Restoran ve Lokantalarda Hijyen

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Grip ve korunma yollari
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
MİKROSKOBİK CANLILAR DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
HİJYEN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
ETİKET BİLGİSİ
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
DOMUZ GRİBİ.
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
Hazırlayan:Kerem Dolapçıoğlu
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
GIDA ÜRETİMİNDE RİSK NOKTALARI VE ALINACAK ÖNLEMLER  
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
T EMIZLIK EĞITIMI Hazırlayan : Elif Demirci EĞİTİM HEMŞİRESİ.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’de yönetİm.
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
YEMEK HİZMETLERİ.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

Restoran ve Lokantalarda Hijyen www.ramazanbingol.com info@ramazanbingol.com Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Temizlik ve Hijyen nedir? Gıdaların kirlenmesini ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için gıdaların satın alımından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarında temizlik ve hijyen kurallarına uymamız gerekmektedir. Temizlik ve Hijyen birbirinden farklı kavramlardır. Temizlik; gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Hijyen; sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır.

Hijyen olmaz ise ne olur? Gıda Zehirlenmesi olur. İnsanların yedikleri gıdalara bağlı olarak normal sağlık durumlarında oluşan olumsuz etkilenimler genel olarak “gıda zehirlenmesi” denir.

Gıda Zehirlenmesi belirtileri; Bulantı, Kusma, Karın ağrısı, Baş dönmesi, Yüksek ateş şeklinde görülebileceği gibi;

Gıda Zehirlenmesi belirtileri; Görme ve işitme bozukluğu, İshal, Sinir ve hareket sistemlerinde bozulma şeklinde de kendini gösterebilir, Hatta ölümlere yol açabilir.

Alınması gereken önlemler; Satınalma, Depolama, Hazırlık ve üretim, Ürün Muhafaza, Çözündürme, Servis, Personel Hijyeni, Dezenfeksiyon, Zaralılarla Mücadele, Eğitim

Satınalma Tedarik aşamasında sağlıklı ve standartlara uygun gıda maddeleri sağlamak, Hammadde kontrollerinin etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak,

Depolama Ürünleri uygun depolama koşullarında muhafaza etmek. (Sıcaklık, FIFO, Çapraz bulaşma) Çiğ ve pişmiş yiyecekleri farklı alanlarda depolamak, her aşamada birbirleri ile ve temas ettikleri yüzey ve ekipmanlarla temasını önlemek.

Hazırlık ve Üretim Hazırlık, üretim ve sunum aşamasında gıda güvenliği kurallarına uymak. Özellikle çabuk bozulabilen gıdaları bozulabilecekleri ortamlarda uzun süre bekletmemek, gıda saklama stoklama kurallarına uymak, Hammadde ön hazırlık işlemlerini kısa sürede peyder pey kuralına göre gerçekleştirmek.

Ürün Muhafaza Pişirildikten sonra soğuk sunulacak ve ya daha sonra tüketilecek gıdaları hızla soğutarak, soğukta muhafaza etmek (Ör. İçli köftenin soğutulması). Tavuk, et vb. yüksek risk taşıyan gıda maddelerini iyi pişirmek ve ya ısıtılmalarında yeterli sıcaklığa ulaşmak. Servise sıcak sunulan gıdaları 65 °C’ nin üzerinde ve kısa süreler için tutmak. Servise soğuk sunulan ürünleri 5 °C’ nin altında ve kısa süreler için tutmak.

Çözündürme Donmuş ürünleri +4 °C ‘ de çözündürmek (Oda koşullarında çözündürme yapmamak), Çözündürülmüş ürünü tekrar dondurmamak.

Servis Servis esnasında bitmek üzere olan ürünlerin üzerine yeni ürünlerin konmamasını sağlamak. Servisten artan 1. dereceden riskli ürünlerin imhasını sağlamak

Personel Hijyeni Başta el olmak üzere kişisel hijyen kurallarına titizlikle uymak. Mide, bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonu taşıyan çalışanların gıda ile doğrudan temasını engellemek.

Dezenfeksiyon Pişirilmeden tüketilen çiğ sebze ve meyveleri dezenfekte etmek. Kullanılan alet ve ekipmanların dezenfeksiyonunu sağlamak.

Zararlılarla Mücadele Zararlılarla mücadele konusunda profesyonel olan firmalarla mutfak, servis salonu, çöp alanı ve depolar düzenli olarak ilaçlanmalıdır.

Eğitim “Kişi neyi yapacağını bilirse sadece yapar. Ancak, neyi neden ve nasıl yapacağını bilirse işe yüreğini katar.” Bu amaçla çalışanların bilinç seviyelerini yükseltecek eğitimler vermek. (Ör. Bilinçsiz eldiven kullanımı).

Sağlıklı günler dileğiyle; Dinlediğiniz için teşekkür ederim...

www.ramazanbingol.com info@ramazanbingol.com Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı www.ramazanbingol.com info@ramazanbingol.com