Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Advertisements

E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Lisanssız Güneş Enerjisi Sözleşmeleri
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
ERK İSG&İK –
HASTANELER ARASI NAKİLLER
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
HASTA HAKLARI UYGULAMALARI
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
Türkiye’de Sağlık Hukuku Pratikte Çözüm Önerileri Dr. Hasan ERAYDIN Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı
Sağlık Hukuku Kavramı ve Eğitimde Dikkat Noktalarımız
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 3 UYGULAMA VE MEVZUAT HAKKINDA SORUNLAR VE ÇÖZÜM.
HAFTA 7 OTEL SÖZLEŞMELERİ-DEVAM
SÖZLEŞME MANZARALARI Sözleşmelerde Bulunan Şartlar Sözleşmelerde Bulunamayanlar Sözleşme Şakaları Dr.iklil Konyalılar.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Sağlıkta İnsangücü Çalışma Grubu Raporu Dr. İ. Serdar ARDA.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Sosyal Güvenlik Hukuku
Aile Hekimliğinde Usulsüz Soruşturmalar ve Disiplin Uygulamaları
HASTA HAKLARI ;.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DAR ALANLI DANIŞMA KURUMLARI. Almanya'da devlet destekli yardım kurumları bünyesinde yabancılar için, belediyeler bünyesinde ise, herkes.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Eğitim ve Hukuk.
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
9. ADIM Kadın İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Eşitlik İlkesini Uygula
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
 Veteriner mesleki sorumluluk sigortası.   Sigorta Süresi  Tarife fiyatları yıllık sigorta esasına göre belirlenmiştir. Bir yıldan kısa süreli sigortalarda.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Özel Sağlık Sektörünün Sorunları
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kanun Değişiklikleri.
Sözleşmeli personel izinleri
SİCİL PERFORMANS.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
TABİP ODASI ÇALIŞMALARINDA HUKUKSAL REHBERLİK
İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğindeki Son Değişiklikler
Sunum transkripti:

Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av. Ziynet Özçelik TTB Hukuk Bürosu

Çalışma alanları-sorun alanları ?

Çalışma Alanları : Aile hekimliği Acil servisler, 112, İşyeri hekimliği, Kurum Hekimliği…

Sorun başlıkları: Çalışma süreleri, Parasal haklar, İş güvencesi, Naklen atama ve geçici görevlendirmeler Mesleki sorumluluklar,

Son 7 Yılda yapılan mevzuat düzenlemeleri; iş güvencesini, dinlenme hakkını, eşit işe eşit ücret hakkını, ciddi bir biçimde ihlal etmiştir.

Aile Hekimliği’nde; Çalışma saatlerinin haftanın tüm günlerine yayılabilmesi, fazla çalışma üst sınırına yer verilmemesi, Yıllık izin, doğum izni, hastalık izni ve mazeret izni hallerinde ücretinin yarıya düşürülmesi nedeniyle, Dinlenme hakkı ve ücretli izin hakları büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.

Aile Hekimliği sözleşmesi; genel devlet memurluğundan çıkarmayı gerektiren haller dışında da feshedilmekte, böylece iş güvencesi ortadan kaldırılmaktadır.

Aile hekimliği sözleşmesini sona erdiren haller: Askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılmak, Ücretsiz izin veya ücretsiz doğum izni kullanmak, Görev tanımında belirtilen işleri yapmamak veya eksik yapmak Aile sağlığı merkezinin zorunlu fiziki veya teknik şartlarındaki eksiklikleri gidermemek, Meslek ilkelerine aykırı davranmak, Bir yıl içinde aralıklı olarak özürsüz 10 gün görev başında bulunmamak, Görevin yerine getirilmesi için gereken belgeleri usulüne uygun düzenlememek, Denetimlerde işbirliği yapmamak, istenilen verileri ibraz etmemek, Koruyucu hekimlik uygulamalarında verilen görevleri yerine getirmemek, Koruyucu hekimlik uygulamalarından aşı, gebelik veya çocuk-bebek takip oranlarını, mücbir sebepler veya ihbar düzenlenen haller dışında, %80'in altına düşürmek, Verilen eğitimlerin belirlenmiş devamsızlık sürelerini aşmak.

Aile hekimliği görevlerinin yerine getirilmesinde sorumluluk; -Tedavi edici hizmetler, -koruyucu hizmetler, -evde bakım hizmetleri, -toplum ve çevre sağlığı hizmetleri, -adli hekimlik hizmetleri,

Acil hizmetler !

Bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları: Her türlü acil sağlık hizmetini, bulundurdukları ekipmanlar ölçüsünde vermekle, 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşları Acil Servis kurup standartlara uygun hizmet vermekle, yükümlüdür.

Acil hizmetler; uzman tabip sorumluluğunda, acil sağlık hizmetleri konusunda eğitim görmüş, tecrübeli ve yeter sayıda tabibin, hemşirenin ve diğer personelin de katılımı ile bir bütün olarak yürütülecek şekilde organize edilir.(Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği)

Geçici Görevlendirme koşulları, Atama- Nakil ile ilgili sorunlar

Kamu çalışanlarının fazla çalışmalarını sınırlandıran bir düzenleme yoktur.

Bakan’ın söylediği sigorta sistemi uzun yıllardır ABD’de uygulanmaktadır ! ABD’de yapılan çalışmalarda sistemin; Sağlık hizmeti sırasında zarar gören hastaların %99’unun zararlarını karşılamadığı, Malpraktisle suçlanan hekimlerin %83’ünün tıbbi ihmali olmadığı, Mesleki sorumluluk sigortasına ödenen primlerin % 50’sinin hastalara ödenen tazminatlar için yeterli olduğu, diğer yarısının avukatlara, mahkeme masraflarına ve sigorta şirketlerine gittiği, Dar gelirli kişilerin varsıl kişilere kıyasla malpraktisle tazmin edilme ihtimalinin çok düşük olduğu, Hekim ve hasta ilişkisini adeta hasım ilişkisine dönüştürdüğü tespit edilmiştir.

Kamusal sağlık hizmeti, Kamusal zarar karşılama sistemi, İş güvencesi, Sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları, Emeğin karşılığında eşit işe eşit ücret.

l Teşekkür ederim.