Okuldan İşe Geçiş – Son Eğilimler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
İSTEK ÖZEL ACIBADEM LİSESİ 2010-ÖSYS Sunum , İstanbul 29 Ağustos 2009
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
Finansal Göstergelerin Anlamı Oral Erdoğan Piri Reis Üniversitesi Kocaeli, 30 Kasım
-Demografik- Nüfus Analizi
GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KADIN İSTİHDAMININ DURUMU VE BAZI ÖNERİLER
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
AB Hakkında Genel Bilgiler
Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN YOKSULLAR
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
İşgücü Piyasası ve Eğitim Bilgi Dağıtım Sistemi
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı Değerlendirme 14 Nisan 2009.
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
Türkiye İşgücü Piyasası Genel eğilimler, kriz etkileri, teşvik politikaları Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
Türkiye’de Kayıt Dışılık
Türkiye’de Eğitimin Kalitesi ve Eşitlik
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
2015 YILINDA UYGULANACAK BRÜT ASGARİ ÜCRET TUTARLARI
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
SON DÖNEM ENFLASYON GELİŞMELERİ
Hızlı Tüketim Ürünleri
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
Hacettepe Üniversitesi
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
1 REKABETÇİ BiR İŞGÜCÜ PİYASASINI HUKUK İÇİNDE SAĞLAMAK: OECD DENEYİMLERİ VE TÜRKİYE Turkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Sosyal Politika Gündemi.
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Sendikaların İşlevleri
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Sendikaların İşlevleri
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
Sunum transkripti:

Okuldan İşe Geçiş – Son Eğilimler Hakan Ercan Orta Doğu Teknik Üniversitesi EAF Konferansı 18 Aralık 2010, İstanbul

İstihdam sorununun çözümü var mı? Ayda kaç liraya çalışmaya razısınız? Asgari ücrete? Asgari ücretin yarısına? Hatırlatmak için: Asgari ücret 600 TL civarında

Türkiye’de asgari ücretin yarısına ya da daha azına razı olup çalışan var mı? Var, çok var. Ücretli-maaşlı çalışanların %15’i, krizde ve kriz öncesinde ayda 250 ila 600 TL arasında değişen ücretlerle çalıştılar (TÜİK verileri).

Krizde kaybedenler (ücretlilerin %15 Krizde kaybedenler (ücretlilerin %15.2’si, 2009) Aylık kazanç, 2009 fiyatları ile

Gençlerin istihdamı ile ilgili sorun Genç işsizlik oranlarının yüksekliği, sanayileşmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de önemli bir sorundur. Bugünün genç işsizleri geleceğin yetişkin işsizleridir (Heckman ve Borjas, 1980). Yüksek eğitim seviyelerinde dahi, gençlerde işsizlik oranları yüksektir.

Hedef politika grubu: Gençler Her yaş ve eğitim seviyesinde, işe geçişte büyük sorun var! 22.10.2010 ILO Ankara Ofisi - Kriz Tedbirlerinin Etki Değerlendirmesi Konferansı

‘İş arama’ konusu bu yılın Nobel ödülü Esasen bu konu, bu yılın ekonomi Nobel ödülünü almış olan üç isimden birinin, Mortensen’in (1986) iş arama ‘job search’ (daha sonra Eckstein ve Wolpin, 1995) araştırmalarıyla bağıntılıdır: İş arama süresi uzadıkça daha ‘uygun’ bir iş bulma şansınız artar, ancak hiç iş bulamama riskiniz de yükselir ve rezervasyon ücretiniz (daha düşük ücrete çalışmayacağınız ücretiniz) de düşer.

Türkiye’de güncel durum Aslında kriz sırasında, Türkiye’de ortalama işsizlik süresi azaldı: Cesareti kırılan uzun süreli işsizler işgücü piyasasından çekildiler. Ailenin erkeği işini kaybedince, kadınlarda artan kayıtsız kendi hesabına ‘eklenen çalışan’ (added worker) etkisi ve tarımdaki ücretsiz aile işçisi (unpaid family worker) etkileri ile, krizde kaybettiğimiz 1.3 milyon işin 560 binini geri kazandık. (Bkz. Ercan, Taymaz, Yeldan, yayınlanacak ILO yayını). Ercan bu durumu ‘sanal’ istihdam artışı olarak niteledi, TİSK de geçen hafta bu söylemi benimsedi.

Eğitimden ilk işe geçiş başarısını neler etkiler? Eğitimin niteliği ve genel ya da mesleki eğitim olması Büchel’in (2002) Almanya araştırmasına göre, bir zamanlar işe geçişte genel lise mezunlarına göre dezavantajlı olmayan teknik lise mezunları artık dezavantajlıdır. Almanya’daki sistemde, daha başarılı olan öğrencinin genel liseye devam ettiği düşünüldüğünde, demek ki genel yetenek düzeyi daha yüksek olan öğrenci, bir teknik vasıf kazandırılmış olan daha başarısız öğrenciye göre, günümüzün iş piyasasında daha avantajlı oluyor. (ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü örneği; ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’...)

Türkiye’de durum Her ne kadar Almanya’da durum bu yönde bir değişim içinde ise de, dünyada halen genel olarak, eğitim sistemi genel lise ağırlıklı olan ülkelerde ilk işe geçiş süreleri daha uzundur. Teknik eğitim ve formel çıraklık eğitiminin göreli olarak önde olduğu ülkelerde ilk işe geçiş süreleri daha azdır (OECD, 2000). Mikroveri eksikliği nedeni ile bu konuda yakın zamana kadar pek fazla ekonometrik çalışma yapılamamıştır. Bu durum değişmektedir. Türkiye ile ilgili ayrıntılı bir tez çalışması Bengi Yanık tarafından yapılmaktadır (TÜİK, Hanehalkı İşgücü Anketi verileri ile). Bu çalışmada, TÜİK’in 2009 yılı gençlerin istihdama geçişi anketi verileri ile çalışılmıştır.

Formel eğitim sonrası işe girme durumu

Eğitim durumuna göre ilk işe giriş

15-19 yaş grubu

20-24 yaş grubu

25-29 yaş grubu

30-34 yaş grubu