İsmail Okan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME GRUBU 1 ARALIK 2007, İSTANBUL
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu 2000 Genel cerrahi eğitiminin Ulusal cerrahi yeterliği Kurumları standartlarını belirlemek belgelendirmek eşyetkilendirmek.
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI: TUTUNDURMA
E-SINAV Sistemi Halil Özmen
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
‘’Yasamak ve Yasatmak için Bilim ’’
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Proje Hakkında  Proje T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel Türkiye ve KAGİDER tarafından hayata geçirilmektedir.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
Proje Tabanlı Öğretim (Proje Temelli Öğretim)
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
Diferansiyel Denklemler
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
21. Yüz Yıl Eğitimi Eski Yaklaşım:  Öğretmen ve müfredat odaklılık  Pasif alıcı konunda öğrenme  Bireysel işler ve çalışmalar  Bilgi kazandırmak 
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
FIZ 172 BİLGİSAYARA GİRİŞ II
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
 KONU VE AMAÇ: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının hızlandırılması amacıyla 2012 yılında TR83 Bölgesi İnovasyon.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
H.Ö.G.1 PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. H.Ö.G TEKNİĞİN ÖZELLİKLERİ  EKİP BAZLI  PROJE BAZLI  KATILIMCI  İNNOVATİF  SÜREÇLERE YÖNELİK  ETKİN PLANLAMA.
İçindekiler Ar-Ge Faaliyetleri ve Ar-Ge Yönetimi
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Klİnİk öğretİmde etİk.
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
GEDİK ÜNİVERSİTESİ ÖDEV SUNUMU KONU özeti: Dersin Adı: Tarih : Konu Adı: Ödevi Hazırlayan: Öğr. Gör. :
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
III. CanSAT Uygulaması CanSAT Nedir? Amerika Birleşik Devletleri’nden dünyaya yayılan bir kavramdır. İngilizce “Can” ve “Satellite” sözcüklerinin birleşiminden.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Emre Özgen Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Tarayıcı Sorunları ve Çözümleri
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAVRAM HARİTALARI.
STEM NEDİR? SUNU rehberlikservisim.com.
Sunum transkripti:

Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar: Cerrahların sorunlarına mühendislerle ortak çözüm arayışları İsmail Okan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD

Cerrahi ve yeni yaklaşımlar Riskin DJ. Et al Cerrahi ve yeni yaklaşımlar Riskin DJ. Et al. Innovation in surgery: a historical perspective. Ann Surg. 2006 Dezavantajları Klinik pratiğin standardizasyonu Hukuk sisteminin ve cerrahi camianın daha konservatif bir hasta yaklaşımı konusundaki baskısı Ekonomik sebeplerle fayda/ zarar ilişkisi değerlendirilirken maliyet analizlerinin yapılması Artmış işyükü Eğitim, araştırma ve yenileşime ayrılan zamanın giderek kısıtlanması

Cerrahlar ve yenilikçi araştırma Avantjlarımız Cerrahlar temelde karar vericidirler. Cerrahlar klinik ihtiyaçları belirleyebilirler ve gelecek gelişmeleri, fırsatları farkedebilirler. Cerrahlar fikir üreticileri ve uygulayıcılarıdır. Cerrahlar için her hasta yeni bir meydan okumadır ve belli ölçüde çözüm için yeni bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle teknoloji geliştirmede cerrahlar hep puslu alanlarda ve önlerde çalışırlar. Halbuki teknoloji geliştirme siklusunda en zayıf halkanın fikir üretme fazı olduğu bilinir. Cerrahlar teknoloji kullanmaya ve üzerinde değişiklik yapmaya çok meraklıdırlar.

İnovasyonun önündeki engeller Hiyerarşik düşünce anlayışı Serbest düşüncenin engellenmesi Serbest düşünmenin sorumluluklarını yüklenememe Aşırı uzmanlaşma Kendimizin veya çevremizin çizdiği sınırları sorgulayamama

İnovasyonun önündeki engeller 2 Üretici olma yerine tüketici olmanın kolaylığını tercih etme Uygulamadaki başarının kolaylığını yeniliğin zorlu yoluna tercih etme Doğruyu ararken yanlış yöntemler kullanma Doğruyu bulmuşken tercih edememe Uygun iklim oluşturamama

Eğitim ve inovasyon Eğitim inovasyonun önünde bir engel mi? Uzmanlaşma inovasyonun önünde engel mi? Problem ne kadar iyi tanımlanmış? Problemin çözümünde kim yardımcı olabilir?

