Patates Uyuzu Etmeni: Streptomyces scabies

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
Advertisements

Turuncgil Kanseri Etmeni Xanthomonas citri
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
KUŞKONMAZ.
BİTKİSEL ORGANLAR.
Biyoloji Öğretmeni Gökhan KARATAŞ
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Sorunumuz? Nematod.
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
BİTKİLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ
SODYUM.
ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
MUSTAFA ATAŞ ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MARDİN-2014
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
GROWLEEN Allgrow.
Hazırlayan: Uzm. Feray ÇAĞLAR
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
TOHUM OLUŞUMU.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
KADİR GÖÇERİ & İSMET ATALAY & Duygu AKÇAY ZİRAAT MÜH.TARIM DANIŞMANI
ELMA.
Zeytin Kabuklu Biti (Parlatoria oleae)
TÜTÜN HASTALIK VE ZARARLILARI.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Buğdayda Süne Zararı.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
MÜCADELESİ Kültürel Önlemler  Hastalık bahçenin belli kısmında görülüyorsa hastalık etmeninin oluşturduğu kordonların sağlam ağaçlara.
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
UÇKURUTAN (Phoma Tracheiphila)
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
KÖK VE GÖVDE ANATOMİSİ
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Zeytin Kara Koşnili (Saissetia oleae)
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
KEREVİZ.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
BAKTERİLER.
Baklazınnı.
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
Ekonomik Önemi, Anavatanı
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
BİTKİ VİRÜS HASTALIKLARI Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü
HÜCRE NEDİR?.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
Rhizoctonia Kök Çürüklüğü Etmen: Rhizoctonia solani
BİTKİLERDE TAŞIMA.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
CO2 ve Işık H2O ve Mineraller. CO2 ve Işık H2O ve Mineraller.
ELMA.
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
KİRAZ.
POTASYUM
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü
Eşeysiz Üreme
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
Depolama Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olduğundan dikkatli bir şekilde depolanmazsa çok zarara uğrar. Yumrular çürür, pörsür, filiz verir.
Sunum transkripti:

Patates Uyuzu Etmeni: Streptomyces scabies Hastalık patates yumruları üzerinde 5- 8 mm çapında kahverengi yaralar şeklinde belirir. Çatlaklar oluşur. Hastalık etmeni yapraklar üzerinde belirti oluşturmaz.

Streptomyces scabies toprakta yaşayan, patates, şeker pancarı, turplar, şalgamları, havuç gibi bitkilerin kök ve yumrularını hastalandırırlar. Hastalık etmeni yumrular hasat olgunluğuna eriştikten sonra etmen tarafından hastalandırılır. Eğer yumru kesilirse hastalıklı alan altında kahverengilikler görülür. Açık kahverengi lekeler gövde de gözlenebilir. Kontrolü Hastalıktan ari yumru kullanımı

4 yıllık ürün münavebesi Uygun sulama Düşük P/Ca oranı hastalığı azaltır Toprak pH sı 5.0-5.3 olmalı. Bunun için Kükür (S) uygulaması yapılabilir Dayanıklı ya da tolerant çeşitler kullanılmalı

Hastalık etmeni bakteri ışık mikroskobu altında myceliuma benzer bir yapıda görülür. Bu bakterinin funguslara yakın olup yapısal özellikleri fuungiye benzer.

Turunçgil Stubborn Hastalığı Etmeni: Spiroplasma citri Hastalık etmeni floemde bulunan iletim demetlerinde hastalık yapar. Obligat olan patojen turuçgil çeşitlerinde canlılığı korur fakat saprofitik bir fazı yok Hastalık etmenin doğal vektörleri Circulife tenellus, Scaphytopus nitridus gibi sokucu emici böcekler. Hastalık etmeni vektör içinde çoğalabilir ve 15-20 gün boyunca hastalığı enfekte eder. Hastalık etmeni hücre duvarına sahip değildir. Heliks yapısına sahip filement yapısındadır.

Bakteri heliksi ile hareket edebilir fakat bazı ırkları hareketsizdir. Sadece birkaç Spiroplasma türü kültüre alınabilmiş, hastalık etmenin teşhisinde hassas Madame Vinous gibi portakal çeşitlerine aşılama ile hastalık anlaşılır Stubborn trunçgillerin en ciddi hastalık etmenidir. tolerens derecesi sıfırdır. Kontrolü Hastalıktan ari anaç, çubuk kullanmak Hastalık belirtisi gösteren ağaçlar sökülmeli Vektörleri yakalamak için tuzak bitki kullanımı e.g. şekerpancarı

Turp Spiroplasma Hastaligi Etmeni Spiroplasma citri Mikoplasmalar genom olarak bakteriler ile kiyaslandiklarinda nispeten küçük bir genoma sahiptirler. Bitkilere spiroplasmalarin tasinmasi, yaprak pirelerinin bitkileri emgi sirasinda aktarmasiyla olmaktadir. Üç Spiroplasma türü yaprak pireleri ile tasinir ve bitkilerin floem iletim demetlerinde çogalmaktadirlar. Spiroplasmanin diger tipi embiriyo içerisinde böceklerin sonraki generasyonlarina tasinir ve disi böceklerdeki erkek bireylerin ölümüne yol açarlar, bu yüzdende bu organizmalar Sex Oranlayan Organizmalar (SRO) olarakada adlandirilirlar

S. citri asil olarak turunçgillerin bir hastalik etmenidir, fakat cruciferlerden de Yabani Turpu (Kara Turp) infekte etme kabiliyetine sahiptirler. Bu bitkilerdeki ilk belirtileri en diştaki yapraklarin asagi ve içe dogru kivrilmasi ve bitkilerin solgunluk belirtisi göstermesidir. Daha sonra hemen hemen tüm yapraklarda bu belirtiler ortaya çikar ve infekteli bitkilerde genellikle ölümler görülür. Infekteli bitki köklerinde de küçülmeler meydana gelmekte ve kökleride kirilgan bir yapiya dönüsmektedir. Bitkilerin iletim demetleri kontrol edildiğinde özellikle kambiyum dokularinda kararmalar görülür, bazi durumlarda da ksilem iletim demetlerinde de kararmalar olabilir. Hastaligin ileri dönemlerinde de bu renk daha da koyulasir ve siyah bir renk almaktadir.

Mücadelesi Kültürel mücadele 1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi. 2 Mücadelesi Kültürel mücadele 1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi. 2. Hastaliktan ari fideler sasirtilmali. 3. Infekteli bitki artiklari yok edilmeli. 4. Konukçusu olan yabanciotlar ile mücadele edilmeli. 5. Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklastirilmali. 6. Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sinirlayacak tedbirler alinmali. Kimyasal mücadele Hastalik etmenlerine karsi kimyasal mücadele önerilmez