Türkiye’de hangi alt kimlikten ne kadar insan var?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kıbrıs Gündem Araştırması Araştırma Sonuçları Sunumu BRT 22 Ocak 2003.
Advertisements

Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
NE KADAR OKUYORUZ?.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
-Demografik- Nüfus Analizi
1 fotoğraf 1000 kelimeye bedeldir derler. ama bunlar DÜNYA'ya bedel
IRAK TÜRKLERİ VE İNSAN HAKLARI
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) MALİ UYGULAMALAR VE PROJE TAKİP SİSTEMİ Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) MALİ UYGULAMALAR.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
İslamiyette Çokkültürlülük
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
2010 – 2011 ÖĞRETİM DÖNEMİ RAPORU İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve TURAD İş Birliği ile Türkiye’de Yerleşik Yüksek Öğretim.
Kadir Has Üniversitesi Türk Dış Politikası
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Milliyetçilik, Küreselleşme, Azınlıklar dersi – 6
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ: ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ III ncü Dönem Odaları için Eğitim Semineri – Ankara Miray.
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
SONUÇLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
İNGİLİZCE NİÇİN ÖĞRENİLMELİ ?  İngilizce 75 ’i aşkın ülkede 2 milyar dan fazla insan tarafından kullanılan özel,resmi dil, bilim dili statüsündedir.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
TÜRKÇENİN KONUŞULDUĞU ÜLKELER
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
Bir Başkadır Benim Memleketim
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
-Demografik- Nüfus Analizi
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
İletişim fakültesi ŞEHİRLER VE İMAJLAR: MARKA ŞEHİR OLMA SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE MALATYA İMAJI.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
SİYASİ TERCİHLER KAMUOYU ARAŞTIRMASI
CUMHURİYET DÖNEMİ ETNİK YAPI VE SİYASİ PARTİLER
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri
Aracı Şehirlerde Göç Yönetimi GÖÇ MÜLTECİLİK VE TÜRKİYE
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
ETNİK KİMLİKLER VE MEDYADA SUNUMU: SURİYELİ SIĞINMACILAR ÖRNEĞİ
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

Türkiye’de hangi alt kimlikten ne kadar insan var? 1995 ile 2000 yılları arasında MGK nın emri ile 3 üniversitenin öğretim üyelerinin yaptığı kamu oyundan saklanan etnik grupların ve mezheplerin dağılımı raporu...

Erciyes Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesinin öğretim görevlileri katılımı ile 68 ili dolaşıp tek tek köy ve mahallelere kadar teker teker hangi kökenden,mezhepten ve tarikattan olduğunun tespitini yapmıştır. 60 il tamamıyla bitirilmiş diğer 8 il ise nüfus sirkülasyonu sebebiyle ve projenin aniden durmasıyla % 65 lerde kalmıştır. Araştırmanın bir diğer amacı ise Türkiye’nin etnik ve mezhepsel dağılımının tespitiyle dış güçlerce yapılacak provakosyanları tespit etmekmiş. İŞTE SONUÇLARI AÇIKLANMAYAN ARAŞTIRMAYA GÖRE TÜRKİYE’DE HANGİ KÖKENDE NE KADAR İNSANIN VAR OLDUĞU.

TÜRKLER Türkmen,Yörük,Tatar,Tahtacı,Terekeme, Karaçay,Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar ve artık tamamen Türkleşmiş geldikleri kökenle ilgileri kalmamış 50 milyon civarı. Ayrıca diğer etnik gruplar içinde sayılan, ancak Türkleşme sürecinde olanlarda dahil edildiğinde bu sayı 55 milyona çıkıyor.

KÜRTLER Sayıları 3 milyon civarında olan,ancak kimilerince ayrı bir halk kabul edilen Zazalarda kürt nüfusuna dahil edildiğinde 12milyon600bin. Ancak bu sayının 2,5 milyonu ciddi derece Türkleşme sürecinde olduğu ve bazı yerlerde Kütlüğünü dahi kabul etmediği çok net biliniyor.

