Bolu Orman Bölge Müdürü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.
Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
Orman Genel Müdürlüğü’nde Biyoenerji Konusunda Yapılan Çalışmalar
ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ
DOĞAL SAYILAR.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
Enerji Performans Uygulamaları,
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
ADANA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI FAALİYETLERİ.
Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi
Sürdürülebilir Enerji
ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA YATIRIMLARI ve İŞLETMECİLİĞİ
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
ELAZIĞ ORKÖY ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜGÜ
SEBEN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Badminton Federasyonu Örnek Sponsorluk Teklifi Türkiye Şampiyonaları ( Yaş ve Büyükler) İsim Hakkı Teklifi Sponsorluğun Geri Dönüşü-Sponsor.
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Squash Federasyonu Sponsorluk Teklifi Squash Türkiye Şampiyonaları ( Yaş ve Büyükler) İsim Hakkı Teklifi Sponsorluğun Geri Dönüşü-Sponsor.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
MAKİM MAKİNA TEKNOLOJİLERİ AŞ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
MTA Genel Müdürlüğü verilerine göre toplam 15
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
Merhaba Değerli Misafirler
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
BİLİNÇLİ TÜKETİM ARİTMETİĞİ
Diferansiyel Denklemler
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
KURULUŞ TARİHİ: 1939 KURULUŞ TARİHİ: /01/2014 ALADAĞ ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ FSC (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL)
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Sunum transkripti:

Bolu Orman Bölge Müdürü BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİYOKÜTLE ENERJİSİ ÇALIŞMALARI Sırrı KÖSTERELİ Bolu Orman Bölge Müdürü sirrikostereli@ogm.gov.tr

İklim Değişikliğine karşı savaş Dünya ormanları olmadan kazanılamaz İklim Değişikliğine karşı savaş Dünya ormanları olmadan kazanılamaz. Ban Ki-moon Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

ORMAN VARLIĞIMIZ Bolu orman Bölge Müdürlüğü Ormanlık sahası 627.995 ha. Dikili serveti 96.462.064 m3 tür. Ormanlarımızda ki cari artım 2.158.665 m3 tür. Yıllık genel toplam etamız 779.273 m3 tür.

BOLU ORM.BÖLG.MÜD. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI Bolu Orman Bölge Müdürlüğü olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının bir kısmını kullanmaktayız; -Rüzgar enerji tesisimizi ,Bolu Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı Sarımustan Orman İşletme şefliğinde kurarak 5 Kw lık enerji elde etmekteyiz.

BOLU ORM.BÖLG.MÜD. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI -Suyu kullanarak yine Bolu Orman İşletme Müdürlüğümüzde 15 Kwa lık enerji elde etmekteyiz.Hatta ulusal şebekeye yakın olsa 10 kwa sını satarak para kazanabiliriz.

NİÇİN BİYOKÜTLE ENERJİSİ ? Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemiz de yenilebilir enerji kaynaklarına baktığımızda; su, güneş, rüzgar ve biyokütle açısından hiçte küçümsenemeyecek bir potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BİOKÜTLE POTANSİYELİ -Biyokütle olarak: Bölge müdürlüğümüz ormanlık alan açısından Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir alana ve servete sahibiz.Yıllık dikili üretimimizin 1.2 milyon m3 çıkmış durumda.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BİOKÜTLE POTANSİYELİ Yıllık üretim kapasitemizi dikkate aldığımızda sanayide ve köylü ihtiyaçlarının dışında kullanılmayan ormanda atık olarak yıllık 170.000 bin ster biyokütle tahmin etmekteyiz. 27.000 bin ster süceyrat odunu elde edilebilecektir. Yaklaşık olarak yıllık

BİOKÜTLE TESPİTİ çalIşmalarIMIZDA birkaç örnek nokta Bolu-Elmalık orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Meşe, kayın ilk aralama sahasında, 11 ağaç kesilerek çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.4 ster biokütle tespit edilmiştir.

BİOKÜTLE TESPİTİ Aladağ-Ardıç orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Sarıçam tensil sahasında, 10 ağaç kesilerek çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.15 ster biokütle tespit edilmiştir. Kökez orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Göknar bakım sahasında, 8 ağaç üzerinde çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.19 ster biokütle tespit edilmiştir

ENERJİ ÜRETİMİNE GEÇİŞ Orman Genel Müdürlüğümüzün yoğun desteklerini arkamıza alarak ilk aşamada bazı noktalarda kendi ısı enerjimizi üretmeye karar verdik. Bu çalışma için iki noktayı seçtik.

1.DEĞİRMENÖZÜ MİSAFİRHANESİ Aladağ Orm.İşlt. Müdürlüğüne bağlı değirmen özü misafirhanesinin ısı ihtiyacını biyokütle enerjisiyle karşılamak için ön çalışmada, üretim artıkları toplatılarak maliyet fizibilitesi yapıldı.