İnovasyon türleri Breakthrough (çığır açan buluş) DNA’nın yapısının bulunması Sustaining (kendini devam ettiren) Apple, Toyota Disruptive(patlayıcı, yıkan) Google Temel bilimler IBM

Kurs konuları Ameliyathanenin tanıtılması ve çalışılan ortama innovatif yaklaşım (ortam, düzeni, işleyişi, organizasyonu vs.) Cerrahi girişimlerde kullanılan araç-gereç ve aletlerin tanıtılması, geliştirilmesi (el aletleri, laparoskopik aletler, optik vb.) Minimal invazif girişimlere innovatif yaklaşımlar (laparoskopi ve endoskopinin tanıtılması)

Kurs konuları Cerrahi eğitimi için yeni yöntemlerin, materyallerin geliştirilmesi (simulasyon amaçlı bilgisayar programları geliştirme, minimal invazif cerrahide kullanılan eğitim kutularının oluşturulması ve geliştirilmesi, sütür tekniklerinin öğretilebileceği materyallerin üretilmesi) Yara iyileşmesine innovatif yaklaşım (anastomozların oluşturulması, dikiş teknikleri, fistüller, açık yaralar, negatif basınç tedavileri, meshler, stentler, biyomateryaller vb) Tanı yaklaşımlarına yenilikçi bakış (anastomoz kaçaklarının erken tesbiti, kanser tanısı, vücuttaki enfeksiyonun erken tanısı vs. )

Kurs içeriği ve akışı 14.1.2014 Tanışma, kurs programının içeriğini ve akışını tanıtma 21.1.2014 Ameliyathanenin tanıtılması ve çalışılan ortama innovatif yaklaşım (ortam, düzeni, işleyişi, organizasyonu vs.) 11.2.2014 Cerrahi girişimlerde kullanılan araç-gereç ve aletlerin tanıtılması, geliştirilmesi (el aletleri, laparoskopik aletler, optik vb.) 18.2.2014 Minimal invazif girişimlere innovatif yaklaşımlar (laparoskopi ve endoskopinin tanıtılması) 25.2.2014 Cerrahi eğitimi için yeni yöntemlerin, materyallerin geliştirilmesi (simulasyon amaçlı bilgisayar programları geliştirme, minimal invazif cerrahide kullanılan eğitim kutularının oluşturulması ve geliştirilmesi, sütür tekniklerinin öğretilebileceği materyallerin üretilmesi) 4.3.2014 Yara iyileşmesine innovatif yaklaşım (anastomozların oluşturulması, dikiş teknikleri, fistüller, açık yaralar, negatif basınç tedavileri, meshler, stentler, biyomateryaller vb) 11.3.2014 Tanı yaklaşımlarına yenilikçi bakış (anastomoz kaçaklarının erken tesbiti, kanser tanısı, vücuttaki enfeksiyonun erken tanısı vs. )

18.3.2014 Ameliyathane sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılması 25.3.2014 Cerrahi araç-gereç geliştirilmesi 1.4.2014 Minimal invazif sistemlerin sorunları ve geliştirilmesi ile ilgili öneriler 15.4.2014 Eğitim materyallerine tasarım önerileri 29.4.2014 Yara iyileşmesi ile ilgili yenilikçi projeler 6.5.2014 Cerrahi disiplinlerde tanı ile ilgili sorunlara çözümler 13.5.2014 Sınav ve değerlendirme 27.5.2014 Sertifika töreni

Kurs herkese açıktır. Dersler belirtilen tarihlerde saat 18.00 ile 19.00 arasında yapılacaktır. Dersler Tıp Fakültesi Anfi …’de yapılacaktır. Kurs kayıtları internet üzerinden Tıp Eğitimi ve Bilişim AD web adresinden …………………. yapılacaktır. Sertifika için bu kayıtlar esas alınacaktır.

Kursa katılanlardan kursun % 75’ine katılmaları beklenmektedir. İlk 6 haftasında konuların sunumu sonrasında konuyla ilgilenen kursiyerlerin grup oluşturmaları beklenir. Oluşturulan gruplar bir gelecek hafta içerisinde seçtikleri konularda sunum yaparak çözüm önerileri getirir. Çözüm önerileri sunumlar şeklinde ve yazılı olarak verilir. Jüri tarafından değerlendirilerek kursiyerlere sertifikaları verilir.