Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan:Batuhan Yılmaz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan:Batuhan Yılmaz"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan:Batuhan Yılmaz
Canlıların Dünyasını Gezelim Hazırlayan:Batuhan Yılmaz

2 Canlılar nasıl sınıflandırılır
Canlıları 4 e ayırırız 1.Bitkiler 2.Hayvanlar 3.Mantarlar 4.Mikroskobik canlılar

3 Canlıları sınıflandırma(bitkiler)
Bitkileri sınıflandırmada 2 ye ayırırız.Ayrılma şekilleri ise şunlardır: Bitkiler Çiçekli çiçeksiz 2 ye diye ayırırız Çiçeksiz bitkiler Çiçekli bitkiler Menekşe,Lale Gül,Papatya Kara yosunu,Ciğer otu Atkuyruğu,Eğrelti otları

4 Menekşe(çiçekli bitki)
Menekşegiller familyasındaki Viola cinsinden 500 kadar, bir-iki ya da çok yıllık dayanıklı bitki türünün adı menekşedir. Bu türlerden 20 kadarı ülkemizde yetişmektedir.

5 Lale(çiçekli bitki) Yaklaşık 22 kadar türü bulunan lale ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Genelde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak görmekteyiz. İlkbahar ve yaz ayları boyunca türlerine göre çiçek açma zamanları değişmektedir. Boyları yaklaşık olarak 20cm uzunluğa kadar uzayabilmektedirler.

6 Gül(çiçekli bitki) İnsanın günlük yaşamında çok özel bir yeri olan gül; aşkın, güzelliğin, sevginin ve saygının ifadesini en güzel bir şekilde bünyesinde toplayan bir çiçektir. Kuzey yarım küre bitkisi olan gülün orijini Doğu Asya'dır. Kesin olmamakla birlikte gül yağı ve gül suyunun ilk olarak İran veya Hindistan'da üretildiği, buradan Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya'ya yayıldığı bildirilmiştir. (Widrlechner, 1981)

7 Papatya(çiçekli bitki)
Beyin, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu- kuvvetlendirici, spazm çözücü, ruhsal ve fiziksel sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici, terlemeyi önleyici, bağırsak parazitlerini düşürücü, kanı temizleyici, kalp hastalıklarını iyileştirici.

8 Kara yosunu(çiçeksiz bitki)
Kara yosunları Nemli yerlerde, ağaç kabukları ve toprak üzerinde görülen yeşil renkli küçük bir bitkidir. Küçük bir gövdeye ve köksü kısma sahiptirler. Damarsızdırlar. İnce saplarının ucunda bulunan spor keselerinin içindeki sporların olgunlaşarak keselerin çatlaması ile etrafa yayılması sonucu nemli yerlerde çimlenerek genç kara yosunu bitkisi oluşur.

9 Ciğer otu(çiçeksiz bitki)
cm boylarında, kırmızı renkte çiçekler açan, otsu bir bitkidir. Ciğer Otunun çiçekleri daha sonra kırmızıdan menekşe rengine döner. Bitki tanen, müsilaj, şekerler, saponin, reçine ve sabit yağ içerir. Ayrıca, mineraller açısından da zengindir.

10 Atkuyruğu(çiçeksiz bitki)
İlkbahar başlangıcında, derinlere kök salmış olan köksaptan, önce spor taşıyıcı kahverengi başak sapları çıkar. Düzgün yapılı küçük çam ağaçlarını andıran 40-50cm boyundaki yeşil yaz kuyruğu ise daha sonra çıkar.

11 Eğrelti otları(çiçeksiz bitki)
Eğrelti otları ve palmiyeler yıllardır büyük bir zevkle beğenilen yaprağını dökmeyen bitkilerdir. Bakım istekleri farklı olduğu için ayrı ayrı ele alınırlar. Eğrelti otları doğal olarak fakir topraklı ormanlık yerlerde bulunurlar. Bu bitkiler oturma odalarına getirildiğinde özellikleri değişmez bol ve düzenli su püskürtme gibi istekleri yerine getirilir. Çok az besin isterler. Güneşte bırakılmamalıdır. Palmiyelerde özel bakım isterler.

12 Canlıları sınıflandıralım(hayvanları)
Hayvanları sınıflandırmada 2 ye ayırırız ayrılma şekilleri şunlardır: Hayvanlar Hayvanları omurgalı omurgasız diye 2 ye ayırırız Omurgasız hayvanlar Omurgalı hayvanlar Salyangoz,Akrep Solucan,Kelebek İnek,Aslan Yılan,Zürafa

13 İnek (Omurgalı hayvan)
İnek bir omurgalı hayvandır.İnek’in diğer adı ise sığırdır.İnek aynı zamanda bir memeli hayvandır.İnek doğurarak ürer.İnekler otla beslenip süt verirler.

