Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RUBAI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RUBAI."— Sunum transkripti:

1 RUBAI

2 Tek dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir.
Kafiye örgüsü “aaxa” biçimindedir. İran edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir. Rubailerde daha çok felsefî ve tasavvufî konular işlenir. “Aşk, kadın, şarap” gibi konular da işlenir.

3 Rubai türünün en önemli şairi, İranlı şair Ömer Hayyam’dır
Rubai türünün en önemli şairi, İranlı şair Ömer Hayyam’dır. Divan edebiyatında rubaileriyle tanınmış şairimiz Azmizade Haleti’dir. Cumhuriyet döneminde ise Yahya Kemal Beyatlı ile Arif Nihat Asya rubaileriyle tanınmış şairlerimizdir.

4 RUBAİ Esrarını dil zaman zaman söyler imiş Hengame-i gamda dâstan söyler imiş Aşk ehli olup da mihnet-i hicrana Ben sabr ederim diyen yalan söyler imiş Azmizade Haleti

5 RUBAİ Bir merhaleden güneşle derya görünür
RUBAİ Bir merhaleden güneşle derya görünür. Bir merhaleden her iki dünya görünür.   Son merhale  bir fasl-ı hazandır ki sürer, Geçmiş, gelecek cümlesi rüya görünür. Yahya Kemal Beyatlı

6 RUBAİ Bilmem kime yahut neye uyduk gittik Gâhi meye gâhi neye uyduk gittik Erbâb-ı zekâ riyayı mezhep bildi Bizler dili divâneye uyduk gittik Yahya Kemal Beyatlı

7 RUBAİ Ya Rab dilimi sehv ü hatâdan sakla Endişemi tezvîr ü riyâdan sakla Basdım reh-i vâdî-i rubâîye kadem Ta'n-ı har-ı nâdân-ı dü-pâdan sakla Nef'i Günümüz Türkçesiyle; Ya Rab! Dilimi kusur ve hatadan koru. Düşüncemi yalan ve ikiyüzlülükten koru. Rubai vadisinin yoluna ayak bastım. İki ayaklı anlayışsız eşeklerin ayıplamasından koru.

8 RUBAİ Ol göz ki yüzün görmeye göz dime ana Şol yüz ki tozun silmeye yüz dime ana Şol söz ki içinde sanemâ vasfun yoh Sen bâd-ı hevâ dut anı söz dime ana Kadı Burhanettin Günümüz Türkçesiyle; O göz, yüzünü görmezse ona göz deme. Şu yüz, ayağının tozunu silmezse ona yüz deme. Ey put kadar güzel sevgili, vasfının olmadığı sözü, Değersiz tut, ona söz deme.

9 Ömer hayyam Ey özünün sırlarına akıl ermeyen;  Suçumuza, duamıza önem vermeyen;  Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık;  Umudumu rahmetine bağlamışım ben.

10 2.  Büyükse de isyanım, kötülüklerim,  Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim;  Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın  Rahmete kavuşur elbet kemiklerim.

11 3.  Tanrım bir geçim kapısı açıver bana;  Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana;  Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni  Haberim olmasın gelen dertten başıma.

12 Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek
Bilgenin yüreğinde her dilek,  Anka kuşu gibi gizli gerek.  Damla nasıl inci olur denizde:  Sedefler içinde gizlenerek. 15.  Ovada her kızıl lalenin teni  Bir padişahın kanıyla beslendi.  Yerden biten şu mor menekşe yok mu?  Bir güzelin yanağındaki bendi.

13 İzlediğiniz İÇİN TEŞEKKÜRLER


"RUBAI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları