Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MENİER SENDROMU VE BESLENME tedavisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MENİER SENDROMU VE BESLENME tedavisi"— Sunum transkripti:

1 MENİER SENDROMU VE BESLENME tedavisi
STJ.DİYETİSYEN A.AYŞE ACAR

2 Menier sendromu nedir? Menier sendromu belirtileri yüz yıl evvel Prosper Meniere adında bir Fransız tarafından açıklandı. Tarif ettiği tipik belirtiler gelip giden işitme kaybı ile beraber baş dönmesi, kulak çınlaması ve etkilenmiş olan kulakta bir basınç hissi duyulmasıdır.

3 Menier sendromu ekseriyetle önce bir kulağı etkiler ve vakaların yüzde yirmibeş ila yüzde ellisinde ilerde ikinci kulak da etkilenir. Bu hastalığın nedeni henüz bilinmiyor. Labirent denilen iç kulakta sıvı artışı görülüyor. Bu sıvı fazlası labirent zarında basınç yapar. Bu zarı bozar ve bazen de yırtar. Neticede denge ve işitme duyuları bozulur.

4 Meniere hastalığı’nın belirtileri
Başdönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Bu şikayetlerden tamamı görülebileceği gibi sadece biri de görülebilir. Kontrolsüz ve tedavisiz hastalarda zamanla tüm şikayetler ortaya çıkar. Bu hastalarda yüksek ses kulakta ağrı yapabilir. Şiddetli başdönmesine bulantı ve kusma eşlik edebilir.

5 Semptomlar genellikle orta yaşlarda başlar
Semptomlar genellikle orta yaşlarda başlar. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Meniere'li hastalarda mevsimsel şikayetler ya da gıdalara bağlı yakınmalarda artışlar saptanmıştır. Bu hastalarda allerjinin tedavisi ile vertigo ve Meniere ait semptomlarda da azalmalar tespit edilmiştir.

6 Meniere hastalığında medikal tedavide amaç semptomların kontrolüdür.
Meniere'de patolojik olayın düzeltilmesinde medikal tedavinin etkileri yoktur.

7 40'lı ve 50'li yaşlarda insanlarda Meniere hastalığı gelişebilmektedir
40'lı ve 50'li yaşlarda insanlarda Meniere hastalığı gelişebilmektedir. Ancak diğer yaş gruplarındaki insanlarda da fazlalıkla rastlanabilmektedir, hatta çocuklarda bile herkeste oluşabilir.

8 Meniere teşhisi nasıl konulur?
Meniere Hastalığının kesin teşhisini koymak zordur. Teşhise götüren en önemli faktör hastanın anlattıklarıdır. Baş dönmesinin süresi, sıklığı, derecesi berberinde olan semptomlar hastalığın nedeni hakkında bilgi verirler.

9 Muayene sonrasında yapılacak ilk tetkik odiometri adı verilen işitme testleridir. Bu testlerde işitme kaybının varlığı ve iç kulağın durumu hakkında bilgi edinilir. Kalın seslerdeki iç kulak tipi işitme kaybı Meniere Hastalığı olabileceğini akla getirir

10 Vertigo ile menier hastalığı gelişebilmektedir
Vertigo ile menier hastalığı gelişebilmektedir.Meniere hastalığında tek bir neden yoktur,bunun yanında pek çok neden birlikte meniere sebep olabilmektedir. Bu sebepler arasında;

11 Belki de bir tıkanma ya da anatomik anormallik Yetersiz sıvı drenajı,
Anormal immün cevap Alerjiler Viral enfeksiyon Genetik yatkınlık Kafa travması Migren

12 Meniere’de tedavi Baş dönmesi atağı sırasında görülen hastalar genellikle yatırılarak tedavi edilir. Stres önemli rol oynadığı için hastanın rahatlatılmasına çalışılır. Serum takılarak sıvı verilir. Serum içine veya ağızdan verilen baş dönmesi ilaçları genellikle şikayetleri azaltır ve hastayı rahatlatır. Sık atak geçiren hastalarda bunları önlemek için bazı tedbirler alınabilir. Bunun için şunlar sayılabilir. -Aşırı tuz, şeker, alkol ve kafein almamak -Stresten uzak durmak -İdrar söktürücü ilaçlar kullanmak -Baş dönmesine karşı ilaçlar kullanmak (en sık kullanılanı Betaserc'tir).

13 Meniere de beslenme tedavisi
Na alımı kısıtlanmalı. Bunun için hastanın günlük tuz tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir. 1500 mg/günlük tuz alımı idealdir. Bunun yanında kafein, alkol alımı da kısıtlanmalıdır.

14 En önemli tuzsuz diet: Furstenberg rejimidir
Furstenberg Diyeti: Sıvı alımı kısıtlanmaz, bununla birlikte çok fazla miktarda su tüketimi önerilmez. 1934'te Furstenberg Meniere Hastalığındaki semptomların Na retansiyonuna bağlı olduğunu göstermiştir. Diyette tuz kısıtlaması önermiş, diüretiklerin vertigo ataklarını kontrol ettiğini ortaya koymuştur.

15 Sodyumdan zengin besin alımı kısıtlanır.
Tüm yiyeceklerin tuzsuz hazırlanması önerilir. Yumurta, balık , et, ekmek, pirinç, makarna, meyve, sebze, süt, yağ, bal, şekerde kısıtlama yoktur. Tuzlu et ve balık, tuzlu ekmek, tuzlu yağ, ıspanak,peynir, zeytin, havuç, marul, istiridye vb. kısıtlanmalıdır

16 Şalgam, kırmızı turp, incir, pancar, çilek, tereyağı,
balkabağı, yerfıstığı vb. gıdalar haftada ikiden fazla tüketilmemelidir. Tuz yerine KCI kullanılabilir. Eğer hastalar diabetikse veya kolesterolleri yüksek düzeyde ise, hastaya kilo kaybı ve egzersiz de önerilmelidir.

17 Meniere hastalığı kronik bir hastalık olarak kabul edilse de, çeşitli tedavi stratejileri beslenme de yapılacak düzenlemeler ile semptomları hafifletmek ve hastalığın yaşam süresince uzun vadeli etkilerini en aza indirmeye yardımcı olabilmektedir.

18


"MENİER SENDROMU VE BESLENME tedavisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları