Proje Yönetimi ve Etik Siyasal Araştırma Projeleri Örneği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Türkiye İtibar Zirvesi İtibarınız Kaç Karat? Elvan Oktar 26 Şubat 2011.
Advertisements

PAZARLAMA KONSEPTİNİN GENİŞLETİLMESİ Yard. Doç. Dr. Yağmur Özyer
Etik ve Meslek Etikleri
ISO Müşteri Memnuniyeti Kuruluşlarda Şikayetlerin Ele Alınması
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
Kurumlar toplumu önemser
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Liderlik ve Örgütsel Adalet
Uluslararası İş Etiği.
KURUMSAL İTİBAR ve KRİZ İLETİŞİMİ YÖNETİMİ BERSAY İLETİŞİM DANIŞMANLIĞI 23 Temmuz 2004.
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Nejat Erk. STRATEJİK PLANLAMA, UZUN DÖNEMLİ REKABET GÜCÜ KAZANDIRICI ÇABALARIN TÜMÜDÜR. TANIM : 2.
Bir eksik rekabetçi firma;
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
 Bu yıl, 11 kategori arasından en fazla (+1 Jüri Özel ödülü) olmak üzere en fazla 4 kategori ile katılabilirsiniz.  Başvuru yapılan her kategori.
KRİZ YÖNETİMİ ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR: MURAT KOÇ
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
 Tarih boyunca bazı firmalar stratejik uygulama pahasına stratejik planlamayı vurgulamışlardır.  Pazarlama uygulaması firmanın pazarlama hedeflerinin.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
YARDIM, AMA KİMDEN? Kazanım: Eğitsel ve kişisel-sosyal sorunlarla karşılaştığında yardım alabileceği birimlere başvurur. 10. Sınıf 38 nolu kazanım etkinliği.
KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ve SOSYAL SORUMLULUK
Sivil Toplum ve Özel Sektör ‘Ortaklıkları’. Sivil Toplum Sektörü Kamu SektörüÖzel Sektör Ortaklık Alanları... 3.
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
HAFTA I.
Özellikle firmaların imajlarının, ünlerinin ve pazarlama çabalarının bu alandaki problemler yüzünden yıprandığını fark ettiklerinden beri, son yıllarda.
PUSULA Güçlü Etik Değerler Geliştirmek Semra Baysan Merck Sharp & Dohme Dış İlişkiler Direktörü 18 Ekim 2001.
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
PAZARLAMADA İNOVASYON
İşbirliğinde Kurumsal İtibar SİNERJİTURK’10 27 Şubat 2010, Antalya.
PAZARLAMA ÇEVRESİ.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
Oyun Kuramına Giriş.
Okullardaki sosyal sermaye anlayIŞI
İNOVASYON.
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ KURULUŞ TANITIMI TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI.
Eksik rekabetçi bir firma
İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
Tüketici davranışlarını etkileyen faktörler:
Toplam Kalite Yönetimi
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
Toplumsal Etkileşim Tipleri Nelerdir
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz
Firma adı İsminiz eposta adresiniz Bu slide’da ne iş yaptığınızı söyleceksiniz!!! ELİF KALAYCI, ESKİŞEHİR 24/11/2014.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
Bir çok girişimci, yeni bir iş kurarken çoğu zaman hazırlık yapmaz. Yani bir iş planı yapmaz, bir iş modeli oluşturmaz. Ülkemizde yeni kurulan işlerin.
1 GİRİŞİMCİ SUNUM TASLAĞI. 1. İletişim Formu 2. Şirket Hakkında Bilgi 3. Genel Bilgi 4. Sektör ve Pazar Hakkında 5. Teknoloji ve Patent Hakkında 6. Rakip.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
Oyun Kuramı Temel Kavramlar ve Bazı Örnekler
Bölüm 4 Fizibilite Analizi Gerçekleştirmek ve Kazançlı Bir İş Planı Oluşturmak.
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
TOPLUMSAL ETKİLEŞİM TİPLERİ. Toplumsal Etkileşim Tipleri Nelerdir?  Hepimiz öğrencilik deneyimlerimizden biliyoruz ki sınavlarda arkadaşlarımızdan daha.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Test 1.
Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Proje Yönetimi ve Etik Siyasal Araştırma Projeleri Örneği Selim Oktar, STRATEJİ|MORI Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emre Erdoğan, Proje Yöneticisi

