MANTARLAR www.sunumerkezi.com Herkes için Her şey.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Makroskobik Özellikleri
Advertisements

Makroskobik Özellikleri
Makroskobik Özellikleri
Makroskopik Özellikleri
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar ve Canlılar Üzerindeki Etkileri
Şimdi Söz sırası Mantarlarda.. MERHABALAR Mantar Dostları !
GYMNOSPERMAE PİNUS GRİFFİTHİ AĞLAYAN ÇAM PİNUS GRİFFİTHİ.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
DİYARE (İSHAL).
ABELİA GRANDİFLORA.
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
Hazırlayan:Batuhan Yılmaz
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
Büyük yapraklı ıhlamur
POA.
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
Mantar Yetiştiriciliği
Zehirli ve Zehirsiz Doğa Mantarları
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
ZEHİRLENMELER VE EKSTRAKORPORAL TEDAVİLER Doç Dr Sevgi Şahin.
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
CİVA (Hg) İNTOKSİKASYONLARI
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ABİES GRANDİS BÜYÜK SAHİL GÖKNARI.
Aechmea fasciata.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
CISTACEAE (LADENGİLLER).
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
DAİRENİN VE DAİRE DİLİMİNİN ALANI
Bilimsel Sınıflandırma
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Alem :. Plantae Bölüm :. Pinopyta Sınıf : Pinopsida Takım :
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
Sambucus nigra (Kara mürver).
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE FLORA
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
VİTAMİNLER.
Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı Dağ Muşmulası) Ters yumurta biçimindeki kalın yapraklar 1-1,5 cm boyunda ve çok kısa saplıdır. Üst yüzü cilalı gibi.
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
BESLENME VİTAMİNLER.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

MANTARLAR www.sunumerkezi.com Herkes için Her şey

Amanita phalloides (Köygöçüren, Evcikkıran olarak da adlandırılır.) ÖLÜM MELEĞİ Amanita phalloides (Köygöçüren, Evcikkıran olarak da adlandırılır.)     Ülkemizdeki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse % 95 inden sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır. Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır. Mantarın içerdiği amanitin maddesi, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder. Zehirine karşı henüz bir ilaç geliştirilememiştir. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli olmaktadır. BU MANTARDAN UZAK DURUN !     Bu mantar; 1994 yılı Kasım ayında, İstanbul'da seri zehirlenmelere yol açmış ve 20'den fazla insanımızın ölmesine neden olmuştur.

AĞULU MANTAR Omphalotus olearius (Agaricales/Tricholomataceae)     Zehirli bir tür olan bu mantar, yurdumuzda yetişen "Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı" olarak tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Fakat bu tür daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşmiş olmasıyla ayırt edilir.     Şapka, 7-10 cm, konveks, sonra huni biçimli, üst yüzeyi portakal sarısı, ipek gibi parlak, dalgalı, yaşlılarda portakalımsı-kahverenklidir. . Lameller; değişik uzunluklarda, eşit değil, sık, yaklaşık 5-6 mm. eninde, ince, sapa dekurrent olarak bağlanır. Sarımsı turuncu renkli, parlak, kenarları akut, genellikle diğer kısımlara rağmen daha koyudur. Taze mantarlarda lameller üzerinde biriken spor tozları, çoğu kez karanlıkta luminisans etkisi gösterir.     Sap, 7-15 x 1-2 cm. olup, silindirik, dibe doğru biraz incelerek devam eder, şapkaya doğru çoğu kez eksantrik olarak bağlı, sıkı yapılı, içi dolu, lifsi, lamellerle aynı renktedir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına kadar bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üzerinde gruplar halinde ortaya çıkar. Özellikle zeytin ağaçları üzerinde bu mantarı görmek mümkündür.     Bu mantar nedeniyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrıları tipik belirtilerdir. Bunun yanısıra, terleme, tükürük, gözyaşı ve bronş salgılarında artma, bronkospazm, myosis, görme bulanıklığı, hipotansiyon ve bradikardi gibi belirtiler görülür. Bu mantar, İzmir, Manisa, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Elazığ gibi illerimizde yetişen yaygın bir türdür.

YALANCI DEDE MANTARI Lepiota bruneoincarnata (Agaricales/Lepiotaceae)     Tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Halk arasında "dede mantarı" olarak bilinen yenilebilir mantarlar ile karıştırılabilir.     Şapka, 3,5 cm çapında küremsi, biraz dışbükey, mantar olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alır. Kenarları ince olup, eğik değildir. Kutikül yapışık kurudur. Şapkanın merkezinde konsantrik durumlu kestane renkli pullar bulunması tipik olup, şapkanın rengi kırmızımsıdır. Lameller; sıkça dizilidirler, 5-10 mm. genişlikte, nazik ve sapa kadar ulaşır. Renk beyazımsıdır. Sap; 3x0.6 cm., şapkadan ayrılabilir. Bazen üstte ve altta biraz daralabilir, sap lamellerin altında vazo gibidir. saplarında ortaya yakın yerbir yerde annulus bulunmaktadır. Fakat bu annulus mantar yaşlandıkça kaybolur. Kalıcı değildir.     Yazın ve sonbaharda, havuz kenarlarında, parklarda, yol kenarlarında, otların arasında, yaprak altlarında bulunur. Genellikle bol yağışlı mevsimlerde çayırlarda görülür. Falloides zehirlenmesi tipine yol açan amatoksinleri ihtiva eder.     Bu mantar nedeniyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, 6-24 saat sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler, karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal şeklindedir. Zehirlenmede önce kısa bir hafifleme görülür, sonra ağrılar tekrarlar, karaciğer görevini yapamaz hale gelir. Ayrıca böbrekler zayıflar. Sonuçta komadan sonra genellikle ölüm gelir... Şu ana kadar yalnızca Bursa yöresinde görülmüştür.

www.sunumerkezi.com Herkes için Her şey AL SİNEKÇİ MANTARI Amanita muscaria (Gelin mantarı olarak ta adlandırılır)     İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeren zehirli bir mantardır. Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. Yarattığı delilik krizleri 4-6 saat sürer. Bu mantardan etkilenenlerde; ruh halinin değişmesi, (keyifli veya kaygılı durum), nedensiz gülme, hayal görme, konuşma güçlüğü, kas spazmları, görme ve işitme bozukluğu, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Bu mantardan zehirlenmelerde ölüm olayı nadirdir, özellikle küçük çocuklarda tehlikeli olabilmektedir. www.sunumerkezi.com Herkes için Her şey