RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Photoshop.
Advertisements

Oyun Programlama (Grafiklere Giriş)
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
KLAVYE KULLANIMI.
ADOBE FİREWORKS CS5 PROGRAMA GENEL BAKIŞ.
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
OPTİMİZASYON VE AKTARMA İŞLEMİ
Linux'da GIMP ile Resim İşleme
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Prof.Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ
DİJİTAL GÖRÜNTÜLEME Dr. Levent Oğuzkurt Başkent Üni.
RENK KAVRAMI ve RENK MODELLERİ
RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI.
WEB TASARIM TEKNİKLERİ
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Resim ve Görüntü İşleme Programları
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
Görüntü Kayıt Formatları:
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
CSS Birimleri.
Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ.
İREM KARASAKAL.
BİT’i Kullanma ve Yönetme
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
Grafik ve Animasyon Sistemleri
Hazırlayan: Kübra AYAN
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİ BURCU YILMAZ – İBRAHİM MERT
Format Factory 2008 yılında Chen Jun Hao tarafından geliştirilen çok yönlü bir fonksiyona sahip olan media converter programıdır. Kullandığımız video müzik.
RENKLİ GÖRÜNTÜ İŞLEME Güneş Baltacı.
TARAYICI (SCANNER).
MİCROSOFT WORD 2003.
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
Grafik ve Animasyon Ders-01 Temel Terimler.
Dosya UzantIlarI.
Resim Sıkıştırma Yonca BAYRAKDAR
Hazırlayan: Cihan UĞUR
DENETİM MASASI   Kendimize ait olan bir bilgisayarın özelliklerini görmek ve çeşitli ayarlamalar yapmak için DENETİM MASASI kullanılır.
Temel Bilgi Teknolojileri
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
Web Araçları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Web Tasarımı ve Adobe Muse
WİNDOWS LİVE MOVİE MAKER
WORD WORD UYGULAMA.
Görsel Tasarım İlkeleri
Grafik ve Animasyon.
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler.
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
RENK AYRIMI.
::: Soru Numarası Seçin :::
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
1)RESİM DÜZENLEMEK TEMEL KAVRAMLAR: Piksel, Nokta ve Nokta Aralığı, Çözünürlük, Rezolasyon, LPI, DPI HAZIRLAYAN: Ayşe Cansel KARAMAN.
Dosya Yönetimi.
Temel Kavramlar ve Program Giriş Ayarları
DOSYA-KLASÖR VE SÜRÜCÜLER
Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM
Bilişim Teknolojileri bilgi yarışması
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
başlık anlatım Kırmızı arka plan üzerinde resimlerle SmartArt grafiği
Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Temel Bilgiler Pixel Sayısal görüntülerin en küçük birimi Picture element –Resim parçası Kendine ait renk bilgisine sahiptir İki boyutlu yapı Her.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Grafik ve Animasyon Görsel Tasarım İlkeleri. Bütünlük Bir görseli meydana getiren ögelerin bir bütün olarak görünmesini sağlayan, ögeler arasındaki ilişkidir.
Sunum transkripti:

RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI

GRAFİK TÜRLERİ BITMAP GRAFİK VEKTÖREL GRAFİK

GRAFİK VE RESİM FORMATLARI Önemli Resim Formatları BMP GIF JPEG TIFF PNG Bunların hepsi de resim formatlarıdır. Temel farklı özellikleri vardır (kodlama, sıkıştırma algoritmaları gibi).

BMP: En temel resim formatı BMP'dir (Bitmap) Aslında, BMP'nin birbirinden farklı bir kaç türü var. ) MS-Windows üzerinde BMP 16 ya da daha çok renk kaydedebileceğiniz, herhangi bir bir sıkıştırma yapmayan oldukça hızlı bir formattır. GIF: BMP çok hızlı bir format olmasına karşın, oldukça fazla yer kapladığı için pek tercih edilmez. Elinizdeki dosya 256 renkten fazlasını içermiyorsa, GIF (Graphics Interchange Format) iyi bir çözüm olabilir.

