TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLERİN 2006 YILI GELİRLERİNİN BEYAN DURUMU Maliye Hesap Uzmanları Derneği & İTO 12 Ocak 2007 YMM Erdoğan Sağlam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
Advertisements

TÜRMOB - TESMER 2012 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
GELİR VERGİSİ BEYANI İ.Halil BAĞDINLI Eski Gelirler Başkontrolörü, YMM
GELİR VERGİSİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
1 Taşınmazlar ve İştirak Hisseleri ile Kurucu Senetleri, İntifa Senetleri ve Rüçhan Hakları Satış Kazancı İstisnası Feyyaz YAZAR Gelir İdaresi Başkanlığı.
2009 TAKVİM YILINDA GERÇEK KİŞİLER TARAFINDAN ELDE EDİLEN GELİRLERİN BEYANINDA DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI.
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
Örnek 1: Mehmet DÖNMEZ, eczacılık faaliyeti ile ilgilenmekte olup DÖNMEZ Eczanesini işletmektedir. Mükellefin 2009 yılına ait ticari kazancı TL’
Türk Şirketlerinin Almanya’da Halka Arzının Vergisel Etkileri Oktay ALTINTAŞ İzmir, 17 Ekim 2012 Sun Bağımsız Dış Denetim YMM A.Ş. 1
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
2008 YILINA AİT ŞAHSİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ VE BEYANI YILLIK BEYAN, İNDİRİM, İSTİSNA VE ZARAR MAHSUBU ANKARA S.M.M.M.O. Ankara, Sakıp.

MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
RUS-TÜRK İŞ VE YATIRIM ZİRVESİ 'Rusya'ya Yatırımlarda Vergisel Yapılanma Alternatifleri' Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
KURUMLAR VERGİSİ Mehmet Altındağ; YMM 06 mart 2012-Konya.
Menkul Sermaye İradı.
DİĞER KAZANÇ VE İRATLAR
BEYAN VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR İbrahim Burak ASLANOĞLU
KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI İLE STOPAJ GELİR VERGİSİ MATRAHLARININ TESPİTİ İLE KAR DAĞITIMINA İLİŞKİN ÖRNEK BİR ÇALIŞMA SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ.
Gelirin Beyanı. Zorunlu Toplama Mükellefler GVK’ nun 2. maddesinde belirtilen 7 gelir unsurundan birini veya birden fazlasını elde edebilirler. Bu gelirlerden.
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARI
HOLLANDA KURUMLAR VERGİSİ GENEL ÖZELLİKLER
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
GELİR VERGİSİ KANUNU SEMİNERİ
YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARININ VERGİLENDİRİLMESİ
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ Maliyet Bedeli (V.U.K. Md. 263).
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Hazırlayan Sevda AKAR Copyright©
2006 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME SEMİNERİ
NET İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Çalışma Soruları.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Menkul Sermaye İradı.
Diğer Kazanç ve İratlar
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 4. ÜNİTE: GELİR VERGİSİNİN TARHI
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 3. ÜNİTE: ÜCRETLER, SERBEST MESLEK KAZANÇLARI, GMSİ, MSİ, DİĞER KAZANÇ ve İRATLAR Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU Zirve Üniversitesi.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
2015 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI VE VERGİLENDİRİLMESİNDE VE VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 2 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
FİNANS YÖNETİMİ.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 1 – 1 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 2 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
2016 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI VE VERGİLENDİRİLMESİNDE
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
2018 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DÜZENLEME SEMİNERİ 01 MART 2018
HESAP PLANI.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
YMM MUSTAFA DÜNDAR AYDIN,
Çalışma Soruları.
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
Sunum transkripti:

TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLERİN 2006 YILI GELİRLERİNİN BEYAN DURUMU Maliye Hesap Uzmanları Derneği & İTO 12 Ocak 2007 YMM Erdoğan Sağlam

KURAL 1 yıl içinde elde edilen gelirler toplamı (Stopaja tabi tutulmuş olsun olmasın) beyan sınırını (2006 için YTL’yi) aşmazsa, sadece stopaja tabi tutulmamış olan gelirler beyan edilir, stopaja tabi tutulanlar beyan edilmez. Gelirler toplamı beyan sınırını aşarsa hem stopajlı hem de stopajsız gelirler (aşan kısım değil tamamı) BEYAN EDİLİR.

