TURSEFF BİLGİLENDİRME SUNUMU 24KASIM 2012 VAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Advertisements

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Enerji Performans Uygulamaları,
DESIGNED BYSUPPORTED BYIMPLEMENTED BY TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ FİNANSMAN PROGRAMI 11 Nisan 2014 Solarex Istanbul Dr. Yonca Ercümen.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ, GRUP EMEKLİLİK PLANI VE FON İÇERİĞİ.
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
PERFIL EN FRIO –Condesa Grubu Perfiles de Precisión, S.L. KURUMSAL SUNUM Haziran 2012.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
Katı Atık ve Arıtma Çamurlarının Termal Bertarafı
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
Bankacılık ‘ta Yeni CRM Yaklaşımları M
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
Sanayide Enerji Verimliliğini Artırıcı Önlemler
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
Enerji Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Mak.Yük.Müh. – Enj.Ver.Dai.Bşk.V. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler Dünya Ekonomisi Global Büyüme (%)5,23,8 Gelişmiş Ülkeler3,21,6 ABD3,01,8 Euro Alanı1,91,6 Japonya4,4-0,9.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İSTATİSTİKLER (ARALIK 2000 SONU). 2 KART SAYILARI AVRUPA (MİLYON ADET)
ENERJİ SEKTÖRÜ.
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
GES Yatırımlarında Finansman
DESIGNED BYSUPPORTED BYIMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015 Mustafa SALMAN Marketing Manager.
KURUMSAL BİLGİLER - TARİHÇE Ortaklık Yapısı
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
Yapı Kredi Leasing April 2015.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
DESIGNED BYSUPPORTED BYIMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
Sunum transkripti:

TURSEFF BİLGİLENDİRME SUNUMU 24KASIM 2012 VAN Turseff, EBRD tarafından geliştirilmiştir Turkey Sustainable Energy Financing Facility Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TURSEFF BİLGİLENDİRME SUNUMU 24KASIM 2012 VAN Programa Destek Verenler:

Akılcı ve Zorunlu Enerji verimliliğinin arttırılması iklim değişikliğine karşı hareket etmenin en iyi yollarından biridir, çünkü kirliliği azaltırken aynı zamanda net ekonomik yararlar sağlamaktadır. Enerji verimliliği, bir şirketin ve ülkenin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesi için en zorunlu faktördür. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, gerçek parasal tasarruf sağlamaktadır. Enerji verimliliğine yatırılan her 1 USD , 2 USD lık katma değer yaratır. Neden Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilir Enerji için Kredi Programı Oluşturuldu ?

Akılcı ve Zorunlu 2011itibariyle toplam enerji ithalatımız 54 milyar USD. Toplam ithalatımızın % 22 si. Türkiye’nin enerji talebindeki yıllık artış %7-8 arasında. Dünyada ilk sıralardayız. Elektriğimizin % 46’sını doğalgazdan üretiliyor Neden Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilir Enerji için Kredi Programı Oluşturuldu ?

Türkiye’de Enerji Yoğunluğu Birincil enerji yoğunluğu bölgesel ve ülkeler bazında bir birim GSYİH yaratabilmek için ne kadar enerji gerektiğini ölçen bir göstergedir. Söz konusu göstergenin düzeyi ekonomik yapı, enerji tüketim yapısı, iklim ve teknik enerji verimliliğini göstermektedir C Türkiye’de Enerji Yoğunluğu 4

Enerji Yoğunluğu Türkiye Meksika Polonya Portekiz İtalya İspanya İsviçre Japonya İngiltere Almanya Yeni Zellanda Fransa Hollanda İsveç Kanada ABD Danimarka C Türkiye’de Enerji Yoğunluğunun Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması 5

Türkiye’de Enerji Tüketim Dağılımı C Türkiye’de Enerji Tüketim Dağılımı 6

Bazı Zorluklar Bazı küçük boyutlu projeler, büyük finansal kurumların dikkatini çekemeyebilir. Ülkede, ticari finans kurumlar için hala enerji verimliliği projelerin veya girişimlerin finansman deneyimlerini artırmak gerekir. Enerji Verimliliği projeleri çoğunlukla kısa bir süre içinde kendi kendini öder. Fakat, bazen kişisel tasarım ve planlamadan bazen de uzmanlar tarafından uygulama planını geliştirmek amacıyla bu süre uzayabilir. Neden Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilir Enerji için Kredi Programı oluşturuldu ?

EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) tarafından geliştirilmiştir TURSEFF nedir? CTF (Clean Technology Fund) ve AB tarafından desteklenmektedir EBRD’nin Sürdürülebilir Enerji Finansman Programlarının (SEFF’ler) bir parçasıdır. Bu programlar: 2004 yılında başlamıştır. Toplamda 1.3 milyar $’lık bir finansman paketidir. Şu an 14 ülkede uygulanmaktadır. 35 katılımcı banka vasıtasıyla 700 milyon $’dan fazla kredi verilmiştir.

TURSEFF nedir ? Bir Kredi Programı Teknik Destek Paketi Ücretsiz Uluslararası deneyimi olan uzmanlar Net Finansman Hedefleri Enerji verimliliği projeleri Yenilenebilir Enerji projeleri Sera Gazı Emisyonunu azaltıcı önlemler

Projenin Yapısı TURSEFF’in İşleyişi PROFITABILITY Teknik Destek Paketi Doğrulama Danışmanı Kredi Programı 285 M US$ TURSEFF’in İşleyişi Uygulama Ekibi PROFITABILITY Liste Bazlı İşleyiş Konut Sektörü / Küçük Ölçekli Enerji Verimliliği Detaylı İnceleme Ticari / Endüstriyel Enerji Verimliliği & Yenilenebilir Enerji Projeleri

TURSEFF Kredileri 5 Farklı Kredi Ürünü Kredi Kategorisi Kredi Üst Limiti Ticari Enerji Verimliliği Kredileri Küçük ölçekli: 300.000 US$’ye kadar Orta ölçekli: >300.000-5 milyon US$’ye kadar Yenilenebilir Enerji Kredileri 5 milyon US$’ye kadar Ticari Yapı Sektörü Enerji Verimliliği / Yenilenebilir Enerji Kredileri Konut Sektörü Enerji Verimliliği / Yenilenebilir Enerji Kredileri 75.000 US$’ye kadar Tedarikçi Kredileri 1 milyon US$’ye kadar 5 Farklı Kredi Ürünü

Kimler TURSEFF Kredilerinden Yararlanabilir ? Türkiye’de faaliyet gösteren özel sermayeli kuruluşlar Avrupa Komisyonu’nca kabul edilmiş KOBİ tanımı kapsamındaki firmalar: Tam zamanlı çalışan sayısı 250’den az VE Yıllık cirosu 50 milyon Euro’nun altında VEYA Bilanço toplam büyüklüğü 43 milyon Euro’nun altında olan işletmeler Yukarıdaki kriterlere uymayan Büyük Şirketlerin kriterlere uyan iştirakleri Bireysel ve kolektif bir oluşumdaki (site gibi) hane halkı (Konut Sektörü Kredileri) Enerji Servis Şirketleri (ESCO). Kimler TURSEFF Kredilerinden Yararlanabilir ?

Uygun Ekipmanlar için hızlı Krediler Konut sektörü için maksimum 75.000 $ Küçük Ölçekli Ticari projeler için maksimum 300.000 $ Uygun Malzeme ve Ekipman/ Uygun Tedarikçi ve Uygulayıcı listeleri www.turseff.org proje web sitesinde yer almakta ve periyodik olarak güncellenmektedir. Küçük ölçekli ticari 300.000 $’a kadar ve Konut 75.000 $’a kadar

1 2 Kredi Kriterleri Tedarikçi Kredileri 1 milyon $’a kadar Enerji verimliliği ürünleri tedarikçileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri tedarikçilerinin işlerini büyütmeleri için 2 Tedarikçi kredileri katılımcı bankaların TURSEFF kredi portföyünü toplamının % 10’undan fazlası olamaz. Tedarikçi Kredileri 1 milyon $’a kadar

Proje Bazlı Krediler C Kredi tutari > 300.000 USD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Projeleri için 5 Milyon Dolara kadar Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji Ticari Binalar Bu projeler için karbon finansmanı opsiyonlarını içeren kapsamlı enerji değerlemesi yapılmaktadır. C Proje Bazlı Krediler 15

Proje Bazlı Krediler C Proje Bazlı Kredilerde İşleyiş Proses Nasil İşliyor; Tedarikçi müşteriyi katilimci bankaya yada, TURSEFF e yönlendirir ( TURSEFF müşteri için ilgili katilimci bankaya yönlendirim yapar) Genel ve teknik uygunluk kriterleri gözden geçirilir. Firmanın KOBI kriterine uygunluğu, kredibilite ve proje uygunluğu C Proje Bazlı Kredilerde İşleyiş 16

TURSEFF Performansı C Toplam kredi tutarı 241 milyon USD Toplam proje sayısı 347 adet. Büyük ölçekli projeler 93 adet ;150 milyon USD Küçük ölçekli projeler 218 adet ; 71 milyon USD Tedarikçi kredileri 36 adet ; 20 milyon USD C Turseff Programının 2 Yıllık Performans Sonuçları 17

TURSEFF Performansı C Toplam kredi tutarı 241 milyon USD Enerji Verimliliği Projeleri 154 milyon USD Yenilenebilir Enerji Projeleri 87 milyon USD C Turseff Programının 2 Yıllık Performans Sonuçları 18

