ULAKAAI Kimlik Federasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kurumsal Talep Yönetim Sistemi İstemci Uygulaması
Advertisements

• 2001 yılında kuruldu. • E-Ticaret ve E-Tahsilat alanlarında yazılımlar ve çözümler geliştirmekte. • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi yasasına.
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
GÖRMEK İNANMAKTIR Herkes İçin Kolay Analizler
Windows Intune ile Modern Cihaz Yönetimi
Enformasyon Teknolojileri Birimi 2014 Projeleri
BİLGİ GÜVENLİĞİ «Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme» Yrd. Doç
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
ORK İ DE PERSONEL B İ LG İ S İ STEM İ. SORUNLAR  Her yeni sistem yapıldı ğ ında yeni bir şifre verilmesi üniversitemizde şifre karmaşası oluşturuyordu.
Open journal systems ve Türkİye'de KULLANIMI
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
AU WiFi-Net Projesi Genel Bakış
HR-WEB TANITIM SUNUMU’2013
HR-WEB TANITIM SUNUMU’2014
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
AB 2010, MuğlaAyhan Alkan, Melih Kırlıdoğ Kurumsal Kimlik Yönetiminde Güncel Sorunlar AB 2010, Muğla Ayhan Alkan – Sun Microsystems Melih Kırlıdoğ – Marmara.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
Alper Sarı Konular Üniversitelerde İç İletişim ve Uygulamalara Erişim Portal Kavramı ve Avantajları Portalda Profil Kavramı Portal Yönetimi mySU.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
TR-GRID ULUSAL GRID OLUŞUMU GRID PROJELERİ TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
KAMPUS DIŞI ERİŞİM YÖNETİM SİSTEMLERİ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
SPAM Politikası Önerisi Çağrı Yücel - Koç Üniversitesi Tayfun Asker - ODTÜ Tufan Karadere - ULAKBİM Can Uğur Ayfer - Bilkent Üniversitesi.
MS Active Directory Faruk Çubukçu Revised Temmuz-2004.
. Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı.
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
Sistem ve Ağ Yönetiminde Parola Yönetim Zorlukları
1 e-Devlet Kapısı PROJESİ Türk Telekom 10 Şubat 2005.
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
BULUTBUDUR UYGULAMA GELİŞTİRME PLATFORMU.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Üniversiteler İçin Öğrenci Topluluk Yönetim Bilgi Sistemi
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
Bir 802.1x Kimlik Kanıtlama Uygulaması: EDUROAM Figen Bozkurt Şule Toker
Bilgi İşlem Organizasyonu
SOSYAL MEDYA.
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
EDUROAM (EDUCATION ROAMİNG)
SİGORTACILIK İÇİN FARKLI BİR GELECEK TASARIMI
Server Yönetim Programları
Active Directory.
LDAP ( LİGHTWEİGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL )
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
AVRUPA UZAKTAN RADYO LABORATUVARI AURL
102 - Çoklu Algoritma Desteğine Dayalı E-İmza Uygulaması (E-Signat)
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Kütüphan-e Türkiye Projesi BİT Yol Haritası
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
SUNUM PLANI Yasal konular ve uygulamalar SUNUM PLANI
Sunum transkripti:

ULAKAAI Kimlik Federasyonu Serdar Yiğit ULAKNETÇE 2011

Başlıklar Motivasyon Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme KDY Mekanizmaları Dağıtık Tek Oturum Açma ( SSO ) Kimlik Federasyonu Kavramı ULAKAAI Kimlik Federasyonu ULAKAAI Bileşenleri REFEDs SWITCHaai, UKFederation eduGAIN

Motivasyon Gün geçtikçe ULAKNET içindeki çoklu etki alanları arasında çalışan servisler artıyor, artacak. Kütüphane Servisleri Uzaktan Eğitim Servisleri ULAKNET Servisleri ….. Servisler “ULAKNET içerisindeki farklı etki alanları arasında kimlik doğrulama ve yetkilendirme” nasıl gerçekleştirilmeli” Şu anki işleyiş ve özel çözümler Tek oturum açma yöntemi ( SSO ) Federasyon Kavramı

Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Kullanıcı adı + parola + diğer bilgilerin doğruluğu /etc/passwd rfid kerberos PKI Biometrics One-Time Pass Yetkilendirme Servise erişim yetkisi kontrolü LDAP Radius vb.

Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Mekanizmaları ( Dağıtık )

Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Mekanizmaları (Dağıtık) Dezavantajları Kullanıcı açısından parola yönetimi Yönetim ve bakım için harcanan işgücü Avantajları “Uygulaması kolay”?

Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Mekanizmaları Tek Oturum Açma ( Single Sign-On) Kerberos Shibboleth SimpleSAMLphp JBOSS SSO Google Apps SSO Athens Service OpenID

Avantajları Dezavantajları Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Mekanizmaları Tek Oturum Açma ( Single Sign-On) Avantajları Kullanıcı bilgileri kurum içinde ( Kısmen ) Kullanıcılar açısından parola yönetimi kolay Sistemci açısından kimlik yönetimi kolay İşgücü ve maliyet düşük Dezavantajları Tek bir TOA (SSO) sunucusu kullanmak “Uygulamadaki zorluklar”?!

ULAKNET - Tek Oturum Açma

“TOA (SSO) - Çoklu etki alanları arasında çalışmak için yeterli mi?!” Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Mekanizmaları Tek Oturum Açma ( Single Sign-On) “TOA (SSO) - Çoklu etki alanları arasında çalışmak için yeterli mi?!”