•Stopajlı gelirlerin beyan edilip edilmeyeceğini, gelirler toplamının beyan sınırını aşıp aşmaması belirler. •Her gelir grubu için ayrı beyan sınırı yok. Bütün gelirler için tek bir sınır var.

•Beyan sınırının hesabında gelirlerin, - İstisna, - İndirim ve, - Gider indiriminden sonraki tutarları esas alınır.

Birden fazla işverenden alınan ücretler, Birinci işverenden sonraki ücretlerin YTL’yi aşması halinde, beyan sınırının hesabında dikkate alınır.

Stopaja ve indirime tabi olmayan gelirlerin toplamı, 875 YTL’yi aşmıyorsa bunlar için beyanname verilmez.

ENFLASYONDAN ARINDIRMA Şahsen elde edilen gelirler, enflasyondan çeşitli yollarla arındırıldıktan sonra vergilendirilir.

Arındırma yolları : •Dövizli İşlemlerde : Anapara kur farkları gelir sayılmaz. Faizler elde edildiği tarihteki MB Döviz alış kuru üzerinden YTL’ye çevrilir. •YTL İşlemlerde : Bazı faiz gelirlerinde enflasyon indirimi uygulanır. Alım-satım kazançlarında ÜFE ile endekslenmiş maliyet, satış kazancının tespitinde esas alınır.

İndirim Oranına Tabi Gelirler • tarihinden önce YTL cinsinden ihraç edilen her nev’i tahvil (kamu-özel sektör) ve Hazine bonolarının faiz gelirleri ile TKİ ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler • tarihinden önce iktisap edilmiş olan her nevi yatırım ortaklıklarının (menkul kıymet, gayrimenkul, risk sermayesi yatırım ortaklıkları dâhil) hisse senetlerinden sağlanan kâr payları

İndirim Kapsamına Girmeyen Gelirler • tarihinden sonra gerek YTL gerekse döviz cinsinden ihraç edilmiş kamu kağıtlardan elde edilen faiz gelirleri • tarihinden önce ihraç edilen eurobondlar ile bu tarihten önce yurt içinde döviz cinsinden ihraç edilen kamu kağıtlarından elde edilen faiz gelirleri • tarihinden sonra ihraç edilen eurobondlardan elde edilen faiz gelirleri

İndirim Kapsamına Girmeyen Gelirler (devam) •Altına veya ÜFE,TÜFE gibi başka bir değere endeksli menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratları •Menkul kıymet yatırım fonu kâr payları •Her nev’i alacak faizleri •Yatırım ortaklıkları dışında kalan şirketlerden elde edilen kâr payları •Mevduat faizi, katılım bankalarından elde edilen gelirler ve repo gelirleri •Ticari işletmelere dahil iratlar

İndirim Oranı İndirim oranı, VUK hükümlerine göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle Maliye Bakanlığı’nca tespit edilir yılı için bu oran % 46,5 olarak ilan edilmiştir.

TİCARİ KAZANÇ Beyan durumuZarar Dahi Olsa Beyana Tabi. Stopaj (Md.94)Yok (Yıllara sari inşaat işlerinde %5, ’den itibaren %3) İndirim/istisna uygulaması • Bağış, Ar-Ge, Sportif ve Kültürel Sponsorluk, Bireysel Emeklilik (%10) ve Şahıs Sigorta Primi (%5), Sağlık ve Eğitim Harcaması (%10),Bağ-Kur Primi, Sakatlık (basit usulde) İndirimi,Geçmiş Yıl Zarar Mahsubu •Yatırım indirimi (Geç.69) Maliyet artırımıYok (Enflasyon düzeltmesi var, 2006’da şartlar oluşmadı)

SERBEST MESLEK KAZANCI (Doktor,avukat,muhasebeci vs.) Beyan durumuZarar Dahi Olsa Beyana Tabi. Stopaj (Md.94)% 22 ( ’den itibaren % 20),Telifte % 17 İndirim/istisna uygulaması -Bağış, Ar-Ge, Sportif ve Kültürel Sponsorluk, Bireysel Emeklilik ve Şahıs Sigorta Primi, Sağlık ve Eğitim Harcaması,Sakatlık İndirimi, Geçmiş Yıl Zarar Mahsubu - Telif kazançları istisnası Maliyet artırımıYok.

ÜCRETLER Beyan durumu Tek işverenden alınmışsa,tutarına bakılmaksızın beyan dışı. Birden fazla işverenden alınmışsa, birinciden sonraki ücretlerin YTL’yi aşmaması halinde tüm ücretler beyan dışı. Aşmışsa birinci dahil hepsi beyana tabi. Stopaj (Md.94) Genel vergi tarifesine göre (GVK Md.103) İndirim/istisna uygulaması -Sakatlık indirimi (1.derece 530 YTL, 2.derece 265 YTL, 3. derece 133 YTL) -Çocuk zammı -Müteferrik istisnalar Maliyet artırımı Yok

KONUT KİRASI Beyan durumuBeyana tabi, tahsil esası geçerli. StopajYok İndirim/istisna uygulaması -Gelirin YTL’lik kısmı müstesna - Götürü gider (% 25) Maliyet artırımıYok

İŞYERİ KİRASI Beyan durumuBeyan sınırı (2006 için YTL) aşıldığı takdirde beyana tabi, tahsil esası geçerli Stopaj (Md.94)%22 ( ’den itibaren % 20) İndirim/istisna uygulaması Götürü gider (%25) Maliyet artırımıYok

Mevduat faizi(YTL ve Döviz cinsinden) Beyan durumuBeyan dışı Stopaj (Geç.67)%15 İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı-

Repo Beyan durumu Beyan dışı Stopaj (Geç.67) % 15 İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı -

Menkul Kıymet Yatırım Fonlarından Elde Edilen Kâr Payları Beyan durumu Beyan dışı Stopaj (Geç.67) ’dan itibaren % 10 İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı-

Kâr Payları Beyan durumu Beyan sınırı aşıldığı takdirde beyana tabi Stopaj (Md.94) %15 ( ’dan önce % 10 idi) (Vergi anlaşmaları faktörü) İndirim/istisna uygulaması Kar payının yarısı vergiden müstesna. Hesaplanan vergiden kesilen verginin tamamı (istisna kısımdan yapılan stopaj dahil) indiriliyor. Kaynağını 1998 yılı kazançlarının oluşturduğu kar payları vergiden müstesna. Kar payının kaynağı kurumların dönemlerinde elde ettikleri KV den müstesna gelirleri ve GVK’nun Geçici 61’nci maddesinde yazılı gelirler ise ele geçen kar payının net tutarına bu tutarın 1/9’u eklenerek bulunan tutarın yarısı vergiye tabi gelir olarak dikkate alınır. Bunların beyanı halinde beyan edilen tutarın 1/5’i hesaplanan vergiden mahsup edilir. Maliyet artırımı Yok

’dan Önce İhraç Edilmiş Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faiz Gelirleri Beyan durumu Beyan sınırı aşıldığı takdirde b eyana tabi Stopaj % 0 İndirim/istisna uygulaması Dövizli olanlar hariç indirim var arasında ihraç edilenlerin faiz gelirleri ile alım-satım kazançlarının ,20 YTL’lik kısmı vergiden müstesna.İstisna indirim sonrası gelire uygulanır.İstisnanın alım- satım kazancı ile faiz gelirlerinden hangisine öncelikle uygulanacağını mükellefler serbestçe belirleyebilir. Maliyet artırımı Yok

’dan Sonra İhraç Edilmiş Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faiz Gelirleri Beyan durumu Beyan dışı Stopaj (Geç.67) % 10 İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı Yok

Eurobond Faiz Gelirleri Beyan durumuBeyan sınırı aşıldığı takdirde beyana tabi Stopaj% 0 İndirim/istisna uygulaması arasında ihraç edilenlerin faiz gelirleri ile alım-satım kazançlarının ,20 YTL’lik kısmı vergiden Maliyet artırımıYok.

