Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
Advertisements

MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Okuldan İşe Geçiş – Son Eğilimler
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
Marmara Universitesi, İstanbul
TÜRKİYE: EKONOMİK DALGALANMA BOYUNCA İŞGÜCÜ PİYASALARININ YÖNETİMİ Dünya Bankası ve Kalkınma Bakanlığı Rapor Sunumu Mayıs
İNŞAAT SEKTÖRÜ: MAKRO BAKIŞ
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KADIN İSTİHDAMININ DURUMU VE BAZI ÖNERİLER
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
AB Hakkında Genel Bilgiler
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Büyüme, işgücü piyasası dinamikleri ve işsizliğin geleceği Prof. Dr. Seyfettin Gürse l İzmir İktisat Kongresi, 30 Ekim-01 Kasım 2013.
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
Türkiye’nin yol ayırımı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN YOKSULLAR
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
İnsan Kaynakları Planlaması (İKP)
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
Türkiye İşgücü Piyasası Genel eğilimler, kriz etkileri, teşvik politikaları Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve.
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
Türkiye’de Kayıt Dışılık
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Hacettepe Üniversitesi
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI.
(Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi)
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Yaşar KOCAOĞLU Demografik Dönüşüm ve Yaşlanma
1 REKABETÇİ BiR İŞGÜCÜ PİYASASINI HUKUK İÇİNDE SAĞLAMAK: OECD DENEYİMLERİ VE TÜRKİYE Turkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Sosyal Politika Gündemi.
1929 BUHRANI.
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Onüçüncü Bölüm Türkiye İşgücü Piyasasının Özellikleri
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
Sunum transkripti:

Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (betam) Direktörü Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye Ekonomisinin Geleceği Uluslararası İktisatçılar Zirvesi Istanbul, 22 Mayıs 2009

Krizin İşgücüne Etkisi Krizin İstihdama Etkisi İşsizliğin Geleceği Sunum Planı Krizin İşgücüne Etkisi Krizin İstihdama Etkisi İşsizliğin Geleceği

Krizin işgücü piyasasına etkisi İşgücüne etki (+) İstihdama etki (-) İşsizlikte patlama

Krizin işgücüne etkisi Ümidini Kaybeden Çalışan Etkisi (ÜKÇE) (Discouraged Worker Effect) (-) İstihdam olanaklarının büyük ölçüde azaldığı kriz koşullarında işsizlerin bir bölümü iş aramaktan vazgeçerek işgücü piyasası dışına çıkarlar. Ek Çalışan Etkisi (EÇE) (Added Worker Effect) (+) Aile reisinin işsiz kaldığı/işsiz kalma riskinin büyük ölçüde arttığı/gelirin düştüğü koşullarda ailede çalışabilecek atıl üyeler işgücü piyasasına girerler.

Ek çalışan etkisinin mikro temelleri Atıl işgücünün varlığı Kent kadın işgücüne katılım oranı %20,8. İşsizlik tazminatının kapsamı çok dar Şubat 2009: İşsiz sayısı: 3,8 milyon İşsizlik ödeneği alanlar: 280 bin (%7,4) Şubat 2008: İşsiz sayısı: 2,7 milyon İşsizlik ödeneği alanlar: 117 bin (%4,4).

Krizin İşgücüne Etkisi Araştırmalar Türkiye’de krizin başlangıcında ve devamında EÇE, ÜKÇE’ye göre çok daha güçlü yaşandığını, ÜKÇE’nin ise kriz sona ererken öne çıktığını göstermektedir. 1994 Krizi Başlevent, C. & Onaran, Ö. (2004) “The effect of export-oriented growth on female labor market outcomes in Turkey”. World Development , 32 (8), 1375-1393. 2001 Krizi Gürsel, S. & Levent, H., (2003) Crise économique et choc asymétrique dans le marché du travail en Turquie., Tebliğ, Rabat 2003. Kızılırmak, B., (2005) “Labor market participation decisions of married women: Evidence from Turkey”. Unpublished working paper available at http://www.politics.ankara.edu.tr/dosyalar/burca.pdf 2008 Krizi Dinçer A. M. et al.,(2009) ”İşsizlik büyük ölçüde erkeklerde yaşanan işgücü artışı ile istihdam kayıplarından kaynaklanıyor”. betam Araştırma Notu No.31, http://www.betam.bahcesehir.edu.tr/.

Krizin İşgücüne Etkisi Grafik 1: Tarım dışı işgücü (yıllık % değişim)

Krizin İstihdama Etkisi Kadın istihdamı arttı. Erkek istihdamı düştü. Grafik 2: Tarım dışı istihdam (yıllık % değişim)

Krizin İstihdama Etkisi Önce erkek ardından kadın ücretli istihdamı azaldı*. Grafik 3: Ücretli ve yevmiyeli çalışanlar (yıllık değişim) * 2009 Ocak ve Şubat verileri hesaplanırken yeni serilerdeki büyüme oranları kullanılarak eski seri 2009 Ocak ve Şubat’a uzatılmıştır.

Krizin İstihdama Etkisi Erkeklerde sanayi istihdamı büyük ölçüde geriledi. Grafik 4: Erkek çalışanların sektörel dağılımı (yıllık değişim)

Krizin İstihdama Etkisi Kadın istihdam artışı esas olarak hizmet sektöründe gerçekleşti. Grafik 5: Kadın çalışanların sektörel dağılımı (yıllık değişim)

Krizin İstihdama Etkisi Kendi hesabına çalışan erkeklerde azalma devam etti. Kendi hesabına çalışan kadınlarda belirgin bir artış gerçekleşti. Grafik 6: Kendi hesabına ve ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlar (yıllık değişim)

İşsizlik oranı ve işsizler Grafik 7: Tarım dışı işsizlik ve tarım dışı işsizler (mevsime göre düzeltilmiş)

İşsizliğin geleceği* * Yıllık ortalama işsizlik oranı tahminleri için bkz. betam Araştırma Notu No.32, http://www.betam.bahcesehir.edu.tr/. ** Toplam işsiz sayısı tahmiminde tarımda işsiz sayısı 2009 Ocak ve sonrası dönemler için 7 bin olarak sabit varsayılmıştır.

Önemli notlar 2009 Ocak ve Şubat rakamları eski seriye eklendi. Bunun için yeni serideki yıllık büyüme oranları kullanılarak eski seri 2009 Ocak ve Şubat’a uzatıldı. Bunun seviye üzerinde belirli bir değişiklik yapacağı aşikardır; ancak eğilim üzerinde önemli bir değişiklik yapmayacağı varsayılabilir. Mevsimsel düzeltme için TRAMO/SEATS kullanıldı. Gözlem sayısındaki kısıt sebebiyle bu tahminler belirli bir hata payı içermektedir.