JPEG: Çok renkle (256 renkten fazla) uğraştığınız zaman GIF formatını kullanmanız mümkün değil. Onun yerine JPEG (Joint Photographics Experts Group) daha iyi bir alternatif olabilir. Standart JPG formatında, resmin kalitesinden bir miktar ödün vererek sıkıştırma uygulanır. Böylece dosya boyu düşer. TIFF: (Tagged Image File Format) 1, 8, 24 bit'lik formatları var. Hepsinin sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış 2 farklı tipi mevcut. 1 bit olanı fakslarda dosya iletimi için kullanılıyor. Çok renkle uğraştığınızda zaman önemli, yer de çok önemli değilse, TIFF'i kullanmanızda fayda var. JPEG'e göre daha az küçülme sağlasa da, hızı ile bu açığını kapatıyor.

PNG Portable (Public) Network Graphic internet için geliştirilmiş resim dosyasıdır. JPG gibi kalitelidir ama GIF gibi alpha kanalı ve şeffaflık özelliği bulunur. Birçok güncel resim oynatıcı ve internet explorer ile açılabilir PICT EPS PSD

PİKSEL Bütün Bitmap programlarda olduğu gibi Photoshop' ta da ölçü birimi pikseldir. Yandaki iki görüntüden sağdaki görüntü, soldaki fotoğrafı piksel olarak 16 kat büyüttüğümüzde görebildiğimiz piksellerdir. Her piksel kare biçimindedir ve her pikselde sadece 1 renk vardır. Yani bir pikselin bir kısmı açık bir kısmı koyu, ya da yeşil, koyu yeşil olmaz. Bu tür renk geçişleri farklı renkte piksellerin yan yana gelmesinden oluşur.

Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük denir. Rezolasyon Bir resmin piksel yoğunluğu yani PPI (Pixel Per Inches) 1 inç karede (1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısıdır. LPI (Line Per Inch ) Film pozlanırken 1 inç yüksekliğindeki (2.54 cm) alana atılan satır sayısına LPI adı verilir. DPI (Dot Per Inc ) Çıkış cihazlarında 1 inç'te (2.54 cm x 2.54 cm) noktalanan (yani basılan) ya da pozlanan piksel sayısına DPI adı verilir.

Renk Düzeni CMYK C : Cyan (Mavi), M: Magenta (Kırmızı), Y: Yellow (Sarı) K: Black (Siyah) RGB Red Green Blue

ADOBE PHOTOSHOP

PHOTOSHOP PROGRAMINI TANIYALIM Photoshop programı halen dünyada kullanılan 2D (iki boyutlu) resim işleme programları arasında ilk sırada yer almaktadır. Programın asıl işlevi değişik fotoğrafları, yazıları bir araya getirerek yeni resimler, belgeler, broşürler v.s. oluşturmaktır. Bunun yanında fotoğraflar üzerinde oynamak içinde yine bu program sizlere yeterli olacaktır. Nasıl ki bir ressam resim yaparken değişik fırçalarla ve renklerle tuval üzerinde rötuşlar yaparsa sizler de programda bulunan araçlar ve efektlerle resimler üzerinde oynayacaksınız.

Renk, doku ve stil menüsü Pencere başlılığı Menü çubuğu Seçenek çubuğu Araç kutusu Boş sayfa Gezgin ve bilgi menüsü Renk, doku ve stil menüsü Geçmişi gizle ve Eylemler menüsü Durum çubuğu

YENİ BİR PHOTOSHOP BELGESİ AÇMA Dosya/Yeni menüsü ile veya klavyeden Ctrl+N tuşu ile yeni bir photoshop belgesi açılabilir. Yeni menüsü aşağıdaki gibidir. Görüntü mod ayarı Yeni belge rengi Belge genişliği Belge çözünürlüğü Belge yüksekliği Yeni belge başlığı