Özel Sektör Tahvil Faizleri Beyan durumu Beyan sınırı aşıldığı takdirde beyana tabi Stopaj (Geç.67) %10 İndirim/istisna uygulaması ’dan önce ihraç edilmiş olanlarda indirim uygulaması var Maliyet artırımıYok

Halka Açık Şirketlerin ’dan Önce İktisap Edilmiş Hisse Senetlerinin Satışından Doğan Kazançlar Beyan durumu İvazlı iktisap edilenlerin 3 ay elde tutulduktan sonra satışından elde edilenler vergiye tabi değil. 3 ay içinde satılanlar beyana tabi. Stopaj (Geç.67) Yok İndirim/istisna uygulaması İndirim uygulaması yok.Kazancın YTL’si istisna. (İstisna değer artışı kazançlarının tümü için bir defa uygulanır.) Maliyet artırımı ÜFE ile artırım mümkün.

Halka Açık Şirketlerin ’dan Sonra İktisap Edilmiş Hisse Senetlerinin Satışından Doğan Kazançlar Beyan durumu Beyanı ihtiyari Stopaj (Geç.67) % 10 (Bir yıldan fazla bir süreyle elde tutulmuş olanlarda yok) İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı Yok

’dan Önce İhraç Edilmiş Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarının Satışından Elde Edilen Kazançlar Beyan durumu Beyana tabi Stopaj Yok İndirim/istisna uygulaması arasında ihraç edilenlerin faiz gelirleri ile alım-satım kazançlarının ,20 YTL’lik kısmı vergiden müstesna. Maliyet artırımı ÜFE ile maliyet revizesi mümkün

’dan Sonra İhraç Edilmiş Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarının Satışından Elde Edilen Kazançlar Beyan durumu Beyanı ihtiyari Stopaj (Geç.67) % 10 İndirim/istisna uygulaması - Maliyet artırımı -

Eurobond Alım Satım Kazançları Beyan durumu Beyana tabi StopajYok İndirim/istisna uygulaması arasında ihraç edilenlerin faiz gelirleri ile alım-satım kazançlarının ,20 YTL’lik kısmı vergiden müstesna. Maliyet artırımı ÜFE ile artırım mümkün

Yabancı Devlet ve Özel Sektör Bonolarının Faiz Gelirleri İle Alım Satım Kazançları, Yabancı Fon Gelirleri Beyan durumu875 YTL aşmışsa beyana tabi. StopajYok İndirim /istisna uygulaması Yok Maliyet artırımıYok

Alacak Faizleri Beyan durumu875 YTL’yi aşmışsa beyana tabi. StopajYok İndirim/istisna uygulaması Yok Maliyet artırımıYok

Gayrimenkul (Arsa, konut, işyeri) Satışlarından Sağlanan Kazançlar Beyan durumu Dört yıl elde tutulduktan sonra satılanlar beyana tabi değil, 4 yıl içinde satılanlar beyana tabi. Stopaj Yok İndirim/istisna uygulaması Gelirin YTL’si istisna. İstisna tüm değer artış kazançları için bir defa uygulanır. Maliyet arttırımı ÜFE ile revize mümkün, ancak endeksleme için artışın % 10’u geçmesi şart.

Limited Şirket Hissesi Satış Kazancı Beyan durumu Beyana tabi Stopaj Yok İndirim/istisna uygulaması Gelirin YTL’si istisna. İstisna tüm değer artış kazançları için bir defa uygulanır. Maliyet arttırımı ÜFE ile revize mümkün, ancak endeksleme için artışın % 10’u geçmesi şart.