ETKİNLİK (EFFICIENCY) Piyasanın tam anlamıyla altından kalkamayacağı işleri devlet yapmak suretiyle, kaynak dağılımının etkinliği arttırabilir.

Özel (Private) Mallar ve Kamu (Public) Malları Özel Mallar Ancak bir kişi tarafından tüketilebilen mallar Örneğin: Elbise Kamu Malı Bir kişi tarafından kullanılsa da diğer insanlarca da kullanılabilen mallardır. Örneğin: Sokak aydınlatması See Section 16-2 of the main text Kamu mallarının yolaçtığı önemli dışsallıklar uygun sunumun yapılabilmesi için hükümetin müdahalesini haklı kılabilir.

Hak görülen/iyi mallar ve kötü mallar Hak görülen/iyi mallar (merit goods) Toplumda, bireylerce istensin ya da istenmesin, herkesin sahip olması gerektiği düşünülen mallardır. Eğitim, sağlık hizmetleri. Hükümet zorunlu eğitim ve aşı programları şart koşarak, bireylerin gelecekte aldıkları kararlardan dolayı pişman olmalarının önüne geçer. Kötü mallar (bads/demerit goods) Sigara, kumar See Section 16-2 in the main text.

Vergi Çeşitleri Dolaysız Vergiler (Direct taxes) Emek kazancı, kira, faiz ve temettü gelirlerinden alınan vergi. Gelir vergisi, kurumlar vergisi Dolaylı Vergiler (Indirect taxes) Ürün ve hizmet harcamalarına konulan vergilerdir. KDV, ÖTV Servet Vergisi (Wealth tax) sermaye transferi vergisi, emlak vergisi See Section 16-3 in the main text.

Türkiye’de Dolaylı ve Dolaysız Vergilerin Toplam Vergi Gelirleri İçindeki Payı (%) * 6 aylık

Türkiye’de Vergiler (1988-2011)

Ücretlerden Alınan Vergiler Emek piyasası, vergi yokken, W ücretine karşılık gelen L saat düzeyinde dengededir. L' SS' W' W'' Vergi ile birlikte, emek arzı SS’ olur, işçiler W’’ kazanır, ancak firmaların ödediği miktar W’ dir, ve vergi aradaki farktır. SS ücret İşveren mavi bölgeyi öderken, işçiler yeşil bölgeyi öderler. Turuncu bölge toplumun refah kaybını gösterir. W This discussion of the incidence of a tax is to be found in Section 16-3 of the main text – see Figure 16-3. DD L Çalışılan saat

Vergi Yükü Vergiyi kimin ödeyeceği malın talep ve arz esnekliğine bağlıdır. Bu aynı zamanda vergiden ötürü ortaya çıkan kayıpların büyüklüğünü etkiler. See Section 16-3 in the main text.

Dışsallığı önlemeye yönelik vergi E*F kadar bir vergi bu optimum noktaya ulaşmamızı sağlar. F SS' DD talebi ve SS arzı veriyken, serbest piyasa dengesi Q noktasında oluşur. SS fiyat DD' E* Q* Ancak bu malın tüketimi negatif bir dışssalığa sebep oluyorsa (sigara içmek gibi), toplumsal olarak optimal tüketim noktası Q* dır. See Section 16-3 of the main text, and especially Figure 16-5. DD Q miktar