Doku Kültürü ile Fidan Üretim Teknikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Canlı Yemler
Dünya Bağcılık Bölgeleri
ZEHRA YAŞAR
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
ORMAN HAFTASI MART.
GENETİK) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının yürütülmesi.
GROWLEEN Allgrow.
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
GENETİK KOPYALAMA.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır.
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
Teknoalem.org // Levent
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Kimyasal Denge.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Bitki Besin Elementleri
CHRYSANTHEMUM.
adresinden alınmıştır
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
HORMONE PHYSIOLOGY AND SIGNAL TRANSDUCTION
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BİTKİSEL HORMONLAR.
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
BİTKİLERDE BESLENME.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
Bakteri- Virus- Mantar
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
Eşeysiz Üreme
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
- BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ -
POLARİTE Bilindiği gibi mültisellüler bir organizma olan her bitkinin büyüme ve gelişmesi sonunda kazanmış olduğu belirli bir şekli, yapısı ve organizasyonu.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
BİTKİLERDE BÜYÜME.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Doku Kültürü ile Fidan Üretim Teknikleri Gökçen HANGİŞİ ÖLMEZ Artvin-2010

Doku Kültürü Küçük doku parçalarını veya organları bitkilerden ayıran ve aseptik koşullar altında sentetik beslenme ortamlarında (besiyer) kültüre alan bir fidan üretme tekniğidir.

Mikrovejetatif üretim (Doku kültürü, invitro) Genel Fidan Üretimi Vejetatif üretim Generatif üretim Heterovejetatif üretim (Aşı) Autovejetatif üretim Makrovejetatif üretim (Çelik) Mikrovejetatif üretim (Doku kültürü, invitro)

Doku Kültürü Doku kültürü ile üretme çeşitleri Kallus kültürü Hücre (süspansiyon) kültürü Embriyo kültürü Protoplast kültürü(Zarsız hücre): Organ kültürü( Tomurcuk, yaprak, kök ucu, anter, vb):

Doku Kültürü Kullanılan beslenme ortamalrı(besiyer), tülere göre değişir. Her durumda besiyerlerde: Makro ve mikro besin elementleri Vitaminler Hormonlar Sitokinin Şeker Aminoasit Su Agar vb. vardır.

Doku Kültürü En çok kullanılan beslenme ortamları Murashige ve Skoog (MS) Llyod ve McCrown WPM (Woody Plant Medium)

Doku Kültürü MS ve WPM Ortamlarının Hazırlanmasında Kullanılan Stok Eriyikler MS WPM Besin Maddeleri Miktarı (mg/l) MAKRO STOK MAKRO STOK I NH4NO3 16500 4000 KNO3 19000 Ca (NO3)2.4H2O 5560 CaCl2 3320 KH2PO4 1700 MgSO4 1800 MAKRO STOK II MİKRO STOK H2SO4 9900 H3BO3 620 MnSO4.4H2O 2230 MİKRO STOK III ZnSO4.7H2O 860 H3PO3 KI 83 NaMoO4.2H2O 25 CuSO4.5H2O 2.5 MİKRO STOK IV CoCl2.6H2O 2240

Doku Kültürü MS Vitamin Stok ve NaFeEDTA İçeriği MS Vitamin Stok Miktarı (mg/l) NaFe EDTA Stok Nicotinic Asit 50 NaFe EDTA 390 Pyridoxin HCl Thiamine HCl 10 Glycine 200

Doku Kültürü Hormonlar:Uzunluğuna büyümeye, mitoz büyümeye etki eder. Kambiyumu aktif hale getirir. Kök oluşumunu tahrik eder gövde gelişimini frenler. (NAA,IBA…) Sitokininler: Doku farklılaşmasını sağlarlar. (BA, BAP, Zeatin…)

Doku Kültürü Agar : Ortamın sertleştirilmesi için kullanılır toz halindedir. Doğu Asya deniz alglerinden elde edilen polisakkarittir. Ortam asitliği(PH):5,5-6 arasında değişir. Su olarak destile steril su kullanılır.

Doku Kültürü Sterilizasyon Doku kültüründe sterilizasyon çok önemlidir. Steril çalışılmazsa bakteri ve mantar tüm emekleri yok edebilir.   A-Yüzeysel sterilizasyon B-Besiyer sterilizasyonu:

Doku Kültürü A-Yüzeysel sterilizasyon (Materyal sterilizasyonu) Kültüre alınan materyalin sterilizasyonudur. Materyalin yüzeyinde mantar sporları ve bakteriler olabilir. Bunları öldürmek için sterilizasyon yapılır. Eksplantlar kış sonunda veya erken ilkbaharda alınırsa bu enfeksiyonlar en az düzeyde olmaktadır. Önce küçük dal parçaları bol su ile yıkanır. Yüzeysel sterilizasyonda %3’lük NaHCl(Çamaşır suyu) %70’lik alkol (etanol) ve saf steril su kullanılmaktadır. Eksplant: Kültüre alınan doku parçalarına denir.

Yüzeysel sterilizasyon Doku Kültürü Çeşme suyu Yüzeysel sterilizasyon %3 Na HCl %70 alkol steril saf su

Doku Kültürü B-Besiyer sterilizasyonu Besiyerlerin sterilizasyonu için autoklav kullanılır. Besiyer 121 °C , 1,1 atm basınç altında 15-20 dakika tutulur.

Doku Kültürü Kültür koşulları: Işık: 500-1000 lüks 16 saat Sıcaklık: 10-30 °C, Huş ve ladinde 24-28 °C, genel olarak 25 +1°C optimaldir. Nem: Doyma noktasına gelmeyecek kadar nem olmalıdır. Fazla olursa çürüme, az olursa kuruma olur.

Doku Kültürü Laboratuvar organizasyonu: Ön hazırlık odası: Besiyerlerin hazırlandığı, kültüre alınacak materyalin kabaca temizlenip steril edilecek duruma getirildiği, kullanılan kap ve malzemenin yıkanıp temizlendiği odadır.

Doku Kültürü Kültür hazırlama odası: Kültürün yapılacak olduğu odadır. Temiz ve hava akımının olmadığı bir yer olması gerekir. Bu odalar tamamen bağımsız, steril odalardır.

Doku Kültürü Kültür geliştirme : Çoğu bitki kültürleri sabit sıcaklık ve ışığı olan bir ortamda daha iyi gelişmektedir. Termostat yardımıyla sıcaklık ayarlanır. Işılandırma florasan lambalarla gerçekleştirilir.

Doku Kültürü Doku Kültürü ile Üretmenin Yararları: Kısa sürede üretim Vejetasyon süresine bağlı değil Çiçeklenmeye bağlı değil Plaigrotop büyüme engellenir. Mutand elde edilebilir Poliploid elde edilebilir Gen konservasyonu yapılabilir

Doku Kültürü Çelikle üretilmesi zor olan türler bu yolla üretilebilir Az alana ihtiyaç vardır Gen transferi yapılabilir Vejetetif melezleme yapılabilir Yaşlı ağaçlardan elde edilen materyalin yeniden gençleştirme olanağı vardır. Virüssüz bitki üretilebilir Çeşitli zararlılara karşı dirençli bitki üretilebilir

Doku Kültürü Doku Kültürü ile Üretmenin Sakıncalı Yanları: Az materyal kullanıldığı zaman gen fakirliğine yol açar. Bunu engellemek için çok sayıda ağaçtan yaralanmak gerekir. Pahalı bir yöntemdir.