ICON İNDEKSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
DOĞAL SAYILAR.
Doç. Dr. Ersin Aksay SB Tepecik EAH, Acil Tıp Kliniği
1 Ürün tanıtımı : Termal İletken boşluk doldurucular 1.
Diferansiyel Denklemler
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Ortodontik Anomalilerde Etyoloji
YGS & LYS İPUÇLARI.
BORU ÇAPI HESABI Bölüm V.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Düşük Doz Gonadotropin Uygulaması
Karenin Çevre Uzunluğu
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLERDE BELİRLENME PROBLEMİ
Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
BİPOLAR BOZUKLUK Doç. Dr. E.Timuçin Oral.
Çocuk Ürolojisi Olguları Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji İstanbul
SÜREÇ YETENEK ANALİZLERİ 1 (PROCESS CAPABILITY ANALYSES)
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 3
Dewey Onlu Sınıflama Sistemi
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
İ MKB SARIÇ İ ÇEK ORTAOKULU Mehmet ÖZAN Mehmet ÖZAN (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen)
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ
Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
HACİM ÖLÇME «»»»»»»»»» MATEMATİK.
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
DERS KAYIT SUNUMU Üniversitemize yeni kaydolmuş ve ilk defa ders kaydı yapacak olan öğrenciler için ders kayıt sunumu.
HAVA HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
İMMEDİAT PROTEZLER Prof.Dr. Ayhan GÜRBÜZ.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
DESTEKLEYİCİ PERİODONTAL TEDAVİ
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
DEPREM HESABI.
Doğal dişler kg lık kuvvetlere dayanıklılık gösterirler.
GİRİŞ KAVİTESİ PREPARASYONU VE PULPA ANATOMİLERİ
ÖRNEK 2 Bir baskı makinasının tahriki için düz kayış kasnak mekanizması tasarımı yapılacaktır. P1=18,5kW, n1=1450 D/d ve baskı makinası devir sayısı 710.
ÜST ORTA ve YAN KESİCİ DİŞLER
Bir sektörün doğrusal üretim fonksiyonu
ALT 1. KÜÇÜKAZI Prof. Dr. Yasemin KESKİN
ALT KANİN DİŞİ Prof.Dr.A.Cavidan AKÖREN
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
PERİODONTAL MUAYENE Prof.Dr. Murat AKKAYA.
Cam-iyonomer Simanlar
İNDEXLER VE KLİNİK BULGULARI
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
DİŞLERİN MORFOLOJİSİ PROF.DR.PELİN ÖZKAN.
İntraoral anesteziler Prof.Dr. Yelda Pınar. Rr.alveolares superiores posteriores Tuber maxilla’ya anestezi yapılır. 3.molar diş arka kenarından geçen.
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
TAM PROTEZ SORUNLARI.
DİŞLERİN MORFOLOJİSİ PROF.DR.PELİN ÖZKAN.
Maksiller II.Büyükazı Dişi Morfolojisi
Hastanın dilini damağında konumlandırmaması sonucu hava yolunun maksiller dişlerin kökleri üzerine superpoze olması.
HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON
Sunum transkripti:

ICON İNDEKSİ

ICON İndeksi; Ortodontik Tedavi ihtiyacını, zorluğunu ve sonucunu belirleyen bir indeks yöntemidir. Toplam Skor Tedavi İhtiyacı ≥ 43 var < 43 yok

Aşağıdaki kriterlere göre yapılan puanlama sonucu oluşan değerlerin toplamı 43 puandan az ise ICON INDEKSI’ne göre hastanın tedavi ihtiyacı estetik amaçlı olup tedaviye alınmaz. Değer 43 puandan fazla veya eşit ise hastada fonksiyon ve fonasyon kaybı söz konusu olup tedavi gerekmektedir.

Benzer Anomali Numarası x 7 = SKOR 1

1.Normal oklüzyon ilişkisi 2.Tek dişi ilgilendiren lokal düzensizlik 3.Maxiller darlık 4.Maxiller darlık ve dişsel düzensizlik 5.Tek taraflı çapraz kapanış ile birlikte derin kapanış 6.Çapraz kapanışla birlikte görülen çapraşıklık 7.Maxiller darlık ile karakterize çapraz kapanış 8.Yer darlığına bağlı aşırı çapraşıklık 9.Artmış overjetle karakterli üst ileri itim olguları 10.Tüm çeneyi kapsayan aşırı yer darlığı ile karakterize çapraşıklık

2 Alt skor x 5 = SKOR 2 Alt skor → 1 2 3 4 5 katsayı 1 2 3 4 5 katsayı Üst ark çapraşıklığı (mm) <2 2.1-5 5.1-9 9.1-13 13.1-17 17 mm ya da gömülü diş Üst ark boşluğu >9 Üst dental arka oklüzalden bakıldığında son molar dişlerin mesialleri arasındaki dişlerin mesiodistal kron çapları toplamı ile mevcut ark uzunluğu arasındaki farktır. Gömülü diş (komşu dişe çarpmış yada arada 4 mm’den az mesafe var veya ektopik) mevcudiyetinde alt skor 5 ‘dir. Altında daimisi olmayan süt dişlerin boyutları ve çekim veya travma sonucu kaybedilen dişlerin boşluğu (proteze yer olarak tutulmayacak ise) ve sürmüş süpernümerer dişlerin boyutları boşluk olarak değerlendirilmelidir. Alt skor x 5 = SKOR 2

Maxiller dental arktaki yer darlığı ve yer fazlalığı dikkate alınarak yapılan değerlendirmedir. Bu durumda maxiller arkta çapraşıklık miktarı yer darlığının belirlenmesinde rehber nokta olarak kullanılır. Üst dental arkta okluzalden bakıldığında son molar dişlerin mesialleri arasındaki dişlerin mesiodistal kron çapları toplamı ile mevcut ark uzunluğu arasındaki farktır. Buna göre maxiller arkta yer darlığının miktarı tabloda belirlenen değerin katsayı ile çarpılması sonucu belirlenir. Gömülü diş ( komşu dişe çarpmış yada arada 4 mm ‘den az mesafe var veya ektopik) mevcudiyetinde alt skor 5’tir. Aynı şekilde arktaki yer fazlalığı da belirlenen kriterlere göre katsayı ile çarpılarak belirlenmektedir. Altında daimisi olmayan süt dişlerin boyutları çekim veya travma sonucu kaybedilen dişlerin boşluğu (proteze yer olarak tutulmayacak ise) ve sürmüş süpernümerer dişlerin boyutları boşluk olarak değerlendirilmelidir.

3 Çapraz Kapanış SKOR 3 Var 5 Yok

4 Alt skor x 4 = SKOR 4 Alt skor → 1 2 3 4 5 katsayı Ön açık kapanış 1 2 3 4 5 katsayı Ön açık kapanış (mm) Tam Kapanış <1 1.1-2 2.1-4 >4 Ön derin kapanış Alt Kesicinin1/3’den daha az örtmüş 1/3’den 2/3’üne kadar örtmüş 2/3’ünden tamamına kadar örtmüş Tamamen örtmüş 1 2 1 3 2 4 3 Alt skor x 4 = SKOR 4

Açık kapanış ve derin kapanışların değerlendirmeye katkısı sağlanır Açık kapanış ve derin kapanışların değerlendirmeye katkısı sağlanır. Tabloda belirlenen açık kapanış veya derin kapanış değerleri dikkate alınarak değerlendirilecek olgu ile karşılaştırılarak belirlenen puan değerlendirmeye katılır.

5 Alt skor x 3 = SKOR 5 Alt skor → 1 2 3 4 5 katsayı 1 2 3 4 5 katsayı Bukkal bölge ön-arka yön ilişkisi Tam Sınıf I,II veya III ilişki Tüberkül fossa ilişkisi ile tüberkül tüberküle ilişki arasında Tüberkül tüberküle ilişki 1 2 Alt skor x 3 = SKOR 5

Sınıf I, II ve III ilişkilerde tüberkül fissür ilişkisinde interdigitasyon sağlanmakta ise değerlendirmeye katkı sağlanmaz. Bununla birlikte iskeletsel Sınıf II ve III olgularda doğrudan interdigitasyona bakılmaksızın çapraşıklık yok ise alt skor 1 ile çapraşıklık var ise 2 ile katsayı çarpılarak elde edilen skor değerlendirmeye alınır. Yalnızca interdigitasyonun tam olduğu Sınıf I olgular değerlendirmeye alınmaz.

SKOR 1 + SKOR 2 + SKOR 3 + SKOR 4 + SKOR 5 < 43 İSE TEDAVİ İHTİYACI YOK SKOR 1 + SKOR 2 + SKOR 3 + SKOR 4 + SKOR 5 ≥43 İSE TEDAVİ İHTİYACI VAR