Marmara Universitesi, İstanbul

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
KAYSERİ İLİ İMALAT SANAYİ DURUM TESPİTİ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSO, HAZİRAN 2008.
TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ Yrd.Doç.Dr. Ceyda ÖZSOY Anadolu Üniversitesi Eskişehir 2007
Middle East Technical University
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Refah İktisadı Tanım: Kamu Ekonomisi
EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
“Türkiye’de Bölgesel Gelişme Politikaları”
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
BİR ŞİRKETİN REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜLMESİ
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
V. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU
İnsan Kaynakları Planlaması (İKP)
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
KAYITDIŞI EKONOMİ BOYUTU VE YAPISI Haluk LEVENT.
European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye’de Kayıt Dışılık
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
Doğu Marmara Bölge Planı Kapsamında Öne Çıkan Sektörlerin Tespiti
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Değişkenlik Ölçüleri.
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
Yaygınlık Ölçüleri Bir dağılımdaki değerlerin ortalamaya olan uzaklıkları farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların derecesi dağılımın yaygınlığı kavramını.
1. Türkiye ekonomisinin büyüme trendi düşmektedir.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Fen ve Teknoloji Derslerinde Öğretimin Planlanması
RAKİPLERDEN ORTAKLARA: İŞBİRLİKLERİ KOBİ’LER İÇİN YENİ BİR REKABET AVANTAJI REKABET AVANTAJI 13 Ekim 2005 Sabancı Üniversitesi.
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
İNTERNET’TE ALIŞVERİŞİN KENTİN EKONOMİK VE FİZİKSEL DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜNE KATKISI Yrd. Doç. Dr. K. Mert Çubukçu Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
The End of Cheap Chinese Labor Author(s): Hongbin Li, Lei Li, Binzhen Wu and Yanyan Xiong Source: The Journal of Economic Perspectives, Vol. 26, No. 4.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Tek Anakütle Ortalaması İçin Test
Tanımlayıcı Ölçütler Üzerinde durulan bir çalışmada amaç; elde edilen veri setini bir ya da birkaç ölçü ile özetlemektir. Kullanılan her ölçü dağılımın.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Sapma (Dağılma) ölçüleri
Şeref Saygılı-OECD&TCMB Cengiz Cihan-TCMB 24 Ekim 2011 İstanbul
Reel Sektörde Ekonomik Kriz ve Kalite Yaklaşımları
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

Marmara Universitesi, İstanbul VERİMLİLİK ÇALIŞTAYI TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) 30 Kasım 2012, Cuma - Sabancı Üniversitesi, Karaköy İletişim Merkezi, İSTANBUL Türkiye’de Bölgesel Ücret ve Verimlilik Farklılıkları A. Suut DOGRUEL Marmara Universitesi, İstanbul suut.dogruel@marmara.edu.tr Fatma DOGRUEL fatma.dogruel@marmara.edu.tr

Motivasyon ve amaç İktisadi faaliyetlerin bölgesel dağılımındaki farklılıklar bölgelerin özellikleri öne çıkarılarak inceleniyor (NEG ve UE). Teknolojik özellikler sektörlerin bölgesel dağılımı üzerinde etkili olamaz mı? Amaç: Seçilmiş basit teknoloji göstergeleri kullanılarak bu göstergeler ile bölgesel farklılıklar arasındaki ilişkiyi gözlemek. Teknoloji göstergeleri: Sektör – bölge ayrımında ortalama ücret; verimlilik; ortalama firma büyüklüğü.

Sunuş Planı Kavramsal arka plan Veri ve göstergeler Seçilmiş göstergeler arasındaki ilişki

Kavramsal Arka Plan Mekandaki dışsallıkların ilk oluşumundan söz eden Alfred Marshall (1890) Mekan tartışmasının ilk başlangıcı Von Thünen (1826) Ancak, neoklasik iktisadın kısıtlayıcı varsayımları (artan getirinin Krugman (1991) tarafindan modellenmesine kadar) bu dışsallıkların dikkate alınmasını engelliyor Bu dışsallıkların yarattığı mekandaki çekici ve itici güçlerin (“centripetal forces” ve “centrifugal forces”) tanımlanması ve iktisadi modellerdeki yeri ise yeni cografya ekonomisi (New Economic Geography-NEG) ve Kent ekonomisi (Urban economics-UE) olarak iki farklı tartışma alanına ayrılıyor.

Kavramsal Arka Plan Yeni coğrafya yaklaşımında (NEG) piyasa potansiyeli, kent ekonomisi yaklaşımında (UE) sektörel ilişkiler öne çıkıyor. Belli bir üretim faaliyetinin özellikleri (teknolojik) bölgesel dağılımı üzerinde etkili olmaz mı? I. Durum: Bölgelerarası verimlilik farklılaşmıyorsa sektör herhangi bir yere gidebilir – Mekan önemli değil. Bu durumda bölgesel özellikler (çekici – itici güçler) bu tür faaliyetlerin mekan seçiminde önemli olabilir. II. Durum: Verimlilik farklılaşıyorsa mekan önemli. Mekanın önemli olması durumunda UE önemli

Veri ve Göstergeler İmalat sektörü yıllık veriler: 2003-2004 + 2006-2008 NACE 1 ; 2 basamak sektör ayrımı Bölgesel farklılıklar için kullanılan ölçüt: Dağılma oranı = varyans / ortalama (büyük dağılma oranı => bölgeler arası farklılık yüksek) Göstergeler: Bölgesel dağılım: sektörlerin bölgesel işgücü sayısı Ortalama ücret: sektör – bölge ; (maaş ve ücretler) / (çalışanlar sayısı) Verimlilik: sektör – bölge ; (ciro) / (çalışanlar sayısı) Firma büyüklüğü: sektör – bölge ; (çalışanlar sayısı) / (yerel birim sayısı) Karşılaştırmalarda 2003-2004 + 2006-2008 dağılma oranlarının ortalaması kullanıldı.

Bölgesel Dağılım 2 – Ortalama Ücret

Bölgesel Dağılım 1 – Ortalama Ücret

Bölgesel Dağılım 2 – Verimlilik

Bölgesel Dağılım 1 – Verimlilik

Bölgesel Dağılım 2 – Firma Büyüklüğü

Bölgesel Dağılım 1 – Firma Büyüklüğü

Dağılma Oranları

Korelasyon katsayıları

Bölgesel Dağılım 2 – Ortalama Ücret