ISININ YAYILMA YOLLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
Madde ve Isı.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
6.Sınıf B.Madde ve Isı 1 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 2
Isının yayılma yolları
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI YALITIMI Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isının Yayılması.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Maddenin ısı ile yayılma yolu
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDE VE ISI.
PLAZMALAR.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
2) Isının Yayılımı.
MADDE ve ISI.
YAYILMASI ISININ.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
MADDE VE ISI.
ISI YALITIMI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
MADDE VE ISI.
1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir.
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI FADİME GÜLHAN.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
ISININ YAYILMASI.
Isının Yalıtımı.
Madde Ve Isı.
Isı Yalıtımı Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Isının Yayılma Yolları
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
ISI YALITIMI.
Sıcaklık ve İletkenlik
ISININ YAYILMA YOLLARI
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
Sunum transkripti:

ISININ YAYILMA YOLLARI

Isının Yayılma Yolları İletim Yoluyla Yayılma Işıma (radyasyon) Yoluyla Yayılma Konveksiyon (madde) Yoluyla Yayılma

İletim Yoluyla Yayılma İletim yoluyla yayılma nedir? Maddeyi oluşturan taneciklerin titreşerek birbirine çarpması ile ısı enerjisinin aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir. Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması bütün maddeler taneciklerden oluştuğu için katı, sıvı ve gazlarda görülür.

Titreşen tanecikler (yerinden ayrılamayacağı için) etrafındaki diğer taneciklere çarparak diğer tanecikleri de titreştirir ve o taneciklerin de titreşim hızını bu nedenle de hareket enerjisini arttırır. Böylece ısı enerjisi bir tanecikten diğerine aktarılarak madde boyunca iletilmiş yani yayılmış olur.

.Bir ucu ateşin içindeki demir maşanın diğer ucunun ısınması. . Ateşin üstündeki kızarmış demir tutulurken kalın eldiven giyilmesi örnek verilebilir.

Isının iletim yoluyla yayılması katı maddelerde, sıvı ve gaz halindeki maddelerden daha kolay gerçekleşir. Katılar ısı enerjisini sadece iletim yoluyla yayarlar. Niçin katı maddelerdeki ısı iletimi sıvı ve gazlara göre daha iyidir?

Çünkü; katıları oluşturan tanecikler birbirine oldukça yakın olduğundan titreşim hareketi sırasında birbirlerine çarpma oranları oldukça fazla olur. Bu da ısının iletimle yayılması hızlandırır. Sıvı ve gazlarda ise tanecikler birbirinden oldukça uzaktır. Tanecikler birbirinden uzaklaştıkça titreşim hareketi ile ısının iletilmesi ve ısının iletimle yayılması zorlaşır.

Bir de deney yaparak ısının iletimini gözlemleyelim.

Isının iletimle yayılma hızı tüm katılarda aynı mıdır?

Her katı maddenin ısı iletkenliği farklıdır Her katı maddenin ısı iletkenliği farklıdır. Farklı olması maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki boşluklarla ilgilidir. Maddeyi oluşturan tanecikler birbirine ne kadar yakınsa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar fazladır. Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır.

Neden tencereler metalden yapılırken sapları plastikten yapılır Neden tencereler metalden yapılırken sapları plastikten yapılır? Neden yemek pişirirken tahta kaşık kullanılır?

Çünkü her madde ısıyı iletmez. İletken maddeler Yalıtkan maddeler Isıyı iyi iletir. Isıyı iletmezler. Tanecikler arasındaki Tanecikler arasındaki çok azdır ve düzenlidir. boşluk fazladır ve düzensizdir.

Işıma Yoluyla Yayılma Isı enerjisinin tanecik olmadan ışınlar sayesinde yayılmasına ışıma denir. Işıma yoluyla ısının yayılmasında temas yoktur ve ışıma ile ısının yayılması boşlukta ve saydam ortamlarda gerçekleşir. Her madde ışıma yoluyla ısı yayar ve bu ışıma her yönde olur.

Güneş ışığı altında bekletilen suyun ısınması ve mumun alevine yaklaştığımız da parmağımızın ısınması, ellerimizin ateşin önünde ısınması ısının, ışıma yoluyla yayılmasına örnek verilebilir.

Kışın güneşli günlerde, dışarıda sıcaklık sıfırın altında iken güney yönünde olan ve iyi güneş alan evlerin içinin soba gerektirmeyecek kadar ısınması, sıcak su panellerinin evlerin güney cephesine yerleştirilmesi, sizce bunların sebebi ne olabilir?

Dünyamızın ısınmasını sağlayan temel ısı kaynağımız nedir Dünyamızın ısınmasını sağlayan temel ısı kaynağımız nedir? Bu ısı kaynağı dünyamıza hangi yol ile ulaşır?

Güneş’ten yayılan ışınlar Uzay boşluğundan hareket ederek ışıma yoluyla Dünya’ya gelir. Boşlukta maddeleri oluşturan tanecikler bulunmadığından Güneş ışınları Dünya’ya çok kısa sürede ulaşır.

Dünya’ da geceleri gündüzlerden daha soğuk olmasına rağmen gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı en fazla 10 – 15 0C olur. Sizce gece ve gündüz arasında sıcaklık farkının fazla olmamasının nedeni nedir?

Gece ve gündüz arasında sıcaklık farkının fazla olmamasının nedeni, gece Dünya tarafından ışıma sonucu etrafa yayılan ısı enerjisinin atmosfer tarafından uzaya yayılmasının engellenmesidir. Atmosfer olmamış olsaydı gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı daha fazla

etkinlikler Aşağıdaki cümleleri inceleyin doğru olan ifadelerin başına (D) yanlış ifadelerin başına(Y) yazınız. (…) Isı katılarda ışıma yoluyla yayılır (…) Isı boşlukta ışıma yoluyla yayılır (…) Demir iyi bir ısı iletkenidir (…) Maddeye ısındıkça tanecikler arasındaki boşluk azalır. (…) Isıyı en iyi katı maddeler iletir  

Aşağıdaki boşlukları doğru şekilde doldurunuz.  Isı katılarda …………… yoluyla yayılır Isı boşlukta …………… yoluyla yayılır Isıyı iyi ileten maddelere ……………………… denir Sıcaklık farkından dolayı iki madde arasından aktarılan enerjiye ……………. denir. Isının akış yönü …….. maddeden……...maddeye doğrudur. (ışıma , iletken, iletim, ısı, sıcak-soğuk)

Isının yayılma yollarından biri de ışımadır. Çoktan Seçmeli Sorular Isının yayılma yollarından biri de ışımadır. Aşağıdakilerin hangisinde ışıma yoluyla ısı yayıl­ması olmamıştır? a) Güneşin dünyamızı ısıtması b) Elimizi sobanın yanına tutunca elimizin ısınması c)Soğuk kış günlerinde, güneş altındaki arabanın içinin ısınması d) Elimizle sobaya dokununca elimizin yanması

2)Aşağıdakilerden hangisi iyi bir ısı iletkenidir? A) Cam yönü B) Plastik köpük C) Tahta D) Alüminyum 3) Aşağıdakilerden hangisi ısının yayılma yollarından değildir? A) Yansıma B) Işıma C) İletim D) Konveksiyon