TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Steganografi.
Advertisements

Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Eser SERT, Deniz TAŞKIN, Cem TAŞKIN, Nurşen TOPÇUBAŞI, İrfan KÖPRÜCÜ
VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLAR.
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları
Örnek Veritabanı Yazılımı: Microsoft Access
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
İş (Job): Proses ve/veya thread
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
GELECEĞİN ÇOKLUORTAM ERİŞİM STANDARTLARI: MPEG-7 ve MPEG-21
Görsel Okur-Yazarlık *
NESNELER ARASINDAKİ UZAYSAL İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
İndex Yapıları.

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Ders başladıktan sonra öğrenciler sınıfa alınmayacak.
MULTİMEDYA HABERLEŞME Perşembe. Video Yayını ve Video Streaming Analog TV, Dijital TV, VCD, DVD, Video Konferansı İnternet üzerinden Video.
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Orhan Gündüz
Microsoft Office Access
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Mimio İle İnteraktif Eğitim
VERİTABANI YARATMA.
© 2002 by Prentice Hall 1 David M. Kroenke Database Processing Eighth Edition Chapter 1 Introduction to Database Processing.
Resim Sıkıştırma Yonca BAYRAKDAR
VERİLERİ DÜZENLİYORUM ACCESS TANIMLAR Veri Tabanı: Düzenli bilgiler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir,
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş,
HAFTA 6-7.
Veri Tabanı Tasarım Süreci
Microsoft Office Access
Kobay Sıçan Davranışlarının RGB-D Kamera Yardımıyla Otomatik İzlenmesi
33 CHAPTER TEMEL UYGULAMA YAZILIMLARI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 3-2 Uygulama Yazılımları Temel Uygulamalar Genel amaçlı.
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
Veritabanı Yönetim Sistemleri
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
OpenCV ile Görüntü işleme
Anlamsal Web’de Bilginin Depolanması için Bir Yaklaşım: Oracle Performans Değerlendirmesi Emine Sezer & Okan Bursa & Özgü Can Ege Üniversitesi.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
E-YEDEKLEMELİ SAKLAMA. E-Yedeklemeli Saklama E-Faturalarınız ve e-arşiv faturalarınız EDM e-fatura sistemine kaydolmanız ile beraber sistem üzerinden.
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Bilgisayarların Keşfi Veritabanı Yönetimi Hafta 9.
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
ARAYÜZ Ana Sayfa Ana sayfa üzerinde bulunan Continue butonuna basarak ilerleyiniz 1 June 7,
Active Directory.
DynaMed ‘in İçeriği DynaMed klinik olarak özetlenmiş yaklaşık 3,000 konu başlığını sunmaktadır. Konu başlıkları temel olarak: Genel ve genel olmayan hastalıklar.

MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
Deniz TAŞKIN Nurşen SUÇSUZ
Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması
Yrd. Doç. Dr. Abdullah BAYKAL Konuşmacı : Cengiz Coşkun
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
DynaMed ‘in İçeriği DynaMed klinik olarak özetlenmiş yaklaşık 3,000 konu başlığını sunmaktadır. Konu başlıkları temel olarak: Genel ve genel olmayan hastalıklar.
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar.
Veri Tabanı Temel Kavramları Öğr. Gör. Yunus KÖKVER
Sunum transkripti:

TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ Deniz TAŞKIN Nurşen SUÇSUZ

Önceki Çalışmalar Multimedya Dosyalarında Index Yapısı (TV Tree) Çokluortam Veritabanlarında Genişletilmiş Hashing Kullanımı Çoklu ortam veri tabanlarında R Tree kullanımı Histogram Tabanlı Nesne Çıkarımı

Çalışmalarımız Nesneler Arasındaki Uzaysal İlişkiler Üzerine Bir Uygulama Sıkıştırılmış Ortamda Çerçeve Tipine Dayalı Gerçek Zamanlı Sahne Değişimi Belirleme TUVDBS Video Veritabanı Yönetim Sistemi

TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ

Amaç Popüler olarak kullanılan sistemlerde video içeriğinin yönetimi Kullanıcı yada uygulamalara daha önceden kaydedilmiş ortamdaki bilgiyi tanıma, geri alma yada filtreleme yeteneği sağlamak Video verisinin yorumlanarak saklanması ve gerektiğinde en hızlı biçimde geri çağrılabilmesi

Gereksinimlerimler Bir video veri tabanı sistemi kullanıcıya aradığını en kısa sürede ve doğru şekilde geri verebilmelidir. Bu hiçbir gereksinime gerek olmadan bir operatörün videoları bire bir izleyerek anahtar kelimeler çıkarması ve veri tabanına eklemesi yoluyla kolayca gerçekleştirilebilir. Operatör video görüntüsünü işlemek için video üzerinde durdurma, geri-ileri alma, devam etme gibi işlemler yapmak zorundadır. Kullanıcı anahtar kelimeleri girerek kolayca aradığı video görüntüsüne hızlı ve doğru bir şekilde ulaşabilir. Fakat hiçbir otomasyon içermeyen bu sistem, operatör gereksinimi ve uzun video işleme süresi nedeniyle hiçbir zaman tercih edilmeyecektir. Zira bir sahnenin kendisini takip eden sahneden ayrılabilmesi için operatör işlemlerinin sıkça gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Operatör işlemleri

Sistem önerisi Geliştirilecek veritabanı sistemi operatör işlemlerini en aza indirgemelidir. Yönetici ara yüzünde video verisinin işlenmesini kolaylaştıracak nesne çıkarıcı, sayıcı birimler bulunmalıdır. Nesneler arasındaki konum ilişkileri akıllı bir birim tarafından yorumlanmalıdır. Sıkıştırılmış ortamda çalışan algoritmalar içermelidir.

TUVDBS Video Veritabanı Sistemi Video Verisi Sahne Değişimi Algılayıcı Sahneler Nesne ayırıcı Nesne sayıcı Anahtar kelimeler Kullanıcı Topolojik ilişkiler Topolojik ilişki benzerlik puanlayıcı Sorgulama Birimi Veri tabanı Yönetici arayüzü Kullanıcı arayüzü

Video İşleme Video içeriğinin incelenerek sahne geçişlerinin belirlenmesi 2 dakikalık video görüntüsünde 4000 çerçeve bulunmakta. Her bir çerçeve için: Çerçeve kaydet(), Renkli histogram çıkar() Bir önceki histogram ile karşılaştır() Sahne değişimini kontrol et()

MPEG Birbirine yakın piksellerin akan görüntüde büyük oranda değişmemesi özelliğini kullanır.

Çerçeve yapısı

Hareket Vektörü Makro blok Hareket vektörü

Sahne Değişimi Algılayıcı

Nesne Ayırıcı

Topolojik ilişki benzerlik puanlayıcı

SONUÇ Sayısal video görüntülerinin büyük bir oranı MPEG video sıkıştırma metodu kullanılarak saklanmaktadır. Mpeg video sıkıştırma metodu standartlaşmıştır ve gerçek zamanlı olarak dahi çalışabilmektedir. Mpeg biçiminde sıkıştırılmış dosya, video görüntüleri hakkında değerli bilgiler içermektedir. Bu bilgileri kullanmak işlemci zamanı açısından çok büyük bir kazanç sağlamaktadır.

Gelecek Çalışmalar

Şekil 5. Çerçeve birleştirme metodu Gelecek Çalışmalar A survey on content based access to image and video database, Kjertsi Aas, Line Eikvil, Doktora Tezi Şekil 5. Çerçeve birleştirme metodu

Şekil 6. Arka plan gözatma metodu Gelecek Çalışmalar Spatio-temporal Browsing Of Multimedia, Ramazan Savas Aygün, STATE UNIVERSITY OF NEW YORK, Mayıs 2003, Doktora Tezi Şekil 6. Arka plan gözatma metodu

Teşekkürler