1 A Ş K KA Ğ IDA DÖKÜLMÜYOR 2 Nasıl bir yazgıydı bu, yazanı yazdıranı belli olmayan? Hangi kader çizgisiydi yollarını kesi ş tiren? Hangi rüzgardı o.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şiirlerde yolculuk Hazırlayan: NÜZHET AKGİRAY.
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ALLAH’ I NEDEN ÇOK SEVİYORUM?
Benim biricik Canım Babacığım
Ilk göz ağrım.
Zaman Bırakır Seni Avuçlarıma Ben ne çabuk sen oldum, sarardı mevsimin tenindeki dokunuşu, Yağmurlarda üşüdüm, bekledim seni ey sevdiğim, Hasretine.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
16 Mayıs :16:52 VURSAYDIN KELEPÇEYİ Bu ikindiyi beklemeye ne gerek vardı Gelmişken tutup elimi kenetleseydin Gelmişken tutup beni esir etseydin.
Ben Seni Sevdim Mi. Ben seni sevdim mi
Paris ve sen Yağmur yağıyor Bu sonbahar Eskiden olduğu gibi
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
SENVURDUNDABENSENVURDUNDABEN ÖLMEDiMMİÖLMEDiMMİ Rüzgarda hasretinle ne ateşi yaktım da Bir seni yakamadım, beni yaktığın gibi Mahpusta gün, çölde SU,
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
S E N V U R D U N D A B E N Ö L M E D i İ.
Köylü ulusun efendisidir.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Anneme Mektup Ben bu gurbete ile düştüm düşeli, Her gün biraz daha süzülmekteyim. Her gece, içinde mermer döşeli, Bir soğuk yatakta büzülmekteyim. Böylece.
4 KARE.
HAYATI GÜZELLEŞTİRMENİN KURALLARI 1 İNSANLARA BEKLEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERİN VE BUNU GÖNÜLDEN YAPIN.
RUBAI.
Meslekleri Tanıyalım.
MUSTAFA KEMAL' İ DÜ Ş ÜNÜYORUM Mustafa Kemal' i dü ş ünüyorum Yeleleri alevden al bir ata binmi ş A ş ıyor yüce da ğ ları, engin denizleri Altın saçları.
Yıktın Mavi Hayallerimi
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
En çok neyi yakıştıramadım ki kendime? Aşk acısı çekmeyi mi, yaralanmayı mı, gülüp geçmeyi, Beceremediğime öfkelenmeyi mi, kendimi sorgulamayı mı? Belki.
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
SUSARAK Güneş altında söylenmedik söz yokmuş.. Bu yüzden geceleri söylüyorum sevdiğimi.. Ne gece ne gündüz yokmuş söylenmemiş söz.. Bende söylenmişleri.
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
MASAL KAHRAMANLARI Oyhan Hasan BILDIRKİ SEVGİYE SUSAMAK.
TEST – 1.
ANASINIFI YAZ TATİLİ ÖDEVİ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Cemal Şimşek HÜZÜN YAĞMURLARI Venüs'ten GELİYORDU.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
AYNALAR TUĞÇE ÇINARLI.
Seni Seviyorum.
Günü Sevgiyle Başlat.
Kim bilir nerelerde,hangi gönüllerdesin
4/B SINIFININ SEVGİ ÇİÇEKLERİ
Zaman geçiyor her geçen zaman bendeki seni daha çok çoğaltıyor
SORULAR.
mavi Parlak, mavi bir sabah; sakin, sessiz...
SON DÖNEM ENFLASYON GELİŞMELERİ
Kim olduğunu Başına gelen Değil, Senin hareket Tarzın belirler, .
S E N V U R D U N D A B E N Ö L M E D i İ.
İSMİN HALLERİ.
Uykuların kaçar geceleri
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sevgiye hasret kalmış,zavallı sürgün yüreğim o gecelerin karanlığında kavrulur da kimseler bilmez. Sevdayı alıp ta mahvedenlere.
ses düğmesini açabilirsiniz ilerlemek için sadece “mouse”u tıklayınız Leyla ve Gece.
Derslerini seviyor musun?
SENİ SEVİYORUM.
MEÇHUL54 SELAMLAR.
YILDIZLARIN VE AYIN GİTTİĞİ YERE GİDEN SEVGİLİYE...
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,

SeNDeN SoNRa.
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
ŞİMDİ EN AÇIK RENGİNDE GÖZLERİN
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
Sunum transkripti:

1 A Ş K KA Ğ IDA DÖKÜLMÜYOR

2 Nasıl bir yazgıydı bu, yazanı yazdıranı belli olmayan? Hangi kader çizgisiydi yollarını kesi ş tiren? Hangi rüzgardı o güzel kadını, onun sakin küçük dünyasına getiren? Onu sakin denizlerden sürükleyip fırtınalı okyanuslara atan? Sırası mıydı bu a ş kın, o ununu elemi ş ele ğ ini asmı ş, tüm sevdaları sürgünlere göndermi ş ken?

3 Hangi acımasız yazgıydı, onu yeniden aynalara baktıran. O aynalar ki, hiç yalan söylemeyi bilmezlerdi. Geçen yılların bıraktı ğ ı izleri insanın yüzüne acımasızca vururlardı. Azaltamazdı ki kalan saçlarındaki akları, yüzündeki çizgileri. Küçülüp, eriyordu, o güzel kadının belle ğ ine kazınmı ş resminin yanında.