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Kojenerasyon, Tri-jenerasyon Nehir tipi hidroelektrik(<10MW) Rüzgar türbinleri (<10MW) Biyokütle yakma sistemleri Solar sıcak su ve kurutma Jeotermal ısı pompaları Biyogaz motorları Fotovoltaik paneller C Yenilenebilir Enerji Yatırımları 19

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Basit Geri Ödeme Süresi < 15 Yıl > Her 1 Dolar’lık yatırım maliyeti için yıllık 2.1 kWh üretim > Her 1 Avro’luk yatırım maliyeti için yıllık 3 kWh üretim Pozitif Net Bugünkü Değer (iskonto oranı 8%) C Yenilenebilir Enerji Yatırımları 20

Çevresel & Sosyal Politikalara Uyum Türkiye Çevre, Sağlık ve Güvenlik Kanunları ’na uyum zorunluluğu Projelerin yasal olması, çevreye zarar vermiyor olması veya işgücü sömürüsü yapılmıyor olması zorunluluğu Bu kriterler: Kredilere, Kredi alanlara, Projelere, uygulanacaktır C Yenilenebilir Enerji yatırımları 21

Bölge Potansiyeli C Yenilenebilir enerji yatırımları için potansiyel; Güneş Enerjisi Atıktan Enerji Biyogaz Biyokütle C Bölge Potansiyeli 22

Enerji Verimliliği Yatırımları Binalarda Enerji Verimliliği Isı Yalıtımı Isıtma Soğutma Sistemleri İyileştirmeleri Güneş Enerjisi ile su ısıtma Verimli Aydınlatma Otomasyon C Enerji Verimliliği Yatırımları 23

Enerji Verimliliği Yatırımları Sanayide Enerji Verimliliği Yatırımları Makine Yenileme Proses iyileştirme Kazan yenileme Verimli motorlar ve değişken hız sürücüleri Verimli soğutucular İzolasyon Verimli aydınlatma Kompresörler Otomasyon C Enerji Verimliliği Yatırımları 24

Örnek Projeler C Makine Yenileme Yatırımı Tekirdağ merkezli bir tekstil fabrikasında yapılan makine değişimi projesi: Toplam Yatırım 2,962,695 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Tasarrufu 23,083 MWh Geri Ödeme Süresi 3,2 yıl Enerji Tasarrufu Kaynaklı Maliyetten Tasarrufu 911,802 USD / yıl Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 5,302 ton/yıl C Makine Yenileme Yatırımı 25

Örnek Projeler C Atıktan Enerji Üretimi Piroliz Orta Anadolu Bölgesinde atıktan yenilenebilir enerji yatırımı : Piroliz Toplam Yatırım 5,700,000 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Üretimi 8,535 MWh Geri Ödeme Süresi 6,2 yıl İç Verim Oranı % 22,4 Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 5,266 ton/yıl C Atıktan Enerji Üretimi Piroliz 26

Örnek Projeler C Kojenerasyon Tesisi Organize Sanayi Bölgesinde atık ısıdan elektrik elde edilmesi projesi 4.8 MW buhar türbini ve atık ısı dan elektrik üretim Toplam Yatırım 9,750,000 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Üretimi 23,140 MWh Geri Ödeme Süresi 4,2 yıl İç Verim Oranı % 23,7 Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 14,278 ton/yıl C Kojenerasyon Tesisi 27

Örnek Projeler C Biyogaz Tesisi Bursa Karacabey’de biyogaz tesisi 2.134 MWe biyogaz tesisi kurulumu Toplam Yatırım 5,152,288 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Üretimi 17.05 GWh ve 9.261GWh termal enerji üretimi Geri Ödeme Süresi 6,1 yıl İç Verim Oranı % 24 Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 9,271 ton/yıl C Biyogaz Tesisi 28

Örnek Projeler C Tri-jenerasyon Tesisi İzmir’de Swiss Otel 1.2 MW Tri-jenerasyon tesisi kurulumu Toplam Yatırım 1,538,272 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Üretimi 10,500 MWh Geri Ödeme Süresi 2 yıl İç Verim Oranı % 55,8 Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 1,600 ton/yıl C Tri-jenerasyon Tesisi 29

Örnek Projeler C Aydınlatma Değişimi Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi 2.052 adet LED ile aydınlatma yanileme Toplam Yatırım 1,500,000 USD Yıllık Elektrik Enerjisi Üretimi 2,946 MWh Geri Ödeme Süresi 3 yıl İç Verim Oranı %29 Karbon Emisyonunda Sağlanan Azalma 1,337 ton/yıl C Aydınlatma Değişimi 30

TEŞEKKÜRLER