TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

Evren ile insan arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur.
KANSER VE BESLENME.
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Liv Hospital-İSTANBUL
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
MENİER SENDROMU VE BESLENME tedavisi
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
BESLENMENİN ÖNEMİ
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Son Zamanların tartışma konusu :
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
World Kidney Day is a joint initiative DÜNYA BÖBREK GÜNÜ.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Sağlıklı Beslenme / 32.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sağlık Slaytları
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

SODYUM VÜCUT İÇİN GEREKLİDİR. ANCAK FAZLASI!!!!!!!!!!!!! Sodyum vücutta damarlarda sıvının hareketi ve sinir sistemi için gerekli bir bileşendir. Sodyum eksikliği az rastlanan bir durumdur. Ancak kusma ve ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı olan durumlarda sodyum kaybı oluşabilir.

BİR NUMARALI DÜŞMAN TUZ

ÜLKEMİZDE YILLIK TUZ ÜRETİM MİKTARLARI (ton)

FARKINDA MIYIZ?

Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı

DİKKAT TUZAK VAR…

Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar MAJÖR TUZ KAYNAKLARI Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar

+ 400 g + 2400 mg Na 120 g

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

TUZLU BESİNLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR. .

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

TUZU AZALTIN SAĞLIĞI ARTTIRIN…

Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklara Neden Olan Risk Faktörleri •Sigara Kullanımı •Fiziksel İnaktivite •Sağlıksız Beslenme Aşırı Tuz Tüketimi

Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis TUZ TÜKETİMİ İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR Hipertansiyon Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis Böbrek hastalıkları Diyabet

AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır. Diyalize girmekte olan hastaların % 32.5’u diyabet hastası, % 27’si ise hipertansiyon hastasıdır.

ÖNERİLER

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır. WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir. 2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)

Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. BİR KAÇ PRATİK ÖNERİ Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin. Tuzu kademeli olarak azaltın. Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının. Besinlerin etiketlerini okuyun. Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin.

“TUZU AZALTIN ANCAK KULLANDIĞINIZ TUZ İYOTLU OLSUN”

KARPUZLU İLÇE HASTANESİ