TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
SODYUM VÜCUT İÇİN GEREKLİDİR. ANCAK FAZLASI!!!!!!!!!!!!! Sodyum vücutta damarlarda sıvının hareketi ve sinir sistemi için gerekli bir bileşendir. Sodyum eksikliği az rastlanan bir durumdur. Ancak kusma ve ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı olan durumlarda sodyum kaybı oluşabilir.
BİR NUMARALI DÜŞMAN TUZ
ÜLKEMİZDE YILLIK TUZ ÜRETİM MİKTARLARI (ton)
FARKINDA MIYIZ?
Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı
DİKKAT TUZAK VAR…
Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar MAJÖR TUZ KAYNAKLARI Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar
+ 400 g + 2400 mg Na 120 g
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
TUZLU BESİNLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR. .
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
TUZU AZALTIN SAĞLIĞI ARTTIRIN…
Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklara Neden Olan Risk Faktörleri •Sigara Kullanımı •Fiziksel İnaktivite •Sağlıksız Beslenme Aşırı Tuz Tüketimi
Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis TUZ TÜKETİMİ İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR Hipertansiyon Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis Böbrek hastalıkları Diyabet
AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır. Diyalize girmekte olan hastaların % 32.5’u diyabet hastası, % 27’si ise hipertansiyon hastasıdır.
ÖNERİLER
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır. WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir. 2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)
Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. BİR KAÇ PRATİK ÖNERİ Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin. Tuzu kademeli olarak azaltın. Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının. Besinlerin etiketlerini okuyun. Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin.
“TUZU AZALTIN ANCAK KULLANDIĞINIZ TUZ İYOTLU OLSUN”
KARPUZLU İLÇE HASTANESİ