Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Open journal systems ve Türkİye'de KULLANIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Prof. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Company LOGO Eprints.rclis.org & ArXiv Hasan ÜSTÜNKOL 20 MAYIS 2011.
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Editör Penceresinden Dergi (ADS) Ayarları
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Umut Al AB Destekli Açık Erişim Projesi:
AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER GRUBU SUNUMU “TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM VE OpenAIREplus PROJESİ”
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
TermTÜRK Terminoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
Veri tabanları ve bilgi hizmetlerinde kullanımı
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
Bilimsel Bilgiye Erişim
Dijital kütüphane işlevleri
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Türkiye Atıf Dizini nedir?
AÇIK ERİŞİM SPARC-ANKOS Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi atilgan@ankara.edu.tr TÜRKİYE’DE AÇIK ARŞİV ÇALIŞMALARI VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi atilgan@ankara.edu.tr Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu 25-26 Mayıs 2006, İstanbul Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

SUNUŞ DÜZENİ GİRİŞ AÇIK ARŞİV KAVRAMI VE GELİŞMELER AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM ÇALIŞMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ AÇIK ARŞİV SİSTEMİ SONUÇ Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

Giriş Bilimsel iletişimin bir parçası olarak araştırmacıların bilgiye çevrimiçi ortamda serbestçe ulaşmasına olanak sağlayan açık erişim hareketi giderek artan bir ilgi görmektedir. Açık erişim hareketi bilim adamlarının kaygı ve yaklaşımlarından yola çıkarak başlamış, geleneksel bilimsel iletişim sistemindeki aksaklıklara çözüm olmayı hedeflemektedir Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

AÇIK ARŞİV KAVRAMI VE GELİŞMELER Açık Erişim: Bilimsel literatürün internet aracıyla finansal, yasal ve teknik engel olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olması biçiminde tanımlanmıştır Açık Erişimli Dergiler: Açık Erişim yayınları çevrimiçi, ücretsiz ve çoğu telif ve lisans anlaşmalarından muaf olan yayınlardır Kurumsal Arşiv: Bir kurumun ürettiği bilimsel literatürünün dijital ortamda toplandığı, saklandığı, indekslendiği, korunduğu ve dağıtımının sağlandığı hizmetler dizisini içeren kurumsal açık Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ:DÜNYA Açık erişim arşivler ağı: DRIVER Avrupa'da on farklı araştırma kurumunun konsorsiyum ortaklığı ile, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen bir projedir TOCW Turkish OpenCourseWare Projesi Massachusetts Institute of Technology (MIT) önderliğinde yürütülen proje ile ders materyalleri (video çekimleri, sınavlar, kaynaklar)ücretsiz ve herkese açık biçimde erişime sunulmaktadır E-LIS: Kütüphanecilik ve enformasyon bilimleri alanında ücretsiz erişilebilir uluslararası açık arşiv olan E-lis 45 ülkeden 4000’den çok kayıt içermektedir. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ:DÜNYA Core Metalist of Open Access Eprint Archives http://opcit.eprints.org/explorearchives.shtml Directory of Mathematics Preprint and e-Print Servers http://www.ams.org/global-preprints/index.html Directory of Open Access Repositories http://www.opendoar.org/ E-print Network, U.S. Department of Energy (DOE) http://www.osti.gov/eprints/ Experimental OAI Registry at UIUC http://gita.grainger.uiuc.edu/registry/ Institutional Archives Registry http://archives.eprints.org/ Virtual Technical Reports Center: EPrints, Preprints, & Technical Reports on the Web http://www.lib.umd.edu/ENGIN/TechReports/Virtual-TechReports.html

AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ:DÜNYA Açık Erişim ve Ücretsiz Dergiler Directory of Open Access Journals (DOAJ) http://www.doaj.org/ Free Full Text http://www.freefulltext.com/ Free Medical Journals http://www.freemedicaljournals.com/ HighWire Press: Free Online Full-text Articles http://www.highwire.org/lists/freeart.dtl  

AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ:DÜNYA Dizinler ve Rehberler—Açık Erişim Yayıncılığı Gaining Independence http://www.arl.org/sparc/GI/ Open Access Journal Business Guides http://www.soros.org/openaccess/oajguides/ Publishing Open-Access Journals: A Brief Overview from The Public Library of Science http://www.plos.org/downloads/oa_whitepaper.pdf SPARC Publishing Resources http://www.arl.org/sparc/resources/pubres.html Ayrıntılı bilgi: http://www.acikerisim.org.tr/ornek.html ve http://www.acikerisim.blogspot.com/

TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM ÇALIŞMALARI Türkiye’de ise açık erişim ya da kurumsal arşiv kavramı 2005’in başlarında üniversitelerde ortaya çıkmıştır 9-11 Aralık 2005’te İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen X. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda açık erişim tartışıldı. Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen Akademik Bilişim 2006 kapsamında açık erişim ve kurumsal arşivler üzerine bir dizi oturum gerçekleştirildi. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM ÇALIŞMALARI “Açık Erişim Bildirgesi” oluşturuldu. AB’06 düzenleme kurulu Başkanı tarafından kamuoyuna duyuruldu. “Açık Erişim Danışma Kurulu” adıyla bir kurul oluşturuldu. Bu girişimlerle birlikte özellikle üniversite kütüphaneleri ve bilgi merkezlerinin öncülüğünde kurumsal açık arşivler oluşturulmaya başlandı. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

AÇIK ERİŞİM ÖRNEKLERİ:TÜRKİYE Ulakbim: Türkçe veri tabanları Üniversiteler: açık erişim ve kurumsal arşivler Kamu Kurumları:DPT, DİE ve Kimi Bakanlıklar Sivil Toplum Örgütleri: ANKOS, TKD, UNAK çeşitli meslek örgütleri Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AÇIK ARŞİV SİSTEMİ Ankara Üniversitesi, açık arşiv girişimine 2001 yılında akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının yer aldığı basılı dergilerinin elektronik kopyalarını web sayfası üzerinde tam metin hizmete açarak başlamıştır Proje çalışması Ankara Üniversitesi açık arşivi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümündeki üç akademisyen tarafından pilot proje uygulaması olarak başlatılmıştır. Çalışmalara başlatıldıktan sonra projenin testi yapılmıştır ve ilk olarak 100’den fazla yayın web üzerinden erişim için açık arşive dâhil edilmiştir. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AÇIK ARŞİV SİSTEMİ Bu yolla Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı sayfası üzerinden elektronik olarak erişilebilen araştırma raporları ve lisansüstü tezler kütüphaneciler tarafından sisteme dahil edilmiştir. Bunun yanı sıra akademisyenlere kendi çalışmalarını açık arşive kaydetme olanağı verilmiştir. Buna ek olarak üniversite yönetim kurulu üniversitemiz akademisyenlerinin üniversitemiz tarafından yayınlanan akademik hakemli dergilerde yer alan makalelerinin ve hakem denetiminden geçmiş makalelerin açık arşivde yer almasına karar vermiştir Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AÇIK ARŞİV SİSTEMİ Veri tabanında yukarıdaki faaliyet alanları içinde düzenlenmiş materyallere yazar adı, başlık, anahtar kelime ve tam metin indeksleme gibi farklı erişim uçlarından erişim sağlanmaktadır. Metadata öğeleri, otomatik olarak veri girişi yapılan materyal formundan Türkçe ara yüze transfer edilmiştir. Bu yolla, OAI-PMH protokolünün kriterlerini karşılamak için geliştirilen Ankara Üniversitesi açık arşivi, OAI’ye kaydedilmiştir. Arşivin OAI-PMH protokolüne uygunluğu sağlanmıştır. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

SONUÇ Dünyada basılı dergi fiyatlarındaki hızlı artış ve yayıncılık ta kendisini gösteren tekelin kırılması amaçlarının da etkisiyle açık erişim sistemi gelişmiştir. Dünyada açık erişim konusunda önemli adımlar atılmaktadır Ülkemizde açık erişim ve Kurumsal arşivler 2005 yılında ivme kazanmıştır. Ulusal farkındalığın yaratılması ve açık arşive destek veren araştırmacı sayısının artırılması gerekmektedir Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

SONUÇ Ankara Üniversitesi Açık arşivi oluşturulmaya başlandığından bu yana geçen bir yıllık süre içinde önemli mesafe kaydetmiştir. Sistem bugünkü haliyle uluslararası standartları destekleyen herhangi bir açık kodlu yazılımın tüm özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte, açık arşiv sistemi içinde kendi çalışmalarına yer vermeyen çok sayıda akademisyen vardır. Dünya çapındaki gelişmeler göz önüne alındığında, yazarların %71’inin çalışmalarını hiçbir açık arşiv içinde yayınlamadığı, açık arşiv çalışmalarından habersiz olduğu açıktır. Bu alanda Ankara Üniversitesi Açık Arşivi, açık arşiv alanındaki liderlerden biri olarak önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu-2 Kasım 2006 Ankara

TEŞEKKÜR EDERİM..