PSİKOZ İÇİN RİSK GRUBUNDA OLAN HASTALARDA OBSESİF KOMPULSİF VE DEPRESİF BELİRTİLERİN KLİNİK DEĞİŞKENLER VE BİLİŞSEL İŞLEVLERLE İLİŞKİSİ Ahmet Zihni SOYATA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KURUM ve AİLENİN ÖNEMİ
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Seda ŞİRİN KÖSE, Ali KANIK, Engin KÖSE, Kayı ELİAÇIK,
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
ALZHEİMER HASTALIĞI HAZIRLAYAN Prof Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Öz değerlendirme, Akran Değerlendirmesi ve Staj Notu Tutarlılıkları
Bu araştırma TÜBİTAK (Proje No: 109K094) tarafından desteklenmiştir.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
TIP ÖĞRENCİLERİ PSİKODRAMA ÇALIŞMASINDAN NELER KAZANABİLİR?
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ÇİNKO Dr. Gülay ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
AMAÇ Fonksiyonel sağlık durumu hakkında genel bilgi sahibi olmak
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
ÇOCUKLARDA SPORUN VE YÜZMENİN BİLİŞSEL GELİŞİME ETKİLERİ
Okullarımızda Yaygın Bir Sorun:
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
TİK BOZUKLUKLARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Başvuran Tip 2 Diyabet Hastalarının Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Grup CANDYmizce Ahmet Faruk ORHAN.
Ayşegül Yıldız1, Özgül Karayurt2
Şizofreni Pratiği Prof. Dr. Ali Kemal Göğüş
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Calgary Depresyon Ölçeği
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Plan Demans, tanımlar Her unutkanlık demans mıdır ?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
BABALARININ İNTİHARINA TANIK OLAN ERGENLER: Üç Olgu Sunumu
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
Parkinson Hastalığında Bilişsel Bozulmalar
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
Suisit-İntihar-Özkıyım
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Şizofreniyi Taklit Eden Çok Erken Başlangıçlı bir Frontotemporal Demans Olgusu Selin Akışık, Ahmet Zihni Soyata.
Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Rehberlik ve Tarama Programı Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik KISA MÜDAHALE.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Psikiyatride öykü alma ve muayene
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Zeka Gerilikleri.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ
Ayşe Özkaraman, Nihal Orlu, Öznur Usta Yeşilbalkan, Ayfer Karadakovan
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Sunum transkripti:

PSİKOZ İÇİN RİSK GRUBUNDA OLAN HASTALARDA OBSESİF KOMPULSİF VE DEPRESİF BELİRTİLERİN KLİNİK DEĞİŞKENLER VE BİLİŞSEL İŞLEVLERLE İLİŞKİSİ Ahmet Zihni SOYATA İ.T.F. Psikiyatri A.B.D. Selin AKIŞIK İ.T.F. Psikiyatri A.B.D. Damla İNHANLI İ.T.F. Psikiyatri A.B.D. Alp ÜÇOK İ.T.F. Psikiyatri A.B.D.

AMAÇ Psikoz için risk grubunda olan bireylerdeki obsesif kompulsif ve depresif belirtilerin klinik değişkenler ve bilişsel işlevlere olan etkilerini saptamak

Bilişsel işlevleri de olumsuz etkilemektedir.** Psikoz İçin Risk grubundaki hastalarla yapılan çalışmalar hastalığa bağlı psikososyal gerileme ve bilişsel yıkımın azaltılabilir olup olmadığı üzerine odaklanmaktadır. Tedavisiz psikotik dönem uzunluğunun hastalığın prognozunu kalıcı olarak olumsuz etkilediği uzun zamandan beri bilinmektedir.* Bilişsel işlevleri de olumsuz etkilemektedir.** * Harrigan ve ark. 2003, Black ve ark. 2001, Browne ve ark. 2000, Larsen ve ark. 2000, Loebel ve ark. 1992 Johnstone ve ark. 1986, Rabiner ve ark. 1986 ** Rapp ve ark. 2013, Chang ve ark. 2013, Amminger ve ark. 2002

Bizim çalışmamıza benzeyen bir çalışmada PİR grubunda obsesif kompulsif belirtilerin hem depresyon ve intihar davranışı puanlarını arttırdığı, hem de pozitif psikotik belirti şiddetini arttırdığı saptanmıştır. (Niendam ve ark. 2009) Obsesif kompulsif belirtilerin daha kötü işlevsellik, daha fazla psikotik belirti ile ilişkili olduğu saptanmıştır. (Hur ve ark. 2012)

