TÜRK HALKI, VEREMİ VE VEREMLE SAVAŞI DOĞRU BİLİYOR MU?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Advertisements

HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Sinaps Alternatif İletişim Çözümleri
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
TEKNIK EGITIM FAKULTESI ÖĞRETİM YILI AKADEMİK KURUL TOPLANTISI HAZİRAN Dönem başında dersin hedefi, içeriği ve öğrencilerden beklentiler.
İNFERTİLİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN ERKEK HASTALARDA TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ KULLANIMI H.Volkan ACAR, Aydın KENDİRCİ, Kubilay VİCDAN,
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Robot resminizi görmek istermisiniz !!!
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
VEYT Türkiye Venöz Yetmezlik Taraması
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SOĞUK ALGINLIĞINDA ÇİNKO Dr. Gülay ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı Değerlendirme 14 Nisan 2009.
HIV+ Farkındalık Araştırması Raporu.
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ AFET TIBBI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
Türkiye’de Kayıt Dışılık
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
TEST – 1.
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
4 X x X X X
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
İlimizde Faaliyette Bulunan ve Faaliyeti Sona Eren Dernek Durumu 2011 YILI ARALIK 2012 YILI (MART) TOPLAM Yeni Kurulan Dernek Sayısı Merkez Yeni.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
BİR ORGAN BİR HAYAT.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Tuğçe ÖZTOP İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. sınıf
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
Diferansiyel Denklemler
NIMV Komplikasyonlar ve Çözümleri
 Danı ş man Ö ğ retim Üyemiz: İ lknur BA Ş Y İĞİ T.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
1: Şehit Yüzbaşı Beşir Bayraktar Ortaokulu,
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Hatice Şimşek Keskin***
Balneoterapi uygulama
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
KANSER DÜNYA KANSER HAFTASI KONYA KIZILAY HASTANESİ.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Sunum transkripti:

TÜRK HALKI, VEREMİ VE VEREMLE SAVAŞI DOĞRU BİLİYOR MU? Suha Özkan, N. Nuşe Bebitoğlu, Gülümser Çopur Ankara Yenimahalle Çamlıca Aile Sağlığı Merkezi Türk Toraks Derneği 14. Yıllık Kongresi – 13/17 Nisan 2011

Çıkar yoktur

Yenimahalle Çamlıca Aile Sağlığı Merkezi Çamlıca ASM İstanbul Yolu Ulus Ulus Ulus Ulus Konya Yolu Kızılay Kızılay Kızılay Kızılay

Yenimahalle Çamlıca Aile Sağlığı Merkezi Hizmet Bölgesi Çamlıca ASM

Çamlıca Aile Sağlığı Merkezinde; 3 Aile Hekimi 3 Aile Sağlığı Elemanı 1 personelle birlikte 7 kişi çalışmaktadır. Yaklaşık 11.300 kişiye hizmet sunulmaktadır. Hizmet bölgemizde normal konut yerleşiminin yanı sıra lojmanlar da bulunmaktadır. Emniyet, İller Bankası, PTT, Jandarma, TMO, TCDD

ÇALIŞMANIN AMACI Halkımızın verem hastalığı ve verem savaşı hakkındaki bilgi düzeyini ölçmek Doğru ya da yanlış bilgi düzeylerinin yaş, cinsiyet ve eğitimle ilişkisini araştırmak

GEREÇ VE YÖNTEM 20 sorudan oluşan anket formu hazırlandı. Katılımcılardan “Doğru”, “Yanlış” ve “Fikrim Yok” seçeneklerinden birisinin seçilmesi istendi. ASM’ye 2011 yılı ilk haftasında çeşitli nedenlerle gelen 18-65 yaş arası kişilere yüz yüze görüşülerek anket uygulandı.

ANKET FORMU İÇERİK Hastalık etkeni Bulaşma Tanısı Tedavisi Korunma Risk durumu Ülkemizdeki verem savaşı

BULGULAR 141 kişiye uygulandı (69 erkek, 72 kadın). Yaş ortalaması 34,6 Eğitim durumları; 52 Üniversite (%37) 63 Lise (%45) 13 Ortaokul (%9) 13 İlkokul (%9) ? LOJMANLAR

Doğru/yanlış yanıtların eğitim durumuyla ilişkisi Doğru yanıt sayısında Üniversite mezunları ile İlkokul mezunları arasındaki fark istatistiksel anlamlı (p<0,05)

Doğru/yanlış yanıtların cinsiyetle ilişkisi

Yaş ile Yanıtlar arasındaki ilişki

En çok doğru yanıtlanan sorular: Veremin mikrobik hastalık olması (%80) Hastaların düzenli ilaç tedavisiyle iyileşmesi (%80) Sigara içenlerde daha sık görülmesi (%79) Veremli hastanın öksürmesiyle çevresine bulaştırdığı (%70) Tedaviyle hastaların tamamına yakının iyileşeceği (%68)

En çok yanlış yanıtlanan sorular: Verem taraması için sağlıklı bireylerin her yıl akciğer filmi çektirmesi gerektiği (%84) Hastanın kullandığı tabak ve bardaktan hastalığın bulaşabileceği (%80) Hastalığın sadece akciğerlerde görüldüğü (%65) Hastanede yatarak tedavi görenlerin daha çabuk iyileşeceği (%62)

En çok yanıtlanamayan sorular: Veremin ülkemizdeki yaygınlığı, yaklaşık 20.000 hasta olup olmadığı (%82) Ülkemizde verem aşısının kaç kez ve kimlere yapıldığı (%71) Diabet hastalarında veremin daha sık görülüp görülmediği (%68) Verem hastalarında ilaç tedavisinin 6 ay olup olmadığı (%64)

Teşekkürler! SONUÇ Anket uygulananların eğitim seviyesi yüksek Eğitim seviyesi yükseldikçe doğru yanıt sayısı artıyor Yaşla orantılı olarak daha fazla soruya cevap veriliyor ve doğru yanıt sayısı da artıyor Bazı yanlış bilgiler hala geçerliliğini koruyor Halkın eğitimi çalışmalarında özellikle eksik ve yanlış bilinenler vurgulanmalı. Teşekkürler!