14 Aslan(Omurgalı hayvan)
Afrika aslanı, savanların en büyük yırtıcısı, dünyanın en büyük dört kedisinden biridir.(Sibirya kaplanları dünya üzerindeki en büyük ve en ağır kedilerdir.bu türün dışındaki kaplan türlerinin geneli aslanlar kadar iri değillerdir.) gibi unvanları elinde bulunduran 4 büyük kediden bir tanesidir.En büyük kaplan olsa bile aslan en güçlü yırtıcıdır.Erkek aslanın boyu 90 cm’i kuyruk olmak üzere 2,70 metreyi, ağırlığı ise 290 kiloyu bulabilir. Dişiler ise bunun neredeyse yarısı kadardır. Postu kahverengimsi sarıdır. Erkeğin yelesi kahverengimsi sarıdan siyaha kadar değişir. Geniş alınlı, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarımtırak kısa ve yatık tüylüdür. Kuyruğunun ucu püsküllüdür. Erkek aslanın başının etrafı uzun ve güzel bir yele ile süslüdür. Omuzlarının üzerine kadar dağılan bu perçem, kızdığı zaman kabarır. Çok güçlü ve cesur olduğundan dolayı hayvanların kralı olarak adlandırılır. Vahşi hayatta bilinen en güçlü birinci saldırgan kedidir. Korkunç kükremeleri 5 km ileriden duyulabilir.İnsanları av olarak kullanabilirler.

15 Yılan(Omurgalı hayvan)
Yılanlar, genellikle üç metre öteyi görebilirler. Koku almada burun deliklerini değil dillerini kullanırlar. Uzun ve çatallı dillerinin her iki ucu havadan ve yerden gelen kimyasal kokuları alır. İçeri çekildiğinde dil ucundaki kokular damaktaki jakobson organında duyu haline dönüştürülür. Engerek yılanları zehirledikleri avının izini dilleriyle takip ederler ve ölüsünü bularak yutarlar. Yılanların burun delikleri, ağız kapalıyken alt çenedeki hava borusunun üzerine geldiğinden ağızlarını açmadan solunum yaparlar. Avlarını yutarken ağız açık olduğundan burun deliklerinin hava borusuyla ilgisi kesilir. Böyle zamanlarda, vücutlarında bulunan hava torbalarındaki yedek havadan faydalanırlar. Çoğu yılanın sadece sağ akciğeri gelişmiş, diğeri adeta kaybolmuştur. Boa ve piton yılanlarında sol akciğerler küçüktür. İri avların yutulması uzun sürdüğü zaman ağız tabanında bulunan soluk borusunun girişi ağızdan dışarı çıkarılabilir. Bu özellik büyük hayvanları yemek için bir adaptasyondur, yılana ağız dolu olduğunda dahi nefes alma imkânı sağlamaktadır.

16 Zürafa(Omurgalı hayvan)
Zürafa Yaşadığı yerler: Orta Afrika'da. Özellikleri: Karada yaşayan en uzun boylu memeli. Yerden yüksekliği 4-5 metredir. Ağaç yaprakları ve filizlerle beslenir. Ömrü: yıl. Çeşitleri: İki türü vardır. Lekeli zürafa (G.camelopardalis), Ağlı zürafa (G.reticulata). Afrika çayırlarında sürüler halinde yaşayan en yüksek memeli. Boynu ve ön ayakları çok uzundur. Erkek zürafanın başından yere kadar yüksekliği 5,5 metredir. Ağırlığı ise 2 ton kadardır. Sarımtırak vücudunda koyu lekeler vardır.

17 Salyangoz(omurgasız hayvan)
Salyangoz, Yaşadığı yerler: Tatlı su, deniz ve karada yaşayan çeşitleri vardır. Rutubetli yerlerde bol rastlanır. Özellikleri: Vücutları kabuklu veya çıplaktır. Karın altlarındaki kaslı ayakla sürünürler. Ağızlarında “radula” denen dişli bir dil mevcuttur. Karada yaşayanlar bahçelere büyük ziyanlar yapar. Ömrü: Kara salyangozu (Helix spiriplana) 15 yıl kadar yaşar. Çeşitleri: Yüzlerce türü mevcuttur.

18 Akrep(omurgasız hayvan)
Akrep , (Scorpiones) takımını oluşturan genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan eklembacaklılara verilen ad.

19 Sivrisinek(omurgasız hayvan)
Sinek, iki kanatlı böcek. Hastalıkların bulaşmasında etkin rol oynar. Böceklerin Diptera familyasına aittir.

20 Kelebek(omurgasız hayvan)
Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır.

21 Canlıları sınıflandırma(mantarlar)
Mantarları sınıflandırmada 2 ye ayırırız.Ayrılma şekilleri ise şunlardır: Mantarlar Mantarları zehirli zehirsiz diye 2 ye ayırırız. Zehirsiz Zehirli Tirmit,Kuzu mantarı Domalan,Çörek mantarı Ağulu mantar,Yalancı dede mantarı Al sinekçi mantarı,Ölüm meleği

22 Ağulu mantar(zehirli mantar)
Zehirli bir tür olan bu mantar, yurdumuzda yetişen "Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı" olarak tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Fakat bu tür daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşmiş olmasıyla ayırt edilir.

