HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
SU NEREYE GİDİYOR? 2 TALİA YAŞAR BAKDUR İLKÖĞRETİM OKULU
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE).
HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN HALLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
SU HALDEN HALE GİRER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Değişimi.
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Maddenin değişimi ve tanınması
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HAL DEĞİŞİMİ.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR HAL DEĞİŞİMİ HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR

YOĞUŞMA Gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir. Şekildeki çaydanlığın emziğinden çıkan su buharına soğuk bir kaşık tutalım. Su buharı, soğuk kaşık yüzeyine çarparak soğur. Buhar, su haline dönüşerek kaşıktan damlalar halinde düşer. Gaz halindeki su kendinden daha soğuk bir yüzeye çarparak ısı kaybetmiş ve sıvı hale gelmiş, yani yoğuşmuştur.

ÖRNEKLER: Sıcak su dolu çaydanlığın üstünde duran demliğin tabanında, Piştikten sonra altı kapatılarak bekletilen yemek tenceresinin kapağında, Buzdolabından çıkarılan kola kutusunun yüzeyinde, Ev içine çamaşır serildiğinde pencere camlarında, Soğuk havalarda içinde insan bulunan otomobil camlarında oluşan su damlacıkları ortamdaki su buharının yoğuşması ile oluşur. Doğa olaylarından yağmur havadaki su buharının yoğuşması ile meydana gelir.

ÖRNEK SORU: Yağmur yağarken hava sıcaklığı bir miktar yükselir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Havadaki gaz taneciklerinin hareket enerjisi artar. Yoğuşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Maddelerin kazandığı ya da kaybettiği ısı miktarı kütlesine bağlıdır. Atmosferdeki su buharı kendisinden daha soğuk bir hava katmanına girdiğinde ısı veriri. Kendisi sıvı yağmur damlaları halinde yere inerken hava ısınır.

YANIT: Atmosferde su buharı taşıyan buharlar kendisinden daha soğuk bir hava katmanına girdiğinde ısı vererek yağmur damlalarına dönüşür. Ortama verdiği ısı havanın sıcaklığının yükselmesine neden olur.