EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sorular ve Cevaplar.
Advertisements

TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
Petra Clean - Zeynep Yüksel
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
Steampunk Endüstri devrimi ile hayata giren buharlı makineleri konu alan, 19. yüzyıl Kraliçe Viktorya Dönemi mimari ve tasarımının görsel özelliklerini.
İŞ KAZALARINI AZALTMAK İÇİN İŞ YERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
YAPILAN ÇALIŞMALAR Dersliklerin PVC olan kapıları sökülerek yerine çelik kasalı 14 adet ahşap kapı takıldı. Lavabolarda kırık ve kullanılamaz durumda olan.
İşin adı: İ.Ü. Mühendislik Fakültesi Genel Onarım İşi (2. Etap) İşin yüklenicisi: Merit İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İşin başlama tarihi: Sözleşme.
Gıdalarımızı saklama kuralları
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
SİTE TEMİZLİĞİ.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
TEST – 1.
WC Temizliği.
İzolasyon Odalarının Temizliği
ERK İSG&İK ERK –
MÜCADELESİ Kültürel Önlemler  Hastalık bahçenin belli kısmında görülüyorsa hastalık etmeninin oluşturduğu kordonların sağlam ağaçlara.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
Hasta Odası Temizliği.
Hazırlayan: Hatice Kübra KOÇ Sınıf: 5-D Okul: 60. yıl Cumhuriyet İ.Ö.O. DERS: Sosyal Bilgiler Öğretmen: Sevil AYDOĞAN.
KEDİ EVİ Dizayn: Yuli Weston.
Y.Doç.Dr. Ertan ARSLANKAYA Doç. Dr. Eyüp DEBİK
EVDE YAŞANABİLECEK KAZALAR
NÜKLEER SİLAHLAR KORUNMA ÖNLEMLERİ
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
SINIF TEMİZLİĞİ.
«BEYAZ BAYRAKLI EN TEMİZ SINIF» YARIŞMASI
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Beton Üretimi & Taze Beton Deneyleri
NECİP FAZIL KISAKÜREK İLKOKULU
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
BİLGİSAYAR VE GÜVENLİĞİMİZ
2.İŞLETME HİJYENİ   İşletme hijyeni gıda maddelerinin üretildiği, işlendiği, saklandığı, satışa sunulduğu yerlerde gıdaların insan tüketimine uygunluğunu.
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
2018 Yılı Devam Eden Projeler
İzolasyon Odalarının Temizliği
2018 Yılı Devam Eden Projeler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. U. Tansel ŞİRELİ Dr. Nevzat KONAR Araş. Gör. Güzin İPLİKÇİOĞLU ÇİL Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Antalya-2012

1.TANIM Sanitasyon; hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması olarak tanımlanabilir. Haşere kontrolünde başlıca sanitasyon kuralları; Yiyecek kaynaklarının kaldırılması İçecek kaynaklarının kaldırılması Tecrit olup ,

bu faaliyetler ile ilgili faktörler ise şu şekildedir. Temizlik, Çöp yönetimi Uygun bina yapısı Tecrit Uygun depolama Bahçe düzeni Dış ışıklandırma Haşere kontrolüdür.

1 Dökülmüş saçılmış ürünler temizlenmelidir, 2.Temizlik İlgili kurallar; 1 Dökülmüş saçılmış ürünler temizlenmelidir, 2 Yağlı yüzeyler temizlenmelidir, 3 Dolap , tezgah altı/arkası ,makine altı/arkası gibi görünmeyen yerler temizlenmelidir, 4 Dip köşe temizliğine önem verilmelidir,

5 Giderler temizlenmelidir, 6 Ölü fare,sıçan,kuş gibi hayvanlar varsa atılmalıdır, 7 Ekipmanlarda kalan kalıntılar temizlenmelidir, 8 Süpürge,paspas,çekçek gibi ekipmanlar temiz bırakılmalı ve kullanılmadığı zamanlarda baş aşağı durmalıdır.

3.Çöp yönetimi İlgili kurallar; 1 Çöp torbası kullanılmalı ,kullanılan çöp torbaları ağzı kapalı çöp konteynerlerine atılmalıdır, 2 Çöp toplama alanındaki çöpler min. 1, max 7 günlük periyotlarla alınmalıdır, 3 Her çöp alınışında,çöp konteynerleri,çöp alanının zemini yıkanmalı,etrafa dökülen kalıntılar temizlenmelidir.

4.Uygun Bina Yapısı İlgili kurallar; 1 Bina kullanım amacına uygun inşa edilmelidir, 2 Havalandırması,ışıklandırması uygun dizayn edilmiş olmalıdır, 3 Haşere geçmesini önleyecek şekilde inşa edilmelidir.

5.Tecrit İlgili kurallar; 1 Haşerenin bina içine girişi engellenmelidir(Haşere/böcek/kemirgen geçirmezliğin sağlanması) 2 Bina içine giren /bina içinde yuva ve barınak olarak kullanılabilecek yerlerde önlemler alınmalıdır (kapama/tıkama)

3 Kemirgen geçirmezlik Bina içine açılan 0,6 cm’den geniş tüm açıklıklar kapatılmalıdır. Kapı altları Boru-kablo vs. etrafındaki duvar açıklıkları Boru ağızları Havalandırma ve fonlar Giderler

Kemirgenin tırmanması engellenmelidir Kullanım dışında iken kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.

4 Sinek kontrolünde tecrit için; Kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır, Açık kalacak camlara sineklik takılmalıdır. Metal,göz büyüklüğü ,küçük küçük sinekler için 1,4 mm,kara sinekler için 1,8 mm yi aşmamalıdır Dışarı ile bağlantılı tüm delikler kapatılmalıdır,

Kapılar mümkünse dışarı doğru açılmalıdır, Kapı altlarına süpürgelik /fırça takılmalıdır, Kapı ve pencereler kasalarına tam oturmalı,oturmayanlara bant takılmalıdır, İç alandaki girişlere PVC şeritler takılmalıdır, Hava kapıları (perdeleri) kullanılmalıdır

5 Hamam böceği kontrolünde tecrit Tüm yarık/çatlak,aralıklar ve boşluklar kapatılmalıdır. Kırık/çatlak fayanslar Tezgah-tezgah,tezgah-duvar araları Lavabo etrafındaki yarık/çatlaklar Kapı /pencere kasası ile duvar arası Ucu açık profil,boru,kablo hatları

6.Uygun Depolama İlgili kurallar; Depolanan malzeme ile duvar arasında 45 cm mesafe olmalı Depolanan malzeme yerden 20 cm yukarıda olmalı Her 3 cm’de bir duvara doğru koridor bırakılmalıdır

7.Bahçe Düzeni İlgili kurallar; Bina etrafında en az 60 cm’lık çakıl veya beton zemin olmalıdır, Bahçe beton/asfalt veya çim olmalıdır, Çimler kısa tutulmalıdır, Ağaçlar binadan uzak olmalıdır (15-20 m) Bahçede meyve ağacı almamalıdır,

Bina duvarında sarmaşık ve asma gibi bitkiler olmamalıdır, Bahçede veya binaya bitişik yerde hurdalık ve yığınlar olmamalıdır, Bahçede oluşan su birikintileri drene edilmelidir, Bahçede görülen ölü hayvanlar derhal atılmalıdır

8.Dış Işıklandırma Özellikle uçan haşerelerin binaya çekilmesini engellemek için dış ışıklandırma uygun dizayn edilmelidir(örneğin sodyum buharlı lambalar kullanılmalıdır)

TEŞEKKÜRLER E-mail:artik@ankara.edu.tr