DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeni Yılda Beslenme Önerileri
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
Beslenme ve Performansa Etkisi
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
SPOR.
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
SINAV ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Ve Programlar Şubesi

Beslenme Programı (Diyet) Diyabetli için uygun olan besinin, Gerekli miktarlarda, Doğru zamanda yenilmesidir.

Diyabette Beslenme Programı Sağlıklı Kişilerden Farklı mıdır? Diyabette uygulanan beslenme programı; sağlıklı olmak isteyen herkesin uyması gereken yeterli ve dengeli beslenme kurallarıdır.

Her Bireyin Beslenme Programı (Diyeti) Farklı Olmalıdır

BESİN GRUPLARI Karışık beslenin, Her gün her grup yiyecekten ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin.

1-SÜT GRUBU 1 Kase 1 Bardak

2-ET GRUBU 1 Porsiyon=30 gram 1 Yumurta 1 Köfte Kadar Et 1 Kibrit kutusu kadar

3-EKMEK GRUBU (1) 1 dilim ekmek=25 gram ½ adet 1 su bardağı 1 Kase 1 Küçük Boy ½ adet 1 su bardağı 1 Kase

3- EKMEK GRUBU (2) 1 dilim 3 YK 2 YK

3-EKMEK GRUBU (3) 4-5 Yemek kaşığı

4-SEBZELER (A GRUBU) 4-5 Yemek Kaşığı

4-SEBZELER (B GRUBU) 4-SEBZELER (B GRUBU)

4-MEYVELER (1) 1 ADET

4-MEYVELER (2) 1 SU BARDAĞI DOLUSU

4-MEYVELER (3) 1 İNCE DİLİM

4-MEYVELER (4) 3 ADET

4-MEYVELER (5) 1/4 ADET 1 KÜÇÜK BOY

Kurutulmuş meyveler, meyve yerine geçer mi? Kurutulmuş meyvelerin su içeriği azdır, KH açısından yoğundur. Kan şekerini yükseltir. Örnek: 100 gram / KH Taze kayısı: 51 kalori/ 13 Kuru kayısı:260 kalori/ 67

5-YAĞ GRUBU 1 Tatlı Kaşığı Yağ 5 Adet Siyah Zeytin 5-6 Adet=10 gram

Kan Şekerimi Hangi Yiyecekler Fazla Yükseltir? Kan şekerinin kaynağı, çeşitli yiyeceklerde bulunan KARBONHİDRAT adı verilen besin öğesidir. Diyabetlilerin en çok dikkat edecekleri besinler içinde karbonhidrat bulunanlardır.

Karbonhidrat Türleri Hızlı Yükselten Posa yok Yavaş Yükselten Düşük posalı Yüksek posalı Çay şekeri Beyaz ekmek Kurubaklagil Bal, pekmez Unlar(rafine) Kepek ekmek Reçel, marmelat Tuzlu bisküvi Bulgur Çikolata Patates Sebzeler Şekerleme Pirinç Meyveler Meşrubat, hazır meyve suları Makarna Çavdar-yulaf ekmeği

Posayı Artırın Posa (Lif) Ne İşe Yarar ? Kan şekerinin yükselme hızını düşürür, İnsüline olan ihtiyacı azaltır, Tokluk hissi vererek, kilo kaybetmede yardımcı olur, İdeal ağırlığın korunmasını sağlar, Barsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler, Yüksek kan yağlarının düşürülmesinde olumlu etkisi vardır.

Az ve Uygun Yağ Tüketin! Kolesterolden Uzak Durun!

YEMEKLERE NE KADAR, HANGİ YAĞI İLAVE ETMELİYİM? 1 Kilo sebze için 3 YK yağ Kıymalı veya etli sebze ise yağ ekleme Zeytinyağı ,soya, mısırözü, ayçiçek, Fındık yağı

İdeal ağırlığınızı korumaya çalışın Fazla kilo insülin gereksinimini arttırır. Hücrelerde insülin direncine yol açar. Tansiyonun yükselmesine yol açar. Kanda yağ düzeyini (trigliserit, kolesterol vb ) yükseltir.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREN YİYECEKLER VAR MI?

Bazı bitki ve gıdaların (örneğin; bal) kan şekerini düşüreceği söylenir. Asla inanmayın! Çünkü hiçbir gıdanın bileşiminde insülin bulunmaz veya insülin salgısını arttıran madde içermez.

Yemeğe başlamadan önce; ne yiyeceğinizi, ne kadar, nasıl ve ne zaman yiyeceğinizi düşünün !

3 ana öğün ve 3 ara öğünü her gün aynı saatlerde yemeye özen gösterin.

ARA ÖĞÜNLERİ ATLAYABİLİR MİYİM? Dışarıda bile olsanız ara öğün için hazırlıklı olun! Nerede, ne zaman olabileceğinizi önceden düşünün, karar verip plan yapın! Çantanızda, cebinizde, arabanızda veya masanızın çekmecesinde uygun yiyecekler bulundurun!

SAĞLIKLI GÜNLERE