HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Atmosferik Kirleticiler
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Çevre kİmyasi.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
KİRLİLİK.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Sunum İçeriği Küresel sorunlar ve çağımızda Kimya Mühendislerinin sorumlulukları. Çıktı esaslı eğitim programı MÜDEK ve akreditasyon süreci Mezun kazanımları.
Küresel Isınma Ve Nedenleri
BİYOKÜTLE.
Atmosferik Kirleticiler
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Küresel Isınma Nedir?.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
KÜRESEL ISINMA.
E-Posta Grubu Oluşturma
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Atmosferik Kirleticiler
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
MADDE DÖNGÜLERİ.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Sunum transkripti:

HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA Öğr. Gör. Yakup KURMAÇ A.Ü. Müh. Fak. Çevre Mühendisliği Bölümü

HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ Havada katı, sıvı ve gaz halindeki yabancı maddelerin eşyaya, canlılara ve insan sağlığına zarar verecek miktar, ve sürede atmosferde bulunması olayına hava kirliliği denir.

HAVA KİRLETİCİLERİ VE KAYNAKLARI Partiküller Kükürtlü maddeler Azotlu maddeleri Organik maddeler Karbon monoksit Radyoaktif maddeler Diğer kirleticiler Kirletici Kaynaklar Doğal Kaynaklar Volkanlar, orman yangınları biyolojik ayrışma İnsan Faaliyetleri Binaların ısıtılması Fosil Yakıt kullanımı Ulaşım Kara Deniz ve Hava taşıtları Sanayi Kuruluşları Enerji ihtiyacı, üretim prosesleri, termik santraller

Asit Yağışlarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Asit yağmurlarına başlıca SOx ve NOx gazları neden olmaktadır. Genelde pH 5-6 nın altına düştüğü yağışlar asit yağmurları olarak adlandırılır. Asit yağışları atmosfere yayılan gaz ve sıvı atıkların özellikle SOx’lerin, atmosfer yağışı ile reaksiyona girmesi sonucu asit özellik kazanarak yer yüzüne düşmesi olayıdır. Asit Yağışlarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Sularda asitlenmeye sebep olur. Toprağın asit yağışları ile yıkanması besin değeri olan minerallerin azalmasına neden olur. Eşyalar ve maddeler üzerinde korozyon etkisi vardır.

Havadaki Kirleticilerin Sağlığa Etkileri Hava Kirliliği ve Risk Grupları Bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar           Gebe ve emzikli kadınlar   Yaşlılar          Kronik solunum ve dolaşım sistemi hastaları  Endüstriyel işletmelerde çalışanlar Sigara kullananlar Düşük sosyoekonomik grup içinde yer alanlar Havadaki Kirleticilerin Sağlığa Etkileri Solunum fonksiyonlarında bozulma Solunum sistemi hastalıklarında artış Kanser vakalarında artış Erken ölüm vakalarında artış  

Hava Kirlenmesi Kontrolü İçin Bazı önlemler Bina ve Konut ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı Her yıl bacalar temizlenmeli, pencere, kapı ve çatıların izolasyonuna önem verilmeli Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak, özendirilmeli, Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının düzenli bakımı yapılmalı ve kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımı sağlanmalı İmar planlarındaki hava kirliliğini azaltıcı tedbirler alınmalı ve yeni yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılmalı, Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı ve enerji tasarrufu özendirilmelidir.

Hava Kirlenmesi Kontrolü

KÜRESEL ISINMA Sera Gazları CO2 CFC CH4 O3 N2O Sera Etkisi: Yer yüzeyinden yayılan kızıl ötesi ışınların atmosferde düşük konsantrasyonlarda bulunan bazı gazlar (Sera Gazları) tarafından soğurulması sonucu atmosferde meydana gelen ısınmaya sera etkisi denir. Küresel Isınma: İnsan faaliyetleri yada doğal olaylar sonucu atmosferdeki sera gazı miktarının artması ile atmosfer sıcaklığının bütün dünyada yükselmesine küresel ısınma denir. Sera Gazları CO2 CFC CH4 O3 N2O

Sera Gazları ve küresel Isınmadaki Katkı Payları

Atmosferdeki CO2 Konsantrasyonunun yıllara göre değişimi

Çeşitli etkinliklerin Küresel Isınmada Çeşitli etkinliklerin Katkısı Enerji %50 Kimya %20 Ormanlar %15 Tarım vb. %15

1950-1986 Yılları arasında ülkelerdeki toplam enerji ile ilgili CO2 emisyonları

Küresel Isınmanın Bazı Etkileri Deniz seviyesinde artış Yağışlarda artış Ortalama sıcaklıklarda artış Hava ile ilişkili hastalıklarda artış Tarımda , sulama ihtiyacı Rekolte düşüklüğü Orman alanlarında değişme Su Kaynaklarında azalma Sahil Alanlarında su baskını Ekstrem hava olaylarında artış Türlerin ve habitatın kaybı

Küresel Isınmanın Önlenmesi İçin Bazı Öneriler Konutlarda sanayide Enerji tasarrufu Enerji üretiminde verimin artırılması Ulaşım araçlarında yakıt tüketimi az olan araçların geliştirilmesi ve özendirilmesi Alternatif (yenilenebilir) enerji kaynaklarının kullanımı Entegre atık yönetimi (Katı Sıvı Gaz atıklar) Ağaçlandırma çalışmaları Emisyonların azaltılması için yapılan çalışmaların teşvik edilmesi Nükleer enerji kullanımı Nüfus yoğunluğunun bütün bölgelere eşit dağılımının özendirilmesi Yüksek emisyon olan tesislerde CO2’nin ayrıştırılıp jeolojik formasyonlarda depolanması

Teknolojik Gelişme İle Farklı Sektörlerde Tasarruf Edilecek Enerji Miktarları Mesken Isıtılması %70-90 Elektronik Cihazlar %30-70 Ulaşım araçları %50-60 Sanayide Yan ürün Elektrik üretimi %10-15 Evlerdeki sıcak su %10-15 Toplam %35-45

CO2’in Depolanacağı Jeolojik Ortamlar CO2’in Depolanması için Üretim yapan petrol ve doğal gaz sahaları Üretilemeyen kömür yatakları Metan drenajının sağlanacağı kömür yatakları Derin akiferler Tuz soda mağaraları Derin deniz ortamları CO2’in Depolanması için Yüksek Emisyon Noktalarının belirlenmesi Ayrıştırılan CO2’in depolanacağı jeolojik yapıların bulunması Emisyon gazlarından CO2 ayrıştıracak en uygun ve ekonomik yöntemin belirlenmesi gerekir.

CO2’in Jeolojik Formasyonlarda Depolanmasının Ekonomisi Günümüzde CO2’in emisyon gazlarından ayrılarak jeolojik ortamda depolanmasında ; En yüksek maliyeti CO2’in baca gazından ayrılması oluşturur Teknolojinin deneme aşamasında olması sebebi ile CO2 tutma işlemi toplam maliyetin %70’ini oluşturmaktadır. Avrupa birliğinde 1 ton CO2 emisyonu başına maliyetin 20 € değerinden aşağı düşürülmesi için çalışmalar yürütülmektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM… YAKUP KURMAÇ