4 Utanıyordu sevdasından, a ş kından. Ona giden yollardaki uçurumlar, engeller büyüyordu. O, giderek uzak ve eri ş ilmez bir tanrıça oluyordu. Kâr etmiyordu hiçbir ş ey; bilge teselliler, kitaplarda okudukları.

5 İ ster itiraf etsin, ister etmesin, dü ş tü ğ ü durumun bir tek tanımı vardı ve o da a ş ktı, sevdaydı. Ve o ömrümde hiç böyle sevdalanmamı ş tı. Bu sevda, platonik, romantik gibi kli ş elere sı ğ mayan bir sevginin ürünüydü.

6 Sözcüklerle tanımlanamayan, gece gündüz her saat, her an onu dü ş ündüren, ona özge bir sevdaydı. Ah, bu yürek de ğ il miydi onu yakan, bu onulmaz sevdalara dü ş üren. Sevginin o müthi ş gücünü bu sevda ile ö ğ renmi ş ti yeniden

7 Sevdi ğ iyle sadece aynı mekanlarda olabilmenin bile ne büyük bir mutluluk oldu ğ unu, onun sadece telefondan duyulan sesinin bile tüm gökyüzünü maviye çevirebilece ğ ini, karanlıkları aydınlatabilece ğ ini bu sevda ile ya ş amı ş tı Ve a ş kın insana çılgınlıklar yaptırabilece ğ ini yeniden kanında hissediyordu.

8 A ş ık oldu ğ u kadınla olan en kısa ayrılıklar bile ona dayanılmaz geliyordu. Ş imdi o yine uzaklardaydı. Ve ona olan hasreti aralarındaki mesafeler artıkça artıyordu. Üstelik günlerdir ondan haber alamamak kendisini deli ediyordu

9 Ona merhaba diyebilmek, bir tek sözcük de olsa sesini duyabilmek için her yolu deniyordu. Ama tüm çabaları sonuçsuz kalıyordu. Gece gündüz, her an onu dü ş ünüp ona ula ş amamak, korkunç bir ızdıraptı. Kahrolmaktan ba ş ka hiçbir ş ey gelmiyordu, elinden

10 Bu griler grisi, mavi yoksunu gökyüzünün altında çıldırasıya özlüyordu o kadını, onun gözlerini, gözlerinin rengini, gülü ş ünü. Ayrılık acısıydı bu, kolay de ğ ildi üstesinden gelmek. Haykırsaydı sevgisini pencerelerden, ba ğ ırsaydı adını sokaklara, diner miydi acıları

11 Yılın son günde ya ğ an karın beyazına dökseydi karanlıklarını, aydınlanır mıydı içi? Batmakta olan güne ş in kızıllı ğ ına, süt mavisi kesilen gökyüzüne çizseydi a ş kını, azalır mıydı o kadına olan özlemi? Kalemini kanına batırıp ak ka ğ ıtlara yazsa bu a ş kı, biter miydi hasret?

12 Bu son ayrılık, onu genç kadına olan sevgisini sorgulamaya zorluyordu. Aklı, bu sevdanın, hiçbir gerçekli ğ inin ve gelece ğ inin olmadı ğ ını söylüyor; kendisi için hiçbir ş ey ifade etmedi ğ in, senin sevdana gereksinimi olmayan o kadını neden seviyorsun? diye soruyordu

13 O ve kalbi akılına kar ş ı inatla direniyorlardı. "Evet, de ğ er", diyordu, "yüz kere, bin kere de ğ er!". Çünkü o kadın ya ş amından çıktı ğ ında kendisini tekrar ölü hayatların, mavisi ve güne ş i olmayan günlerin bekledi ğ ini biliyordu.

14 "De ğ er" diyordu

15 "her ş eye de ğ er! U ğ runa ölmeye, çılgınlıklar yapmaya, deli divane olmaya, Kerem gibi yanmaya de ğ er!"

16 Niçin mi? Sadece o kadını görebilmek için, sadece sesini duyabilmek için, sadece güzel gözlerine bakabilmek için, o sıcak, o çocuksu gülü ş ünü ya ş ayabilmek için. Onu görünce heyecanlanmak, onunla konu ş urken toy bir delikanlı gibi ne söyleyece ğ ini, ne diyece ğ ini ş a ş ırmak için

17 Onunla birlikteyken, onu dü ş ünürken tüm dünyayı, tüm kaygıları unutabilmek için. Tek taraflı sevdaların seveni acılara bo ğ abilece ğ ini ta ba ş ından biliyordu ve o acıları ak ka ğ ıtlara dökerek, ş iirle ş tirip, öyküle ş tirerek yenebilece ğ ini dü ş ünmü ş tü

18 Ama bunun olanaksız oldu ğ unu kısa zamanda anlamı ş tı: Gerçek a ş k kendini yazdırmıyor, ka ğ ıda dökülemiyordu ve o a ş ka tutsak, a ş ık oldu ğ u kadın ona yasak olsa da, a ş ka ihanet etmemek için; insanı insan yapan o yüce duygudan yana olmak için; belki de sadece

19 "onu seviyorum, o halde ya ş ıyorum!"

20 diyebilmek için, sonuna kadar direnecekti.

21 DEĞERLENDİRME SORULARI Aşağıdakilerden hangisi Arap Edebiyatında varolan bir aşk hikayesidir? A. Kerem ile Aslı B. Leyla ile Mecnun C. Ferhat ile Şirin D. Ahmet ile Nazan

22 DEĞERLENDİRME SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ayrılık şairimizdir? A. Ahmet Haşim B. Atilla İlhan C. Ali Kuşçu D. Yahya Kemal

23

24