VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

Fen Teknoloji 5.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Besin nedir?.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Canlılar Neden Beslenir?
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
BESLENMEMİZE DİKKAT.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
HAZIRLAYAN:Zülal özek. Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi ve Büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve İçeceklere besin denir.
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BİTKİLERDE BESLENME.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE:1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

BESİNLER VE DENGELİ BESLENME 1.BÖLÜM BESİNLER VE DENGELİ BESLENME

Vücudumuz sürekli çalışan bir buzdolabı gibidir Vücudumuz sürekli çalışan bir buzdolabı gibidir.Buzdolabının çalışabilmesi için enerjiye gereksinimi vardır.Buzdolabı kullandığı enerjiyi elektrikten alır.

İnsanlar hareketliyken enerji harcadığı gibi uyurken de enerji harcar İnsanlar hareketliyken enerji harcadığı gibi uyurken de enerji harcar.Vücudumuz için gerekli enerjiyi besinlerden alırız. Doğadaki bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmek zorundadır.

Bir gününüzü düşünün……Sabah kalkıp yatağınızı düzeltiyorsunuz, odanızı topluyorsunuz, dişinizi fırçalıyorsunuz, okula gidiyorsunuz, ders çalışıyorsunuz. BÜTÜN BUNLARI YAPARKEN ENERJİ HARCIYORSUNUZ! Harcadığınız enerjinin kaynağı yediğiniz BESİNLERDİR.

Harcadığımız enerjinin kaynağı besinlerdir.

Süt boy uzamasında bitkisel ve hayvansal gıdalardan daha etkili Süt boy uzamasında bitkisel ve hayvansal gıdalardan daha etkili! Danimarka Kraliyet Üniversitesi Ziraat fakültesi, Gıda Araştırmaları bölümünden Camilla Hoppe tarafından 101 çocuk üzerinde gözleme dayalı yöntem ile yapılan olan etkisi incelendi. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar, günde 380ml (üç bardak) sütle beslenen çocukların kanlarında, günde 100ml (bir bardak) ile beslenenlere göre yüzde 30 oranında daha çok E.B.E-I bulunduğunu ortaya koydu. Buna bağlı olarak, günde üç bardak süt içen çocukların boylarının içmeyenlere göre ortalama 2 santimetre daha uzun olduğu gözlemlendi.  

besinleri nelerden elde ederiz?

İnsanlar besinleri bitki ve hayvanlardan elde ederler İnsanlar besinleri bitki ve hayvanlardan elde ederler.Ayrıca yaşamsal etkinlikleri sürdürebilmek için suya ve minerallere de gereksinim duyarlar.

İnsan vücudunda mineraller çok az miktarda bulunurlar, belirli metabolizma çalışmaları için gereklidirler. Bu mineraller kimyasal maddelerin hücrelere girip çıkmasını sağlarlar. Yaşamamız için gerekli olan suyun miktarını ayarlarlar. Salgı bezlerinin daha çok sıvı çıkarmasında etkili olurlar. Mineraller kas tahriklerini etkilerler, sinir sisteminde haber alıp vermede önemli rol oynarlar.  

Biz mineralleri yediğimiz besinlerden sağlarız Biz mineralleri yediğimiz besinlerden sağlarız. Fakat vitaminleri bitkiler çıkarır. Vücuda giren mineraller görevlerini yaptıktan sonra idrarla, terle dışarı atılırlar. Onun için de bunların devamlı yenilenmesi gerekir. Toprağa, havaya karışan kimyasal maddeler yüzünden bazı minerallerden az, bazılarından ise çok almamız bir sorun yaratmaktadır. Vücuda gerekli olan miktarlar çok azdır. Günlük yiyeceklerinize mineral bakımından zengin besinleri ilâve edin. Mineraller Kalsiyum Klor KromBakır KobaltDemirFlüor İyot Magnezyum Mangan Fosfor Potasyum Selyum Sodyum Kükürt Çinko  

HAZIRLAYAN VE SUNAN ASUMAN ÇAĞLAYAN yararlandığım kaynaklar internet fen ve teknoloji ders kitapları