Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları

2 1 ) Lirik Şiir 2 ) Epik Şiir 3 ) Didaktik Şiir 4 ) Satirik Şiir
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları 1 ) Lirik Şiir 2 ) Epik Şiir 3 ) Didaktik Şiir 4 ) Satirik Şiir 5 ) Pastoral Şiir

3 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Aşk, sevgi, özlem, ayrılık, yalnızlık gibi duyguları coşkulu bir söyleyişle aktaran şiirlerdir. Nasıl acıkırsa, susarsa insan Öyle sevdim bir memleket kızını Bir şey bu aşkın artırdı hızını Aramıza dağlar, deryalar koyan. (Cahit Sıtkı Tarancı)

4 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Kahramanlık, savaş, yiğitlik, yurt sevgisi gibi konuları işleyen coşkulu şiirlerdir. Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Haykırdı, ak tolgalı beylerbeyi "İlerle!" Bir yaz günü geçtik Tuna'dan kafilelerle (Yahya Kemal Beyatlı)

5 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Bir şeyler öğretmek ya da ders vermek için yazılan öğretici şiirlerdir. Bu tür şiirlerde duygudan çok düşünce ağırlıklıdır. İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Ya nice okumaktır. (Yunus Emre)

6 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Toplumun aksayan yanlarını, insanların hatalarını eleştiren şiirlerdir. Bu tür şiirlere taşlama da denir. Tutar isen her bir şeyin ucundan, Çıkar isen her bir işin içinden, Alır isen hırsızların elinden Dava ederler unutma sakın seni.

7 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Doğa ve tabiat güzelliklerini, köy ve çoban hayatını anlatan şiirlerdir. Derinden derine ırmaklar ağlar, Uzaktan uzağa çoban çeşmesi, Ey suyun sesinden anlayan bağlar, Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi? Faruk Nafiz Çamlıbel

8 3) Kişileştirme (Teşhis)
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları 1) Abartma (Mübalağa) 2) Benzetme (Teşbih) 3) Kişileştirme (Teşhis) 4) Konuşturma (İntak)

9 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Herhangi bir durumu, olayı ya da gerçeği olduğundan daha abartılı göstermektir. Elim değse akan sular tutuşur. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. Gittiğinden beri gözüm yaşı sel oldu. Örnekler

10 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Sözün anlamını kuvvetlendirmek için aralarında ilgi bulunan iki unsurdan zayıf olanın güçlü olana benzetilmesine denir. Örnekler Kazancın ana sütü gibi tertemiz olsun. Senin gibi yakışıklı bir çocuktu gelen.

11 Benzetmenin dört öğesi vardır:
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları Benzetmenin dört öğesi vardır: 1) Benzeyen: Özellikçe zayıf olan 2) Kendisine Benzetilen: Özellikçe güçlü olan 3) Benzetme Yönü: Güçlü olan varlığın özelliği 4) Benzetme Edatı: gibi, kadar, misal… Örnek Çamaşırlar kar gibi bembeyazdı.

12 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Benzetme her zaman dört ögeyle yapılmaz. İki veya üç ögeyle de benzetme yapılabilir. Örnekler Aslan babam! Seni çok seviyorum. Kutu gibi bir evleri var. Güle güle otursunlar.

13 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
İnsana ait özelliklerin insan dışı varlıklarda kullanılmasına denir. Su uyur, düşman uyumaz. Telli turnam selam götür. Güller yârin kokusunu kıskanır. Örnekler

14 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
İnsana ait özelliklerin insan dışı varlıklarda kullanılmasına denir. Su uyur, düşman uyumaz. Telli turnam selam götür. Güller yârin kokusunu kıskanır. Örnekler

15 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
İnsana ait özelliklerin insan dışı varlıklarda kullanılmasına denir. Su uyur, düşman uyumaz. Telli turnam selam götür. Güller yârin kokusunu kıskanır. Örnekler

16 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
İnsan dışı varlıkların insan gibi konuşturulmasına denir. Konuşturma sanatının olduğu yerde kişileştirme sanatı da var demektir. Örnekler Ben bir küçük cezveyim Elden ele gezmeyim Verin benim yârimi Boynu bükük gezmeyim Sordum sarı çiçeğe Annen baban var mıdır? Çiçek eydür derviş baba Annem babam topraktır.

17 TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları


"TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları