KOBİ’lerde Elektronik Finans Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Advertisements

KAYSERİ İLİ İMALAT SANAYİ DURUM TESPİTİ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSO, HAZİRAN 2008.
Sistem Analizi ve Planlama
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Müşteri-Sektör-Rekabet
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DENİZLİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ HİZMET ALGI ANKETİ ÖZET RAPORU Ekim 2013
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Türkiye’de Kayıt Dışılık
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
DİKMEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Hacettepe Üniversitesi
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KOBİLERDE SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ. Yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu (kırk milyon) TL'yi aşmayan ve bu yönetmelikte.
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
T.C. KOCAEL İ ÜN İ VERS İ TES İ HEREKE MYO DI Ş T İ CARET BÖLÜMÜ.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
SAVUNMA SANAYİİNE YAPILAN TEŞVİKLER
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Sunum transkripti:

KOBİ’lerde Elektronik Finans Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma Öğr. Gör.Oğuzhan AYTAR

KOBİ Ülkelerin kalkınma seviyesi ve sektörler arasındaki farklılıklar nedeniyle, KOBİ tanımlamaları, ülkeden ülkeye, sektörden sektöre hatta bölgeden bölgeye değişmektedir. “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yapılmıştır. Bu tanıma göre, “imalat sanayi sektöründe 1-50 arası işçi çalıştıran sanayi işletmeleri küçük sanayi işletmelerini, 51-150 arası işçi çalıştıran sanayi işletmeleri de orta ölçekli sanayi işletmelerini ifade eder.” Avrupa Komisyonu’nun KOBİ tanımlamasında, 250’den az işçi çalıştıran işletmeler KOBİ olarak kabul edilmektedir Kobi kavramını incelersek :

KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme) KOBİ’ler gelişmekte olan ülkelerde üretim ve istihdamın en önemli aktörlerinden birisidir. -toplam girişim sayısının %99,9’unu, -istihdamın %77,8’ini KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin de dinamik ve sürükleyici unsurlarında biri olup, Türkiye’nin sosyo ekonomik gelişmesi. açısından çok büyük öneme sahiptir -ihracatın %59,6’sı, -ithalatın ise %39,9’u

KOBİ’ler ve İnternet İnternet, işletmeler açısından elektronik iş ilişkilerinin yürütülebilmesi için gerekli iletişim olanaklarına sahiptir. Internet World Stats’ın Haziran 2012 yılı araştırmasına göre Türkiye’nin 36,5 milyon kullanıcı ile Avrupa’da beşinci sırada yer aldığı görülmektedir. KOBİ’lerin %92,2’si İnternet erişimine sahiptir.

Avrupa İnternet Kullanıcı Sayısı

KOBİ’ler ve Elektronik Finans E- Finans ? -bir finansal kuruluşun dâhil olduğu ve internet aracılığıyla yapılan herhangi bir işlem e-finans olarak kabul edilmektedir. -bireylerin veya finans-dışı kuruluşların internet veya benzer bir iletişim ağı kullanarak gerçekleştirdikleri finansal işlemler elektronik finans işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bankacılık işlemleri, Sigortacılık işlemleri, Yatırım kararı ve danışmanlığı işlemleri, İnternet tabanlı para transfer işlemleri E- finans işlemleri olarak değerlendirilmektedir.

KOBİ’ler ve Elektronik Bankacılık Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye Bankalar Birliğine üye olan kırk dört kuruluştan yirmi dördünün internet tabanlı hizmet altyapısına sahip olduğu dolayısı ile elektronik finans hizmeti sunduğu görülmektedir.

Elektronik finans uygulamalarının KOBİ’ler açısından faydaları; KOBİ’ler zaman ve mekâna bağlı kalmaksızın finans ve bankacılık uygulamalarını gerçekleştirme olanağına sahip olur. Muhasebe-finans birimlerinin iş yükü azalırken yapılan işlemlere dair kontrol düzeyi artar, bankacılık ve finans konularında doğru ve hızlı bilgi sahibi olunur, KOBİ’lerde finans işlemleri için yapılması gereken kırtasiye ve personel giderleri e-finans uygulamaları ile minimum düzeye indirgenmiş olur, KOBİ’ler düzeyinde farkındalık yaratılarak ihtiyaç duyulan diğer faydalı hizmetlerden yararlanılması sağlanır,

KOBİ’lerde Elektronik Finans Kullanımını Gerektiren Koşullar Rekabet Ortamı Değişim Maliyet ve Zaman Avantajı

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Bu araştırmanın amacı, Ekonomik sistemin en önemli oyuncularından olan KOBİ’lerin e-finans hizmetleri kullanım alanının varlığını, E-finans kapsamında değerlendirilen hizmetlerden işletmelerce kullanılan en yaygın türünün tespiti, Etkinlik ve maliyet avantajlarının ortaya konulması, Kullanılma / kullanılmama nedenlerini ortaya koymaktır.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırma kapsamında Karaman ilinde faaliyetlerini yürüten 81 KOBİ’ye ulaşılmış, bu işletmelerden elektronik tabanlı finans uygulamalarını aktif olarak kullanan 52 KOBİ tespit edilmiştir. E-finans hizmetlerinden yararlandığını ifade eden 52 KOBİ’ye ayrıntılı e-finans kullanım düzeyi anketi uygulanmıştır.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın yanıt aradığı soruları şu şekilde sıralayabiliriz: İşletmeler tarafından e-finans hizmetleri kullanılmakta mıdır? E-finans kapsamında değerlendirilen hizmetlerden İşletmelerce kullanılan en yaygın türü hangisidir? E-finans kapsamında değerlendirilen hizmet kullanımı işletmenin faaliyet gösterdiği sektöre göre farklılık gösterir mi? E-finans hizmetlerinin maliyet avantajı sektörlere göre farklılık gösterir mi?

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Yöntemi Anket çoktan seçmeli soruların yanı sıra e-finans uygulamalarına yönelik likert ölçeğine göre yapılandırılmış yargılardan oluşmaktadır. Birinci bölümde e-finansın kullanım düzeyi algısı, işletme sektörü, maliyet avantajına yönelik sorular yöneltilmiştir. Anketin ikinci bölümünde e-finansın olası faydaları üzerine yargılar, risk düzeyi tespitine yönelik yargılar ve kullanılma/kullanılmama nedenlerine yönelik 27 soru yer almaktadır. İkinci bölümdeki sorular; “1-Kesinlikle Katılmıyorum, 2-Katılmıyorum, 3-Kararsızım, 4-Katılıyorum, 5-Kesinlikle Katılıyorum” şeklinde 5 düzeyde sınıflandırılmıştır.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Yöntemi Verilerin analiz edilmesinde SPSS 16.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmada, araştırmanın amacına uygun olarak veriler üzerinde frekans, yüzde ve t-testi analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulanan anketin güvenilirliği Cronbach alfa (α) katsayısı kullanılarak ölçülmüştür.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Likert ölçekli soruların yanıtları Cronbach alfa (α) katsayısı kullanılarak ölçülmüştür. Cronbach alfa (α) değerlerinin 1’e yakınlığı güvenilirlik düzeyini yansıtmaktadır.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları Karaman il sınırlarında faaliyetlerini yürüten KOBİ tanımına uyan 81 işletmeye ulaşılmış, bu işletmelerin %53’ünün aktif olarak e-finans hizmetlerinden yararlandıkları ve internet tabanlı teknolojilere aşina oldukları görülmüştür.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma E-finans hizmetlerinden yararlandığını ifade eden 52 KOBİ’den %23,3’ünün gıda sektöründe, %14’ünün tarım makineleri imalatında, %11,6’sının ayrı ayrı tekstil ve petrol ürünleri sektöründe, %9,3’ünün ayrı ayrı imalat ve inşaat sektöründe, %7’sinin plastik imalatı sektöründe, %4,7’sinin ise ayrı ayrı orman, çimento ve kâğıt imalatı sektörlerinde faaliyet yürüttükleri görülmektedir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları Ayrıntılı anket özellikle e-finans hizmetlerinden yararlanan işletmelere uygulanmış ve işletmeler açısından bu hizmetlerden gerektiği ölçüde faydalanılıp, faydalanılmadığı sorulmuştur. İnternet tabanlı uygulamaları kullanan işletmelerin %65,1’i e-finans uygulamalarından yeterince yararlandıklarını, %34,9’luk kısmı ise bu hizmetlerden olması gerektiği gibi yararlanmadıklarını ifade etmişlerdir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları İşletmeler tarafından en yoğun şekilde kullanılan e-finans hizmetinin internet bankacılığı ve fatura işlemleri olduğu görülmektedir. E-finans hizmetlerinden yararlanan işletmelerin yaklaşık olarak yarısının bu hizmetlerden yararlandıkları görülmektedir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları E-finans işlemlerini kullanan işletmelerin %90.7 si klasik yöntemlere oranla maliyet avantajının %10’ un üzerinde olduğunu belirtmiştir. Bu maliyet avantajının araştırmaya katılan işletmelerin %20,9’una göre %11-%25 arasında, %27,9’una göre %26-%50 arasında değiştiği belirtilmektedir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları İşletmeler tarafından e-finans uygulamalarında kabul edilen en büyük risk faktörleri “Sunucu Tarafından Spekülasyon Amaçlı Bilgilendirme Yapılması” ( X = 3,55), “Erişilen Sistemlerde Güvenlik Açıklarının Bulunma İhtimali Olması” ( X = 3,53) ve “Sunucu Sistemlerinin Yeterli Kullanım Kolaylığına Sahip Olmaması” ( X = 3,51) olarak gerçekleşmiştir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları Aktif e-finans hizmetleri kullanıcılarının bu uygulamalardan yeterince yararlanmama veya kullanım isteksizliği değerlendirildiğin de yeterince kullanılmama sebepleri arasında en yüksek katılım düzeyinin ( X = 3,27) ile “İşlem Sonucu Somut Resmi Bir Kayıt(Çıktı) İstiyorum” şeklindeki geleneksel yöntemlere bağlılık olduğu görülmektedir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları Çalışmamızda sektörler arası e-finans uygulamalarının geleneksel yöntemlere oranla maliyet avantajı sağlayıp sağlamadığını ölçmek amacıyla Oneway Anova- Tamhane’s T2 testi yapılmış ve sektörler arasında elde edilen maliyet avantajları arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.

Karaman KOBİ’lerinde Bir Araştırma Araştırmanın Bulguları Yine faktörlerin kullanılan e-finans hizmetinin yararları ile ilgili olarak yöneltilen yargılar tek tek Oneway Anova- Tamhane’s T2 testine tabi tutulmuş genel itibari ile Tablo 10’da tespit edilen Orman ürünleri ve Çimento sektörleri arasındaki farklılık dışında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

SONUÇ Çalışma kapsamında ulaşılan sonuçlara göre KOBİ’lerin finansal konularda internet üzerinden yapılan işlemlere yeterince güven duymadığı, bu sorunun kaynağında ise hizmet sunucularına olan güvensizliğin olduğu görülmektedir. Özellikle güvenlikle ilgili sorunlar ve sistem açıklarından oluşabilecek risklerin kendilerini zarara uğratma ihtimali e-finansın aktif kullanıcılar tarafından yeterince tercih edilmeme nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra kullanıcıların geleneksel yöntemlere olan bağlılığı ve yüz yüze iş yapma isteği dikkat çekmektedir. Çalışma sonucu elde edilen sonuçlara göre; e-finans hizmet sunucularının KOBİ’lere yönelik çalışmalarını yoğunlaştırmaları, onların çekincelerine karşı tatminkâr çözüm önerileri getirmeleri gerekirken KOBİ’lerin ise sahip oldukları teknolojik imkânları kullanmada daha istekli davranmaları, her iki tarafın da bilgi teknolojisi yeniliklerinden daha çok kazanım elde etmelerini sağlayacaktır.

Dinlediğiniz için teşekkürler…