KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYGINI KONTROL ET, ÖNE GEÇ...
Advertisements

SOLUNUM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim 3.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM FERİZE ORAL 4/B 1726.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Hazırlayan: Firdevs KELEŞ PROJE TABANLI ÖĞRENME.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci.
ORGANLARIM GÖREV BAŞINDA
Dolaşım Sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
KAN BASINCI (TANSİYON) VE SAĞLIK
ÇALIŞKAN CANAVARLAR Ders:Fen ve Teknoloji
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
Okul Öncesi Dönemde Bedensel Gelişim
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
SOLUNUM SİSTEMİ
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
İNSAN VÜCUDU Vücudu Oluşturan Sistemler-İşlevleri BİYEM Vücut.
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
Ders: Fen ve Teknoloji (4
Organlarım Çalışmazsa
İÇ ORGANLARIMIZ.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SOLUNUM SİSTEMİ
 Kalbimizin çeşitli odacıkları vardır.Bu odacıklar arasında geçişler bulunur.Kanımızı pompalamak ile görevlidir.  Kalp iki büyük iki küçük odacık.
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
DOLAŞIM SİSTEMİ  .
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU AYNUR CEYLAN DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU 4-A SINIFI

Vücudumuz için gerekli olan besinleri ve oksijeni, vücudun yapı ve organlarına, damarlar yolu ile ileten, kırmızı renkli sıvıya kan denir. Kanın içinde oksijen ve besin vardır, damarlarla vücudumuzun her yerine bu besin ve oksijeni taşır. Kan vücudumuzda dolaşırken kirlenir. İçindeki karbondioksit gibi atık maddeler çoğalır.

Damarlarımız kirli kanı kalbe iletir Damarlarımız kirli kanı kalbe iletir. Kalpte bu kanı akciğerlere göndererek içindeki karbondioksitin solunumla dışarı atılmasını sağlar.

Bu sırada akciğerlerdeki oksijen kanla taşınarak kalbe gelir Bu sırada akciğerlerdeki oksijen kanla taşınarak kalbe gelir. Temiz kan kalpten vücudun her yerine pompalanmaya devam eder.

Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 5L kan vardır Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 5L kan vardır. Okul çağındaki bir çocukta ise yaklaşık 3L kan bulunur.

Damarlar; içinden kan akan boru şeklindeki yapılardır Damarlar; içinden kan akan boru şeklindeki yapılardır. Bu boruların bir kısmı çok ince,bir kısmı daha kalındır.

Yetişkin bir insanın damarları, ucuca eklendiğinde 100 Yetişkin bir insanın damarları, ucuca eklendiğinde 100.000 km’lik bir hortum oluşur. Bu hortum da dünyanın çevresini 2 kere dolaşabilir.

Kanımızın tüm vücudumuzu dolaşabilmesi için bir pompa ile pompalanması gerekir.

Bu pompa kalbimizdir.

KALBİMİZ NASIL ÇALIŞIR? Kalp her kasılmasında içindeki kanı, basınçla damarlara taşır. Gevşediğinde ise damarlarla taşınan kan kalbin içine dolar. Kalbimizin bu hareketleri kalp atışı şeklinde hissedilir.

Doktorlar steteskop denilen dinleme aleti ile kalp atışımızın düzenli olup olmadığını ve akciğerlerimizi dinlerler.

Kan basıncının damarlarda yaptığı etkiye nabız denir Kan basıncının damarlarda yaptığı etkiye nabız denir. Nabzımızı bileklerimizde boynumuzda atış şeklinde hissederiz.

Ben kalbim. Özel kaslardan oluştum, kasılıp gevşeyerek bir pompa gibi çalışıyorum. Yumruğunuzun büyüklüğündeyim.

Kanımız bütün vücudumuzu 30 sn içinde dolaşır Kanımız bütün vücudumuzu 30 sn içinde dolaşır. Yani kanımıza karışan bir madde biz otuza kadar sayarken tüm vücudumuzu dolaşıyor.

NABIZ NASIL SAYILIR ? El bileğimizin iç kısmında baş parmağımız tarafına diğer elimizin üç uzun parmağı ile bastırdığımızda parmaklarınızın hissettiği vuruşları 1dk. sürede sayın. Bu sayı nabız sayınızdır ve kalbinizin dakikada kaç kez attığını gösterir. Doktorlar steteskop denilen dinleme aletini sol göğsümüze koyarak da kalp atışımızı sayabilirler.

Dinlenirken ölçtüğüm nabız sayım 83 çıktı.

80-100 70-80 1 dk daki nabız sayısı Bebeklerde Çocuklarda 100-120 Yetişkinlerde 100-120 80-100 70-80

Bebeklerin Nabız Sayısı Yetişkin İnsanlara Göre Neden Daha Fazladır? İnsanlar bebeklik döneminde çok hızlı büyürler, daha çok hareket ederler. Bu nedenle daha fazla enerjiye ihtiyaçları vardır. Onların kanı damarlarda daha hızlı dolaşmak ve tüm hücrelere daha çok oksijen, daha çok besin taşımak zorundadır. Bu nedenle kalpleri daha hızlı kan pompalar. Nabız sayıları fazladır, daha sık soluk alıp verirler. Enerji ihtiyaçlarına göre insanların nabız sayısı farklılık gösterir.Yetişkin ve yaşlılarda nabız daha düşüktür.

EGZERSİZ-NABIZ İLİŞKİSİ Nabız atış hızımız sabit değildir. Gün içerisinde yaptığımız çeşitli aktivitelerde bu hız artar ya da normal şekilde seyreder.

Egzersiz yaparken normalden fazla enerji harcadığımız için kalbimiz kanı daha hızlı pompalar, biz de nabzımızı daha güçlü hissederiz.

Korku, heyecan, sevinç, öfke gibi olaylar karşısında kalbimiz daha hızlı atar.

Uyurken daha az enerji harcadığımız için kalbimiz daha yavaş atar.

Dolaşım Elemanlarının Sağlığını Korumak İçin; *Düzenli ve sağlıklı beslen. * Mevsimine uygun giyin. *Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak dur. *Kan dolaşımını etkileyecek şekilde dar giysiler *giyme. * Hareket ve yürüyüşler yaparak kan dolaşımının düzenli olmasını sağla.