Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EDUROAM (EDUCATION ROAMİNG)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EDUROAM (EDUCATION ROAMİNG)"— Sunum transkripti:

1 EDUROAM (EDUCATION ROAMİNG)
HAZIRLAYAN: UĞUR SUİÇMEZ

2 EDUROAM NEDİR ? RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır.

3 eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan ağa bağlanabilirler. Kullanıcı misafir kurumda iken aldığı eduroam yayınına bağlantı talebi gönderdiğinde, misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi ev kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek, yetkili olup olmadığını belirler. Tüm bu sorgulamaların, sunucular arasında oluşturulan şifreli bir tünel içinden yapılması, kullanıcı adı şifre ikililerinin kullanıcının kendi ev sunucusu haricinde görülmesini engeller. Bu durumda kullanıcıların yapması gereken tek şey, misafir olduğu kurumda yeralan eduroam kablosuz ağını, kendi kurumunun ağına bağlanır gibi tanımlamasıdır.

4 Eduroam Ağına Nasıl Bağlanılır ?
Bir eduroam ağına bağlanmak ile, kendi kurumunuzun ağına bağlanmak arasında neredeyse hiç fark bulunmamaktadır. Kendi kurumunuzun ağına bağlanırken kullandığınız aynı yetkilendirme ve şifreleme metodu ile yine aynı kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız gerekmektedir. Kendi kurumunuz ile arasındaki tek fark, SSID sinin, yani "Kablosuz Ağ Adı"nın farklı olmasıdır. Kurumunuzda kullanılan SSID'nin de diğer kurumlar ile aynı olması durumunda bu işlemi de yapmanıza gerek kalmadan, doğrudan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz

5 Eduroam Türkiye’ye Katılım
Üyelik Şartları : ULAKNET omurgasına dahil olan her kurum, eduroam Türkiye'ye katılabilir. Üyelik için minimum gereksinimlerin sağlanması ve katılım adımlarının tamamlanması gerekmektedir. Minimum Gereksinimler: Yerel ağlarında kendi kurum kullanıcılarını yetkilendirdikleri bir Radius sunucuya sahip olmalıdır. IEEE 802.1x standartlarına uygun, Extensible Authentication Protocol (EAP) destekleyen bir kablosuz ağa sahip olmalıdır. Kullanıcının bilgisayarı ile kurumun yetkilendirme sunucusu arasında güvenli tünel oluşturularak haberleşme sağlanabilmesi için, kullanıcı adı-şifre ikilisi EAP-TTLS, PEAP veya X.509 sertifika tabanlı EAP-TLS ile yetkilendirilmelidir. Kurum, yerleşkesi içerisinde eduroam ağını kendi kullanıcılarına ve misafir kullanıcılara kullandırtmalıdır. Tüm yerel kablosuz ağ, eduroam uyumlu hale getirilebilir. Ayrıca, özellikle misafir kullanıcıların yoğun bulunduğu alanlarda geniş kapsama alanlı eduroam yayını yapılabilir.

6 Eduroam Türkiye Federasyonuna Katılım Adımları
Kurumunuzda, eduroam kurulumu ve işletimi için temasta bulunacak kişilerin iletişim bilgilerinin ve Open-PGP keylerinin bize gönderilmesi gerekmektedir. Eduroam Türkiye Federasyonu Katılım Formu ile Lokasyon Formunun doldurularak, PGP ile şifreli olarak bize iletilmesi gerekmektedir. Her iki formun ve FreeRadius için yapılandırmaları, Katılım Aşamaları Belgesi'nde yeralmaktadır. OpenPGP bilgilerinin ve Katılım Aşamaları belgesinin Ek-2 ve Ek-3 kısmında yeralan formların tarafımıza ulaşmasını takiben, radius sunucuları arasında tanımlanacak olan anahtar (secret key) bilgileri, kişilere şifreli ortamda gönderilecektir. Radiuslar arası kullanılacak anahtar bilgisini alan kurum, Federasyona katılım için gerekli yapılandırmaları tamamlamalıdır. Yukarıdaki adımların tamamlanmasını takiben, eduroam Türkiye Katılım Sözleşmesi kurumunuza resmi yazı ile gönderilecektir. Katılım sözleşmesinin imzalanarak tarafımıza gönderilmesini takiben, eduroam Türkiye Federasyonu veritabanına kaydınız yapılarak, eduroam Konfederasyonuna bilgi verilecektir.

7 Eduroam Türkiye Katılımcıları
-Trakya Üniversitesi TÜBİTAK(UZAY) Karamanoğlu Mehmetbey Üni. -TÜBİTAK(ULAKBİLİM) Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi İstanbul Üniversitesi -Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Giresun Üniversitesi -Ankara Üniversitesi Namık Kemal Üniversitesi Abant İzzet Baysal Üniversitesi -Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ahi Evran Üniversitesi Sakarya Üniversitesi -Erciyes Üniversitesi Batman Üniversitesi Düzce Üniversitesi -uşak Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesi Marmara Üniversitesi -TÜBİTAK(Başkanlık) Gaziantep Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi -Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk Üniversitesi Cumhuriyet Üniversitesi -Karadeniz Teknik Üniversitesi Şırnak Üniversitesi Dicle Üniversitesi -Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kastamonu Üniversitesi -Adnan Menderes Üniversitesi Atılım Üniversitesi Ordu Üniversitesi -Pamukkale Üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi -İzmir Ekonomi Üniversitesi Maltepe Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Üni.

8 İstatistikler Eduroam Türkiye Federasyonuna kayıtlı 96 kurum bulunmaktadır. Türkiye eduroam kapsama alanlarında 872 farklı lokasyonda, toplam 9541 adet erişim noktası (access point) kayıtlıdır. Eduroam Türkiye federasyonuna katılımın yıllara göre dağılımı: Kurumların kablosuz ağda kullandıkları şifreleme seviyelerinin dağılımı: Yıl Kurum Sayısı 2007 3 2008 2009 10 2010 19 2011 17 2012 12 2013 13 2014 2015 7 2016 2 Şifreleme Seviyesi Kurum Sayısı WPA-TKIP 23 WPA2-AES 73

9 Kaynaklar http://www.eduroam.org.tr/ https://www.eduroam.org/?p=europe


"EDUROAM (EDUCATION ROAMİNG)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları