TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

Sözleşmelerde Damga Vergisi
6335 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 10 EKİM 2012.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 26 EYLÜL 2012.
KONU : YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÜZERİNE NOTLAR
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU‘NUN TÜM SERMAYE ŞİRKETLERİ (A. Ş ve LTD. ŞTİ
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 29 KASIM
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 18 EYLÜL 2012.
Yeni Ticaret Kanunu ve Sermaye Şirketlerinin Web Siteleri Erhan Keşfeden.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
YENİLİKLER UYUM SÜRECİ YOL HARİTASI
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU VE 6103 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER 19 Haziran.
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME
Muhasebe Meslek Mensubunun Gündemi: 6102 Sayılı TTK’nın Getirdikleri ve Yapılması Gerekenler Prof. Dr. Cemal İBİŞ Marmara Üniversitesi Adana, 17 Ocak 2012.
Yeni Türk Ticaret Kanunun Hedefleri
İÇ TİCARET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Zübeyir ÜLGER SMMM 1975 yılı Ankara doğumlu Zübeyir ÜLGER, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur yılından itibaren muhasebe ve vergi konularında.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Av. Yunus ÇELİKBİZ, Ticaret ve İş Hukuku / Mart 2013 Düzenleyen: FTSO.
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
HESAPLARIN SAYIŞTAYA VERİLMESİ
Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
TİCARİ DEFTERLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER 2013 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ.
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
e-Defter Denetim (Muhasebe+Vergi+Teknik)
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
Sigorta Denetleme Kurulu
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR)
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bu bölümde bulunan hesap grupları
MUHASEBE SÜRECİ.
Sunum transkripti:

TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ 6102 sayılı TTK, 26.06.2012 tarihinde kabul edilen 6335 sayılı kanun ile bazı değişikliklere uğramıştır. Yapılan değişiklikler genel olarak ortakların şirkete borçlanma yasağı, yönetim kurulu üyelerinin uyruğu, yerleşme yeri ve eğitim şartı, her türlü belge yer alacak bilgiler, bağımsız denetime tabi olacak işletmeler ve uygulanacak muhasebe sistemi, internet sitesi kurulması ve kapsamı üzerinde olmuştur. Aşağıda yeni düzenlemelere ait açıklamalara yer verilmektedir. Kanunun 01.07.2012 olan yürürlük tarihinde değişiklik yapılmamıştır. Ortakların şirkete Borçlanma Yasağında yapılan değişiklikle 01.07.2012 tarihinde var olan ortaklar cari hesap bakiyelerinin 3 yıl içinde nakden kapatılması ve 01.07.2012 tarihi sonrası iş avansı, kar payı avansı, vb. dışındaki nedenlerle para çekilmemesi yasağı yumuşatılmıştır. Esasen yasa içerisinde yer alan cezalar hafifletilmiş, hürriyeti bağlayıcı cezalar ve adli para cezaları idari para cezalarına çevrildiğini belirtmek gereklidir.

Anonim ve Limited şirket ortakları sermaye taahhüdünden doğan vadesi geçmiş borçları yoksa, özkaynakları içinde sermaye mevcudiyetini koruyorsa şirketten para çekebileceklerdir. Önemli olan ticaret sicili gazetesinde yayınlanmış olan tescilli sermayenin altına düşmemektir. Bu bedelin altına inilmediği sürece para çekişleri olabilecektir. Kurumlar vergisi uygulamalarında ise faiz çalıştırılmasına eskiden olduğu gibi devam edilecektir. Sermayesini kaybetmiş olanların veya kaybedecek şekilde para çekişi yapanların ceza ile karşı karşıya gelecekleri tekraren hatırlatılmaktadır. Anonim Şirketlerde yönetim kurulu üyelerinden en az bir tanesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, en az birinin Türkiye’de yerleşmesi şartları kaldırılmıştır. Yine yönetim kurulu üyelerinin dörtte birinin yüksek öğrenim görme şartı kaldırılmıştır. Limited Şirket müdürlerinin en az birisinin Türkiye’de yerleşmiş olması şartı da kaldırılmış bulunmaktadır.

Ticari mektup, ticari defterlere yapılan kayıtlara dayanak oluşturan (fatura, irsaliye, gider, mk. vs.) gibi belgelerde bulunması gereken bilgiler netleştirilmiş ve sınıflandırılmıştır. 01.Ocak.2014’de yürürlüğe girecek düzenlemelere göre Ticaret Ünvanı, İşletme Merkezi, Ticaret Sicil Numarası ve internet sitesi oluşturmakla yükümlü ise internet sitesinin adresinin bulunması yeterli görülmüştür. Bağımsız Denetime ait düzenlemeler 01.Ocak.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. Finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlanması yine bu tarihte uygulamaya başlanacaktır. Muhasebe defterleri Vergi Usul Kanunu’na göre şu anda yapıldığı gibi tutulacak yıl sonlarında finansal tablolar Türkiye Muhasebe Standartlarına uyumlu hale getirilecektir. Ticari Defterlerden yalnızca Yevmiye Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri kapanış onayına tabi olurken kapanış onayı Mart ayı sonuna alınmıştır. Envanter kapanış onayı kaldırılmış olmaktadır. Kapanış tasdiki yapılamaması 4.000 TL idari para cezasına bağlanmıştır. Her yıl Aralık ayı sonunda Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Envanter, Yönetim Kurulu Karar, Pay Defteri ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri olarak toplam 6 adet defter tasdik olacaktır. Pay Defteri ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterlerinin her yıl tasdiki zorunlu değildir.

Bağımsız Denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiş olup, bu şirketler Kamu Gözetimi Kurumundan yetki almış bağımsız denetçi veya bağımsız denetim şirketlerince denetlenecektir. İnternet sitesi kurulması yükümlülüğü 1 yıl sonra 01.Temmuz.2013’de yürürlüğe girecektir. Bakanlar Kurulunca Bağımsız Denetime tabi tutulması kararlaştırılan şirketler internet sitesi kuracaktır. Bunlar dışında Anonim ve Limited Şirketler internet sitesi zorunluluğu dışında tutulmuştur. Ticaret Sicil Gazetesinde ve internet sitesinde bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, özkaynak değişim tablosu, yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim raporu, genel kurul tutanağının yayınlanması zorunluluğu kaldırılmıştır. İnternet sitesine kanunen yapılması gereken ilanlar olan yönetim kurulu üyeleri, ana sözleşme ve değişiklikler, sermayenin yapısı, imza yetkileri gibi hususlar konulacaktır. Böylece internet sitesinin kapsamı ve içeriği daraltılmış olmaktadır. BİLGİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.