PİR grubunda özellikle çalışma belleğinin kullanımını gerektiren bilişsel işlevlerde bozulma saptanmış ve bu bozulma azalmış işlevsellikle ilişkili bulunmuştur. (Niendam ve ark. 2006)

McGorry/McGlashan Kriterleri 1. Kısa-yineleyici psikotik belirtiler 2. Zayıf pozitif belirtiler 3.Genetik risk+

Obsesif kompulsif ve depresif belirtiler PİR grubu: Çeşitli çalışmalarda %9-40 219 prodromal hasta; %61,5 depresif belirtiler %23,1 anksiyete belirtileri %9,2 obsesif kompulsif belirtiler   OKS (+) prodrom süresi daha uzun.(>4 yıl)   OKS (+) grupta başlangıç yaşı genç (Shioiri ve ark, 2007)

GEREÇLER Sosyodemografik Değişkenler Sorgulama Formu KPDÖ:24 madde YBOKÖ:19 madde. Son 9 madde toplam puana eklenmez. İçgörü, kaçınma, kararsızlık, patolojik sorumluluk, yavaşlama, patolojik kuşku, 1-4 arasında puanlanmakta, ancak toplam puana katılmamaktadır.

GEREÇLER Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği CTQ-28 Çocukluktaki duygusal, fiziksel ve cinsel kötüye kullanım ile fiziksel ve duygusal ihmali değerlendiren sorular içerir. İGD:0-100 arası işlevsellik puanı

İSTATİSTİKSEL ANALİZLER SPSS 15.0 for Windows Mann-Whitney U Testi Pearson Korelasyon Analizi

İlgili Olduğu Fonksiyon NP Test Bataryası İlgili Olduğu Fonksiyon Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) Yürütücü işlevler, karmaşık dikkat, bilişsel esneklik , özellik belirleme, perseverasyon, çalışma belleği, kavramlaştırma, soyut düşünme Stroop Test Odaklanmış dikkat, tepki inhibisyonu, bozucu etkiye direnç, bilgi işleme hızı Sözel Akıcılık Testi (SAT) Yürütücü İşlevler, karmaşık dikkat, dikkati sürdürebilme İz Sürme Testi Çalışma belleği, görsel arama, karmaşık görsel tarama, dikkat hıza bağlı motor işlevler, işleme hızı, sıralama becerisi, problem çözme, görsel-motor izleme, görsel uzamsal işlevler, görsel-kavramsal beceriler Sayı Menzili Testi Frontal lob, temporal lob, limbik sistem- basit ve karmaşık dikkat, kısa süreli bellek İşitsel Sözel Öğrenme Testi Sözel materyale ilişkin bilgi işleme,bellek Sürekli Performans Testi Sürdürülen dikkat, seçici dikkat,baskılama

BULGULAR

Obsesyon+Kompulsiyon Grubu Ölçüm Var Yok p KPDÖ* Suçluluk Puanı 2,16 ± 0,85 1,57 ± 0,74 0,018 Hasta yaşı 19,6 ± 4,1 22 ± 5,2 0,06 * KPDÖ = Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği

Obsesyon Grubu * KPDÖ = Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği Ölçüm Var Yok p KPDÖ* Suçluluk Puanı 2,11 ± 0,85 1,62 ± 0,77 0,049 DUP** 16,88 ± 13,4 6 ± 4,75 0,036 N0RT*** 0,4 ± 0,1 0,46 ± 0,04 0,03 NohitYuzde**** 96,3 ± 1,9 97,8 ± 1,7 0,016 N0FalseYuzde ***** 3,5 ± 1,9 2 ± 1,7 0,011 * KPDÖ = Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği ** DUP = Tedavisiz Psikotik Dönem (ay olarak) *** NORT = Sürekli Performans Testinde Reaksiyon Zamanı **** NohitYuzde = Sürekli Performans Testinde Doğru Basma Yüzdesi ***** NoFalseYuzde = Sürekli Performans Testinde Yanlış Basma Yüzdesi

Kompulsiyon Grubu Ölçüm Var Yok p KPDÖ * Suçluluk Puanı 2,28 ± 0,82 1,59 ± 0,75 0,009 DUP** 17,5 ± 13,3 5,6 ± 3,8 0,027 N0RT*** 0,46 ± 0,07 0,038 ± 0,05 0,007 N0HitYuzde**** 96,27 ± 2,08 97,72 ± 0,038 N0FalseYuzde ***** 3,66 ± 2,12 2,19 ± 1,73 0,044 * KPDÖ = Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği ** DUP = Tedavisiz Psikotik Dönem (ay olarak) *** N0RT = Sürekli Performans Testinde Reaksiyon Zamanı **** N0hitYuzde = Sürekli Performans Testinde Doğru Basma Yüzdesi ***** N0FalseYuzde = Sürekli Performans Testinde Yanlış Basma Yüzdesi

Obsesyon/kompulsiyonlar ile yaş, cinsiyet, ailede ruhsal hastalık öyküsü, alkol-madde kullanımı, akut stres, prodromal hastalığın alt tipi arasında ilişki saptanmadı.

KORELASYON ANALİZLERİ Obsesyon sayısı ile; Tedavisiz Psikotik Dönem r=0,41 p=0,05 WCST kategori r= 0,36 p=0,028 CPT Yalancı pozitif yuzde r= 0,508 p= 0,006 N0 reaksiyon zamanı r= 0,52 p=0,003 N2 reaksiyon zamanı r= 0,45 p=0,014 Kompulsiyon sayısı ile; Yatıştaki İGD r= 0,315 p=0,04 Tedavisiz Psikotik Dönem r=0,44 p=0,032 Geri Sayı Menzili r=0,337 p=0,045 İz Sürme B süre r=0,366 p=0,028 Stroop Renk zaman r=0,344 p=0,04 N0 reaksiyon zamanı r=0,55 p=0,002 N0 yanlış yüzdesi r=0,46 p=0,012

CALGARY Şizofrenide Depresyon Ölçeği KPDÖ intihar maddesi puanı r= 0,58 p=0,001 KPDÖ 3,4,5.madde toplamı r=0,7 p=0,001 CTQ duygusal travma alt ölçek r=0,37 p=0,04 CTQ duygusal ihmal alt ölçek r=0,41 p=0,022 İz Sürme A süre r=0,36 p=0,02

TARTIŞMA Bu çalışmada ilaçsız dönemde Psikoz İçin Risk grubunda obsesif kompulsif belirtilerin sıklıkla tabloya eşlik ettiğini gördük. Bu bulgu daha önceki çalışmalarla uyumludur. (Niendam ve ark. 2009, Shioiri 2007)

Obsesif kompulsif belirtilerin prodromal belirtilerden önce mi sonra mı başladığını saptayamadık.  Ancak Tedavisiz Psikotik Dönem süresinin uzunluğu ve pozitif belirtilerin fazla olması bu belirtilerin prodromal belirtilerden önce çıktığı ve uzun süre tabloyu etkilemediği izlenimi vermektedir. Önceki çalışmalarda da obsesif kompulsif belirtilerin psikotik belirtilerden daha erken başladığı gösterilmiştir. (Faragian ve ark. 2012)

Hem bu etmene bağlı olarak hem de obsesif kompulsif belirtilere odaklanılarak psikotik belirtilerin yeterli sorgulanmaması nedeniyle tedavisiz psikotik dönemin uzamış olabileceğini düşünmekteyiz.   Tedavisiz Psikotik Dönem süresi hem prodromal dönem hem de şizofreni hastalığının uzunlamasına seyri için olumsuz bir prognostik göstergedir (Nelson ve ark. 2013)

Ayrıca başvuru sırasında dikkat, bilişsel işlevler ve işlevselliğin olumsuz etkilendiğini de saptadık. Bunda obsesif kompulsif belirtilerin dikkat, öğrenme,bellek, yürütücü işlevler üzerine ve işlevsellik üzerine olumsuz etkilerinin de rolü olabileceğini düşündük.

Sonuç olarak obsesif kompulsif ve depresif belirtilerin PİR grubunda sorgulanması ve gerekirse tedavi edilmesinin bu grubun işlevselliğini ve belki de bilişsel kapasitesini olumlu etkileyebileceği düşüncesindeyiz.

Teşekkürler…