BİTKİSEL DESTEKLER: FAYDALI MI? PROF. DR. SİBEL KARAKAYA 2007, İZMİR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
ANTİAGİNG "Anti-Aging" kelime anlamıyla ‘yeniden gençleşme’ olarak geçse de aslında insanları sağlık estetik ve yaşam gücü açısından daha iyi bir seviyeye.
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Haftada 5’ten fazla çikolata, patates cipsi, mısır gevreği ya da benzeri gıdaları yiyor musunuz? EVETHAYIR Tansiyonunuz ölçüldüğünde size yüksek olduğu.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYAN BEYZA NUR GÖGEN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ARI ÜRÜNLERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
SAĞLIKLI BESLENME.
DİYABET.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Doğal ve Yapay Maddeler
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
PROJESİ.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
LİPİTLER (Yağlar).
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VİTAMİNLER.
KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BİTKİSEL DESTEKLER: FAYDALI MI? PROF. DR. SİBEL KARAKAYA 2007, İZMİR

Bitkisel desteklerin fayda ve riskleri hala bilim insanları tarafından tartışılmaktadır.

Güvenirlik •Bazı bitki türleri doğal olarak toksiktir. • Kalite standardizasyonu sağlanamamaktadır • Üretim koşulları standart değildir.

Bitki2001 yılı satışları (%) KullanımSistematik kanıt Etkinliğe ait sonuçlar Yorum Echinacea6.5Üst solunum yolu enf. Var6/8 (+)Önleme Fayda yok Sarmısak6.1Hiper kolesterolVar%4-6 azalma Ginkgo biloba4.2Bunama, hafıza bozukluğu VarAlzheimer hastalığında % 3 güçlenme Yeni ve büyük çalışmalara gereksinim Ginseng3.4Fiziksel performansVarEtkili değil4/7 etki yok Üzüm çekirdeği ekstraktı 3.2Damar sağlığıYokÇalışma yok Yeşil çay3.1KanserYokÇalışma yok St. John’s wort 3.0DepresyonVar%25 plasebo X % 56 yanıt Son 2 çalışmada major depresyonda faydalı bulunmamış Aloe2.9Dermatit, yara iyileşmesi VarSınırlı kanıtRadyasyona bağlı dermatit (-)

BitkiİlaçEtkileşim SarmısakWarfarin Chlorpropamide Kanama Hipoglisemi Ginkgo bilobaWarfarin Aspirin Thiazide diüretik Trazodone Kanama Yüksek tansiyon Artan sedatif etki GinsengWarfarin PhenelzineUykusuzluk, baş ağrısı,titreme, mania KavaAlprazolamSedatif etki

BitkiİlaçEtkileşim St. John’s wortAmitriptyline Cyclosporine Digoxin Indinavir Nefazodone Oral contraceptives Paroxetine Phenprocoumon Sertraline Theophylline Warfarin Plazma konsantrasyonunda azalma Aşırı seratonin semptomları Adet düzensizlikleri Aşırı seratonin semptomları Plazma konsantrasyonunda azalma Aşırı seratonin semptomları Plazma konsantrasyonunda azalma

SON OLARAK ALDATMACALAR !

İŞARETLER: •Besin öğeleri hakkında konuşurken hikayenin sadece bir kısmını anlatırlar • Çoğu insanın iyi beslenmediğini iddia ederler • Herkes için beslenme bakımından teminat verirler • Birçok hastalığın kötü beslenmeden kaynaklandığını ve doğru beslenme ile düzelebileceğini iddia ederler • Modern gıda işleme ve depolama yöntemlerinin gıdanın besleyici özelliğinin kaybolmasına neden olduğunu söylerler

•Diyetin davranış üzerine çok önemli etkisi olduğunu iddia ederler • Toprağın minerallerce fakirleşmesi, pestisit ve kimyasal gübre kullanımının gıdanın güvenirliğini ve besleyiciliğini azalttığını iddia ederler • Gıda katkı maddeleri ve koruyucularının zehirlediğini söylerler • RDA değerlerinin düşük olduğunu söylerler • Günlük stresin besin öğeleri gereksinimini artırdığını iddia ederler • Herkes için sağlıklı gıda ve diyet desteklerini önerirler • Doğal vitaminlerin sentetiklerden daha iyi olduğunu iddia ederler

•Kullanılacak olan anketin diyet desteğine ihtiyacınız olup olmayacağını göstereceğini söylerler • Kilo vermenin kolay olduğunu söylerler • Çabuk, etkili ve mucizevi sonuçlar için söz verirler • Sahte tıp terimleriyle itiraz ederler • İddialarını kanıtlamak için tavsiyeleri ve alıntıları kullanırlar • Şekerin öldürücü bir zehir olduğunu iddia ederler • Bilim insanları tarafından onaylanmamış kaynaklara atıf yaparlar • Laboratuvar testleri veya anketlerle beslenme durumunuzu belirlemeyi teklif ederler

•Kendilerinin çeşitli nedenlerle engellenilmeye çalışıldıklarını iddia ederler • Doktorlara inanılmaması gerektiği konusunda uyarırlar • Hastaları bu tedavi yöntemlerini kullanma konusunda desteklerler

Sonuç olarak •Yeterlilik •Denge •Kararında tüketim •Çeşitlilik Ve ENERJİ KONTROLÜ