Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
21 Mayıs Dünya Süt Günü
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi “SAĞLIK İÇİN,SÜT İÇİN” Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi

Neler Öğreneceğiz : Sağlık nedir? Beslenme nedir? Anne Sütü neden önemlidir? Sütün yararları nelerdir? Sağlıklı Süt nedir?

SAĞLIK NEDİR? Sağlık; bedensel ve ruhsal olarak tam iyi olma halidir. Bu durumun bozulmasına ise “Hastalık“ diyoruz.

Hastalık nedenleri: Genetik, Ruhsal, Fiziksel, Beslenme bozuklukları, Mikroplar olabilir.

BESLENME NEDİR? Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin gereken miktarlarda alınmasına BESLENME denir.

Doğum öncesi anne karnında BESLENME Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık

BESİN GRUPLARI NELERDİR? 1. Yumurta, et ve et ürünleri, k.baklagiller 2. Süt ve süt ürünleri 3. Ekmek ve diğer tahıllar 4. Sebze ve meyveler 5. Yağ ve şeker. SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR

ANNE SÜTÜ Bebekler doğduktan sonra 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir besine ihtiyaç duymazlar.

0-6 AYLIK BEBEKTE TEK BAŞINA ANNE SÜTÜ YETERLİDİR.

ANNE SÜTÜ Besleyicidir, Bebeği hastalıklara karşı korur, Ücretsizdir.

SÜT ANA BESİN GRUBUDUR. Süt, organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerir.

SÜTÜN BİLEŞİMİ Sütte protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minareller (kalsiyum, fosfor vb.) bulunur.

Bir bardak sütte 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan; %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin

Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir.

SÜTÜN YARARLARI Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir.

SÜTÜN YARARLARI Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir.

SÜTÜN YARARLARI İleri yaşlarda osteoporoz'dan korunmada kalsiyum minerallerinin önemi çok iyi bilinmektedir.

SÜTÜN YARARLARI Tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynak süt'tür.

SÜTÜN YARARLARI • Kemik erimesini önler. •  Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. •  Mide rahatsızlıklarını giderir. •  Sindirim sistemini düzene sokar.

SÜTÜN YARARLARI • Beyne enerji verir. • Diş çürüklerini önler. •  Tansiyonu düşürür. •  Yağsız süt, kolestrolü düşürür. •  Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

OSTEOPOROZ NEDİR? Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına gelir. Kemikler, çocukluktan başlayarak 25-35 yaş arasına kadar gelismelerini sürdürürler. 35 yaştan sonra kemikler onları yoğun ve güçlü yapan kalsiyumu yitirmeye başlarlar.

OSTEOPOROZ Özellikle kadınlar MENOPOZ döneminde ve sonrasında daha fazla kemik kaybına uğrarlar. Menopoz süresince kadınlık hormonu olan östrojen miktarında düşme olur ve bu osteoporozun asıl nedenidir. TÜRKİYE’DE SEKİZ MİLYON OSTEOPOROZ HASTASI BULUNMAKTADIR!!

OSTEOPOROZU NASIL ÖNLERSİNİZ? Korunma herkese yöneliktir. 35 yaşın altındaysanız, güçlü kemikler oluşturmanız, 35 yaşın üstündeyseniz kemik kaybınızı minimumda tutmanız önemlidir. Alınması gereken önlemler: Yaşam biçimi. Menopoza girmiş kadınlara İlaç tedavisi. Egzersiz. Sağlıklı Beslenme: Yeterli miktarda KALSİYUM!!! KEMİKLERİNİZ İÇİN SÜT İÇİN!!!

DİŞ SAĞLIĞI Diş sağlığı açısından SÜT en ideal besindir.

SÜT VE HİPERTANSİYON Günde 3-4 porsiyon süt ve ürünlerinin tüketimi normal kan basıncının sağlanmasında ve sağlığın devam ettirilmesinde önerilmektedir.

SÜT TÜKETİMİ Gazlı İçecekler İçimlik Süt

miktarı ortalamaların çok Tüketilen Süt Miktarı Süt Tüketimi (litre/gün) TÜRKİYE 24 İTALYA 63 İNGİLTERE 100 FİNLANDİYA 139 Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır. Kaynak: Canadean Limited

SAĞLIKLI SÜT Süt sağılmadan önce sterildir (Mikropsuzdur). Süt tüketilene kadar geçirdiği bütün evrelerde dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı korunmalıdır.

SAĞLIKLI SÜT Süt, mikroorganizmaların(çok küçük canlıların) yaşaması ve gelişip çoğalması için çok uygun ortam oluşturmaktadır. Sütün içerisinde bakteriler çok hızlı çoğalabilirler! Hızla çoğalan bu bakteriler, çeşitli hastalıklara yol açarlar.

SAĞLIKLI SÜT Gerekli tedbirler alınmadığında besin değeri açısından çok zengin ve yararlı olan süt, özellikle değişik mikroorganizmaları taşıyarak pek çok enfeksiyon hastalıklarına sebep olduğu için çok zararlı hatta ölümcül olabilir!

SAĞLIKLI SÜT Türkiye’de süt tüketimi oldukça düşüktür. Tüketilen sütün % 62’ si sokakta satılan açık süttür. Açık sütün tüketilmesi mikrobiyolojik açıdan ve sütün besin değeri açısından uygun değildir.

NE YAPALIM? Kaynatma Pastörizasyon UHT - Uzun Ömürlü Süt

KAYNATMA Sütü 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatmak, mikropların tamamını öldürmeyebilir. Kaynatmakla sütün içindeki besin öğelerinde, özellikle vitaminlerde %60-100 e varan oranlarda azalma meydana gelir.

PASTORİZASYON- GÜNLÜK SÜT Sütün 72-80 derecede 14-16 sn ısıya tabi tutulmasıdır. Bu işlemde canlı bakteriler tamamen yok olmaz. Pastorize sütün dayanma süresi en fazla 3 gündür.

UZUN ÖMÜRLÜ SÜT Sütü, içindeki zararlı maddelerden arındırmak için 2-6 sn süreyle 135-150 derece ısıya tabi tutma ve ardından hızla 20 dereceye soğutma işlemidir. Bu şekilde işlem görmüş ve paketlenmiş olan süt 4 ay tazeliğini korur ve tüketilebilir.

UZUN ÖMÜRLÜ SÜT Uzun ömürlü sütte hiçbir katkı maddesi yoktur. Uzun ömürlü süt, doğal besin değerlerini ve tazeliğini aylarca korur. Karton ambalaj sütün tadını ve kokusunu bozmaz.

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!!

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!!

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!!

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!!

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!!

“SAĞLIK İÇİN, SAĞLIKLI SÜT İÇİN” Süt; sağlıklı tüketilmesi gereken bir besindir. “SAĞLIK İÇİN, SAĞLIKLI SÜT İÇİN”

HERGÜN EN AZ 2 BARDAK SÜT İÇMELİYİZ!!! TEŞEKKÜRLER...