1. Değirmen özü misafirhanesi ilk aşamada üretim artıklarını çipe dönüştürecek parçalayıcı yaptırdık.

1. Değirmen özü misafirhanesi 1 TON TALAŞ ELDE ETMENİN DEĞİRMEN ÖZÜNDE Kİ MALİYETİ : Odunun Toplatılması Bedeli : 101,43 TL Yakıt Bedeli : 17,84 TL Talaş Üretme İşçilik Bedeli : 99,17 TL Talaş Çuvallanması Bedeli : 24,80 TL Talaşın nakli için Yakıt Bedeli : 4,46 TL Talaşın Taşınması,Yüklenmesi Ve Boşaltılması İşçilik bedeli : + 45,08 TL T O P L A M = 292,78 TL’dir. Fizibilite çalışmamızda mali yönden biyokütlenin kömüre oranla daha avantajlı olduğunu gördük.

1. Değirmen özü misafirhanesi Mali olarak daha uygun olmasaydı dahi ithal kömür yerine hem kendi öz kaynağımız hemde daha temiz yakıt olan biyokütleyi kullanmayı tercih edecektik. Daha sonra biyokütlenin yanmasına uygun kalorifer kazanı yaptırttık. Aladağ da yaptığımız çalışma başarıyla sürmektedir.

2. AYDINPINAR ORM.İŞLT.ŞEFLİĞİ LOJMANLARI Gölyaka Orm.İşlt Müdürlüğüne bağlı Aydınpınar orm.işletme şefliğne ait idare binası ve 4 adet lojmanın ısıtma sistemlerini, kömürden enerji yerine biyokütle ( üretim artığı) enerjisi üretir hale getirdik.

2. AYDINPINAR ORM.İŞLT.ŞEFLİĞİ LOJMANLARI 1 TON TALAŞ ELDE ETMENİN AYDINPINAR ORM.İŞL.ŞEFLİĞİNE MALİYETİ İşçilik maliyeti : 20 TL / Ster Emval maliyeti: 0.60 TL / Ster Yakıt maliyeti : 29.71 TL / Ster TOPLAM : 50.31 TL / Ster 1 Ster yapraklı üretim artığından 490 kg yonga elde edilmiştir. 2 Ster yapraklı artık yongası 1 ton olduğuna göre 1 Ton yonga = 2x50.31 = 100.62 TL / Ton Biyokütle kullanıldığında :11.88 TL/Gün Kömür kullanıldığında: 42.50 TL / Gün

ÖZEL SEKTÖRLE ENERJİ ÇALIŞMALARI “Biyokütle enerjisi üretiminde orman artık ve ürünlerinin kullanımı” başlıklı Orman Genel Müdürlüğümüzün düzenlemiş olduğu, ülkemizde biyokütle enerjisi ve teknolojisi üzerine çalışan 16 yerli bir yabancı firmanın katılımıyla 26/02/2009 tarihinde gerçekleşen çalıştaya ev sahipliği yaptık.

ÖZEL SEKTÖRLE ENERJİ ÇALIŞMALARI Çalıştayın ilk oturumu, biyokütle enerjisi ile ısıtılan Değirmen özü misafirhanesinde gerçekleştirildi. Ormanlardaki kullanılamayan üretim artıklarının yerinde görülmesi için arazi çalışmaları yapıldı. Arazi çalışmalarının ardında değerlendirme toplantısı yapılarak firmaların çözüm önerileri ve teklifleri değerlendirildi. Orman Bölge Müdürlüğümüzle çalışmak istediklerini söyleyen yerli ve yabancı firmalarla görüşme yapıldı.

ÜRETİM ARTIKLARININ ARAZİDE GÖRÜLMESİ

Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalışmalarI Yaptığımız çalıştay sonrası bir çok özel firma bizimle irtibata geçti. Bunların içerisinde somut adımlar atan Bizim Gaz firmasıyla ilk çalışmalara başladık. Bizim Gaz firması Düzce de kurdukları merkezleri vasıtasıyla elde edecekleri biyokütleyi pazarlamayı düşünmektedir. Bizim Gaz firmasıyla maliyet hesabı için ilk çalışmalarımıza Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünde başladık.

Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalışmalarI Sayın Orman Genel Müdürümüzün de katılımıyla Aladağ işletme müdürlüğümüzde özel sektörün temin ettiği talaş makinesi ile arazide biyokütlenin parçalama işlemi gerçekleştirilmesine mütakip Bizim Gaz firmasının arazide atık maddeleri toplatarak tesise kadar götürülmesi için yapılan harcamaların maliyeti firma tarafından çıkartılmıştır.

Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalIşmalarI Maliyetin fizibil olması durumunda Bizim gaz firması Bölge Müdürlüğümüz çalışma alanında geniş kapsamlı yatırım yapmayı düşünmektedir. Bizim gazın maliyet hesabı özet olarak tablodaki gibidir. Masraf Kalemi Ton Maliyeti Birim Orman köylüsü işçilik 71,0 TL ton Çavuş işçilik 19,2 TL Saha sorumlusu 16,2 TL Toplam işçilik 106,3 TL Diğer, malzeme 1,0 TL I. nakliye 20,5 TL II. nakliye 39,2 TL Mal bedeli 18,0 TL Chipsleme ? Toplam 185,0 TL

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ POTANSİYEL ALANLARI

Bolu Orman Bölge Müdürü TEŞEKKÜRLER Sırrı KÖSTERELİ Bolu Orman Bölge Müdürü sirrikostereli@ogm.gov.tr