Kimlik Federasyonu Kavramı Belirli bir kural seti, Teknik Standartlar, altında tüm kimlik doğrulama ve yetkilendirme sistemlerinin birlikte çalışabilmesini amaçlar. Böylece ; Farklı altyapıların birlikte çalışabilmesi, Altyapılar arası güvenin sağlanması, Etki alanlarındaki servislerin ağ dışına da açılması, gibi isteklere çözüm getirir.

ULAKAAI Kimlik Federasyonu ( Pilot ) ULAKNET içerisindeki kdy sistemlerinin birleşmesini, Elektronik kaynakların ve servislerin tüm etki alanıyla paylaşılabilmesini, sağlamak amacıyla kurulmuş kimlik federasyonudur.

ULAKAAI Kimlik Federasyonu

ULAKAAI Bileşenleri Teknik Bileşenler Kimlik Sağlayıcılar Kimlik Doğrulama ( authentication ) Kullanıcı Nitelikleri ( user attributes ) Servis Sağlayıcılar Yetkilendirme ( authorization ) Nitelik Filtreleme ( attribute filtering ) Federasyon Bağlantı Noktası Karşılama Servisi ( Discovery Service ) Metadata Deposu Federasyon KS ve SS Bilgileri

ULAKAAI Bileşenleri

ULAKAAI Bileşenleri İdari ULAKAAI Yönetim Grubu ULAKAAI İşletim Grubu Federasyona katılım ( idari işler ) Diğer federasyonlarla ilişkiler ULAKAAI İşletim Grubu Federasyona katılım ( teknik işler ) * Federasyon Politikası * Kural Seti ( Sözleşme ) Kurum ile Federasyon Merkezi arasında imzalanır.

ULAKAAI Bileşenleri

Federasyonsuz KDY Kimlik Sağlayıcı Servis Sağlayıcı 1) Erişebilir miyim? 2) Yetkin Var mı???? 3) Kullanıcı adı ve Parola Versem? Kimlik Sağlayıcı Servis Sağlayıcı Kullanıcı kimlik ve nitelik bilgileri herkesçe biliniyor Servis Sağlayıcı gereğinden fazla ve ihtiyacından daha az veriye sahip Kurumların değerli bilgileri, servislere dağıtılıyor

Federasyonlu Kimlik Sağlayıcı Servis Sağlayıcı 3) Yetkim Var mı? 1) Erişebilir miyim? 2) Yetkin Var mı? Kimlik Sağlayıcı Servis Sağlayıcı 4) Kimlik Bilgileri ve Yetkileri Kullanıcı kimlik bilgileri kurum içerisinde kalıyor Servis Sağlayıcı sadece ihtiyacın olanı biliyor Dağıtılılan nitelikler azalıyor ve daha kontrollü gerçekleşiyor

ULAKAAI Federasyon Uygulamaları SAML Protokolü SimpleSAMLphp Shibboleth Federasyonlar tarafından geliştirilen diğer uygulamalar SAML Protokolü Etki alanları arasında ( KS <-> SS ) kimlik doğrulama ve yetkilendirme verilerinin değişimi için kullanılan XML tabanlı açık standarttır. OASIS tarafından geliştirilmiş Avustralya,Danimarka,Finlandiya,Fransa,Norveç,İsviçre,İsveç,Amerika SAML tabanlı federasyonlar

ULAKAAI Pilot Federasyon Uygulamaları SimpleSAMLphp Shibboleth LDAP, sql, radius vb. modulleri var, Kurulumu ve bakımı kolay, Türkçe kurulum dökümanı hazırlandı. Web geliştirici ekibimiz konuya hakim Free Software Shibboleth SAML destekliyor, Türkçe doküman yok, uygulayan yazarsa seviniriz ;)

ULAKAAI Pilot REFEDS Research and Education Federations

Dünyadaki Kimlik Federasyonları İstatistikler Dünya Genelinde 30 Federasyon bulunuyor. ( Akademik ) SWITCHaai ( İsviçre Akademik Ağı Genelinde ) Ağustos 2005 ‘ ten bu yana çalışır halde, 300'000 akademik personel (İsviçre Akademik Ağının %96 ‘ sı) 44 Kimlik Sağlayıcı (IDP), 475 Servis Sağlayıcı (SP) Son 12 ayda 10 Milyon oturum açılmış UKFederation ( İngiltere Genelinde ) 30 Ekim 2006 ‘ dan bu yana çalışır halde Üye Kurum Sayısı (Lise ve Üniversiteler dahil) 864 İngiltere Akademik Ağının %90 ‘ ı

eduGAIN eduGAIN Federasyonların Federasyonu eduroam mimarisi gibi, federatif bir yapı, Network tabanlı SSO : eduroam Web/Servis tabanlı SSO : eduGAIN

eduGAIN eduGAIN ‘ e Katılım Kural Seti Teknik Standartlar ULAKAAI katılıyor, üniversiteler ULAKAAI üzerinden dahil oluyor. Avrupa ‘ daki servislerden ULAKNET kullanıcıları da yararlanabiliyor

ULAKAAI Pilot ULAKAAI Pilot Aşaması ilerleyen günlerde Web sitesi http://aai.ulak.net.tr Kurulum ve çeviri dökümanları ulakaai@ulakbim.gov.tr ÇOMÜ ile testler devam ediyor. Testlere katılmak isteyen diğer kurumlar ile bir çalışma grubu oluşturulup çalışmalara devam edilecek.

Sorular – Eksikler ?