İki Soru: Etik nedir? İnsanlar neden etik kurallara uygun davranırlar? “Doğru Nedir?” “Doğru İş Nasıl Yapılır? İnsanlar neden etik kurallara uygun davranırlar? Sunumumuz

Sorumuza İki Farklı Yaklaşım: Doğal/Dini Yaklaşım İnsanlar neden Etik kurallara uygun davranırlar? Sözleşme Yaklaşımı

Doğal/Dini Yaklaşım Toplumun ve doğanın bazı özellikleri bulunmaktadır, bireyler de bu özelliklere uyum sağlamalıdır. Aristo: “Yasa tutkulardan arınmış akıldır” Eflatun: “Bilgi erdemdir. Akıl, vücudun ihtiyaçlarını kontrol etmelidir” Cicero: “Ahlaksız davranışlar kişiliği bozar. Hedonizm, zevk ve sefa düşkünlüğü kişisel uyumumuza zarar verir” Bireyler kurallara uymazlarsa cezalandırırlar. Bu cezanın büyüklüğü onları ahlaksızlıktan caydırır.

Sözleşme Yaklaşımı: Bireyler daha iyi bir toplumda yaşayabilmek için haklarından feragat ederler. “Özgürlüğümüz, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter”. İnsanlar neyin toplum için iyi olduğunu bilirlerse, o kurallara uygun davranırlar. İnsanları etik kurallara uygun davranmaya itecek güç, eğitimdir.

Etik Sorununa Oyun Teorisi Yaklaşımı Tutuklunun İkilemi: “Siz ve herhangi bir duygusal bağınız olmayan ortağınız bir suç işliyorsunuz. Yakalanıyorsunuz ve karakolda ayrı hücrelerde gözaltına alınıyorsunuz. Bölge savcısı size geliyor ve ortağınıza da teklif ettiğini söylediği şöyle bir öneri getiriyor: ‘İkiniz için de bazı kanıtlarımız var ve ikiniz de diğeri hakkında bir suçlamada bulunmazsa, birer yıl hapiste yatacaksınız. Eğer, sen suçu işlediğini ve ortağının da seninle beraber olduğunu itiraf edersen, işbirliği yaptığın için seni serbest bırakacağız ve o hapiste üç yıl yatacak. Doğal olarak o itirafta bulunursa ve sen susarsan, üç yıl hapiste yatan sen olacaksın, o da hemen hapisten çıkacak. Eğer ikiniz de itiraf ederseniz, ikiniz de ikişer yıl hapiste yatacaksınız’. Bölge savcısı hücreden çıkıyor ve bir saat sonra kararınızı öğrenmek için geri döneceğini söylüyor. Kararınız ne olur?”

Tutuklunun İkilemi: Tutuklu 1 Tutuklu 2 İşbirliği Oyunbozanlık -1 ,-1 -3 ,0 ,-3 -2 ,-2 Eğer savcıya itirafta bulunursanız, ortağınızın kararına göre hapiste 0 ya da 2 yıl kalacaksınız. Eğer bulunmazsanız, yine ortağınızın kararına göre 1 ya da 3 yılınızı hapiste geçireceksiniz. Doğal olarak savcıya itiraf etmek daha iyi bir strateji olarak gözükmektedir. Sizin kararınızın ne olduğunu bilmeyen ortağınız da aynı stratejiyi tercih edeceğinden, oyunun sonucu olarak ikişer yıl hapiste kalacaksınız.

Tutuklunun İkilemi ve Etik Etik kurallara uyup uymama sorunu da “Tutuklunun İkilemi” oyununa benzeyebilir. Her aktör, etik kurallara uymamak daha çıkarına olduğu için ve diğer aktörlerin de uymayacağını varsayacağından, etik davranmama eğiliminde olacaktır.

“İşbirliğinin Evrimi” Axelrod (1984) 62 farklı stratejinin yarıştığı bir turnuva, Kazanan strateji: “Tit for Tat” Rakibin oyunbozanlık yapana kadar işbirliğine git, oyun bozanlığını bir sonraki oyunda oyunbozanlıkla cezalandır, daha sonra yine işbirliğine git. Sonuç: “Evrimden kazançlı çıkabilmenin yolu bu tür bir işbirliğine yönelik davranış sergilemek...”

“İşbirliğinin Evrimi” ve Etik Kısa vadede etik kurallara uymama oyuncular için daha cazip olsa da, orta ve uzun vadede kurallara uymak daha karlıdır. Etik kurallara uymaz, yani oyunbozanlık yaparsanız: Tekrarlanan oyunlarda diğer oyuncu da sizi cezalandırmaya giderler; Oyunbozan stratejisi izlediğiniz diğer oyuncular arasında hızla yayılır, diğer oyuncular da oyuna oyunbozanlık tercihiyle başlarlar; Etik kurallara uymak ne zaman daha cazip olur? Oyun tekrarlandığı zaman, Oyuncular daha hızlı öğrenirlerse, Oyuncular arası bilgi aktarımı daha fazla olursa,

Oyundaki Diğer Aktörler: Paydaş Yaklaşımı Soru: “Şirketler ve onların yöneticileri kime hizmet eder?” Friedman: “Business of the business is business” (Şirketler iş yapmak için vardır) Ancak; Tüketiciler etik davranan firmaların ürünlerini tercih ediyorlar. Uluslar arası şirketler “etik krizleriyle” karşılaşıyorlar.

“Bu dünyada yalnız değiliz” Putnam: Amerikan toplumunda sosyal sermaye erimektedir. Bireyler arası güven ve etkileşim azalmaktadır. Fukuyama: Firmalar rekabet güçlerini sosyal sermayeden ve bireyler arası ve kurumlara güvenden alırlar. Fountain: Sosyal sermaye yaratıcılığı ve ekonomik gücü güdümleyecektir. Aksiyonlarımızdan paydaşlarımız da etkilenir.

Siyasal Araştırma Projeleri: Siyasal araştırmalar: hedef kitlesi kamuoyu olan, kamunun belli konulardaki fikirlerini derlemeyi ve değerlendirmeyi amaçlayan araştırma projeleridir. Siyasal olması, “kirlenmeye” daha açık kılmaktadır.

Aktörler: Proje yürütücüleri: Proje sahipleri: Araştırma şirketleri, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları; Proje sahipleri: Siyasiler, Medya kuruluşları, Devlet kurumları, Yerli-yabancı STK’lar, Üniversiteler

Siyasal Araştırmada Etik: Manipülasyon Elde edilen veri siyasal alanda malzeme olarak kullanılmak istenebilir. Örn: 1994 Seçimleri Manipülasyon yapmak hem teknik olarak kolay, hem de maliyet açısından karlı olabilir. Hem de müşteri memnuniyeti de sağlar. Ancak, manipülasyon yapmamak en çok dikkat edilen etik kriterdir. Neden? Kuvvetli bir “Leviathan” örgüt yok.

Manipülasyon Durumunda.. Paydaşlarımız Etkileri Çalışanlar İş performanslarının düşmesi İş ortakları Kontrol ve koordinasyon için harcanan çabanın azalması, Müşteriler Sonuçların güvenilirliğinin azalması Medya Akademik çevreler Araştırma Şirketleri Kaynak kişiler Yanıt verme eğiliminin azalması

Alınacak Dersler: Merkezi bir “Leviathan” örgüt yok... Etik kurallara uyulmasını, araştırma şirketleri kendilerini sağlamak zorundalar... Manipülasyon yapmak kısa vadede karlı olsa da, orta vadede itibara zarar veriyor. Manipülasyon yapmamız bütün paydaşlarımızı negatif etkileyecek.

Proje Yönetimi İçin Etik Aksiyon Planı Proje süresince, etik kurallara uymak norm olarak kabul edilmeli. Önceden prensipler listesi oluşturulmalı. Prensipler listesi hazırlanırken sadece proje sahibi ve yürütücüsü değil, bütün paydaşlar gözönünde tutulmalı. Prensipler listesi proje başlangıcında belgelendirilmeli.