GÜRCÜLER Ağırlıklı olarak Ordu Artvin Samsun ve Marmara bölgesindeki ilerde bulunuyorlar. Nüfusları 870bin civarında. Karadeniz deki birkaç ildeki Gürcüleri saymazsak diğerleri Gürcüce’yi unutmuş durumdalar. Ancak son yıllarda Gürcüstan’ın kurulmasıyla Gürcülüğe yönelik bir ilgi artışı olmuş.

BOŞNAKLAR Ağırlıklı olarak Adapazarı İzmir Manisa İstanbul da yaşıyorlar. Nüfusları 1milyon700bin civarında.

ÇERKEZLER Değişik illerde yaşayan bu topluluğun da sayısı 2milyon160bin civarında.Çerkezlerin 1,5 milyondan fazlası Çerkezce’yi unutmuşlar.

ARAPLAR İstanbul Siirt Şırnak Mardin Diyarbakır Şanlıurfa Hatay ve Adana illerinde olmak üzere toplam 870bin civarında.

ARNAVUTLAR Toplam nüfusları 1milyon300bin.500bin kadarının yoğun bir Türkleşme süreci sonunda Arnavutluk’la hiçbir ilgisi kalmamış. Geri kalan kısımda ise çok çok canlı bir “Arnavut şuuru”var.

LAZLAR Bütün Doğu Karadenizlilerin Laz sanılması yanlışından dolayı kalabalık sanılan Lazların gerçek sayısı 80 bin civarında. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca adlı bir dil konuşan gerçek Lazlar Rize ve Artvin’in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşıyorlar.

HEMŞİNLER Lazlar gibi Rize ve Artvin’in bazı ilçelerinde yaşarlar. 13 bin civarındalar.

POMAKLAR Kimine göre Türk kimine göre ise Slav ırkından olan Pomaklar 600bin civarındalar ve tamamıyla Türkleşmiş durumdalar.

DİĞERLERİ Çingeneler : 700 bin civarı. Ermeniler :60 bin Rumlar : 15 bin Yahudiler : 20 bin Ayrıca çok az sayıda Süryaniler.

ALEVİLER 5 ile 25 milyon kiş olduğunu söyleyen Aleviler ise 8 milyon750bin civarındalar. Avrupadaki 1milyon Alevi ile araştırmanın tamamlanmadığı illerde dahil edilirse Türkiye’de 10 milyon Alevi var.Buna göre Türkiye nufusunu %85 i Sünni.

Rapordaki Bir Diğer Sonuç Türk nüfusu son 15 yıldır artmadığı gibi son 5 yıldır azalıyor. Buna karşılık Kürtler her yıl %2,5 artıyor.Türkiye’nin şu anki nüfus artışını kürtlerden kaynaklı olduğu biliniyor.Boşnaklar her yıl binde 12 Türkler binde 8 Arnavutlar binde 5 azalıyorlar.Buna karşılık Türkleşme oranının en fazla kürtlerde olduğu onları Boşnakların Çerkezlerin ve Arnavutların takip ettiği bir gerçek. Güneydoğudan göç eden Araplarda’da yoğun bir Türkleşme hızı görülüyor.

ABD liler Kürtleri Daha Az ABD de bulunan “Languages of the World” kuruluşundan P.A Andrews tarafından yapılan araştırmada 2004 yılına göre Türkler 60milyon347bin Kürtler 5milyon852bin Zazalar 371bin Lazlar14bin Diğer Halklarsa 700bin kişiden ibaret.

ABliler ise Türkleri Azınlık Göstermişti… AB komisyon görüşmelerinde çok ciddi olarak ortaya atılan kimi rakamlara göreyse Türkiye nüfusunun 44 milyonu değişik etnik gruplardan oluşuyor. Bu raporda Türklerin sayısı 28 milyonla sınırlı.

? Prof.Dr.Şaban Kuzgun başkanlığında yapılan bu araştırma 2000 yılında ani ve meçhul bir trafik kazası sonucu vefatıyla ve diğer öğretim görevlilerinin de ilginç bir biçimde projeden uzaklaşmak istemeleriyle aniden durduruldu.