23 Yalancı dede mantarı(zehirli mantar)
  Tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Halk arasında "dede mantarı" olarak bilinen yenilebilir mantarlar ile karıştırılabilir.     Şapka, 3,5 cm çapında küremsi, biraz dışbükey, mantar olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alır. Kenarları ince olup, eğik değildir. Kutikül yapışık kurudur. Şapkanın merkezinde konsantrik durumlu kestane renkli pullar bulunması tipik olup, şapkanın rengi kırmızımsıdır.

24 Al sinekçi mantarı(zehirli mantar)
İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeren zehirli bir mantardır. Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. Yarattığı delilik krizleri 4-6 saat sürer. Bu mantardan etkilenenlerde; ruh halinin değişmesi, (keyifli veya kaygılı durum), nedensiz gülme, hayal görme, konuşma güçlüğü, kas spazmları, görme ve işitme bozukluğu, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Bu mantardan zehirlenmelerde ölüm olayı nadirdir, özellikle küçük çocuklarda tehlikeli olabilmektedir.

25 Ölüm meleği(zehirli mantar)
 Ülkemizdeki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse % 95 inden sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır. Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır. Mantarın içerdiği amanitin maddesi, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder. Zehirine karşı henüz bir ilaç geliştirilememiştir. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için gram tüketilmesi yeterli olmaktadır.

26 Tirmit(zehirsiz mantar)
5-15 cm kadar büyüklükte, kuru ve et gibidir, hiçbir zaman yapışkan olmaz. Gençken yarım küre şeklinde tümsek olup olgunlaşınca açılır ve derin olmayan huni şekline dönüşür, üst tarafı düzensiz, dalgalu gibi bir hal alır. Kenarı başlangıçta içeri kıvrıktır, daha sonra düzensiz olarak dalgalı olur. Gençken sarımtırak kahverengi olgunlaşınca kırmızımsı kahverengi olan mantarın iki formu vardır: Kırmızı kahverengi tipi iğne yapraklı ağaç ve kayın ormanlarında yosunlar arasında gelişir, ateş sarısı tipi yalnızca kayın ve meşe ormanlarında bulunur.

27 Kuzu mantarı(zehirsiz mantar)
Sivrice konik olup, 3-6 cm boy, cm çapa sahiptir. Boyuna yönde belirgin sıralar halinde görülen paralel sırtlıdır, bunlar enine damarlarla birbirine birleşirler. Renk sarımtırak kahverenginden zeytin yeşili kahverengiye veya koyu kahverengiye kadar değişebilir. Çukur kısımlar genç numunelerde sarımtırak beyazdır, yaşlanma ile açık kahverengi olur. Çıkıntılı kısımlar ise gençken kahverengidir, yaşlanınca koyu kahverengiye dönüşür.

28 Domalan(zehirsiz mantar)
Mantar, küremsi, birazca uzun ve armut veya soğan, patates şeklinde, 3 cm kadar ceviz büyüklüğündedir. Yüzeyi derin, dar oluklu, labirent gibidir. Dış kısmı kösele gibi, esnek ve sarı esmer renktedir. Gençken saman rengindedir, daha sonra esmer ve pas rengine değişir. Yüzeyi ince tüylüdür, bilhassa dibinde, bükülmüş yuvarlak, ince esnek iplikler vardır.

29 Çörek mantarı(zehirsiz mantar)
10-20 cm büyüklükte, bazen biraz daha geniştir. Yarım küre şeklinde, daha sonra tümsek, nihayet yayvandır. İyi pişmiş, kabarmış çöreğe benzer. Kenarı başlangıçta içeri kıvrıktır. Şapkanın zarı düzgün değil, çıplak ve kurudur. Islak olduğu zaman parlar ve hafif yapışkandır. Rengi çok değişken, kestane kahverengisi veya soluk olabilir. Kenarının rengi hafifçe daha açık olur: Borucuklar: Sıkı bir şekilde yan yana yer alırlar. Sapa boyları kısalarak bağlanırlar, uzun ve incedirler. Önce boz beyaz daha sonra yeşilimsi sarı, zeytin yeşili rengindedir. şapkadan kolayca ayrılabilirler. Delikçikler: Küçük ve yuvarlaktır. Önce kirli beyaz, daha sonra sarımtırak, nihayet yeşilimtırak sarıdır.

30 Canlıları sınıflandırma(mikroskobik canlılar)
Mikroskobik canlıları sınıflandırmada 2 ye ayırırız.Ayrılma şekilleri şunlardır: Mikroskobik canlılar Mikroskobik canlıları gözle görülebile bakteriler virüsler olarak 2 ye ayırırız. Virüsler Bakteriler Ozoron,militan lojbat,ebu ammar Acidobacter,Actinobacteria Aquificae,Bacteroidetes


"Hazırlayan:Batuhan Yılmaz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları