Kontrollü Otlatma Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
KURAK VE YARI KURAK ALANLARDA MERA REHABİLİTASYONU Prof. Dr
Etüt ve Proje Daire Başkanlığı
Buğdaygil Yem Bitkileri
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
Yağ gülü.
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
EROZYON SUNUSU.
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Tarla Bitkileri Yetiştirme
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
GENİŞ ALANDA TESİS EDİLMİŞ ELMA BAHÇELERİNDE TOPRAK İŞLEME
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Yüzey Sulama Yöntemleri
SULAMA YÖNTEMLERİ Sulama yöntemi; suyun toprağa veriliş biçimi olup mevcut sulama yöntemleri aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir. A. Yüzey sulama yöntemleri;
DOĞAL AFETLER EROZYON.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
BAHÇE BAKIM & PEYZAJ. ORTAK ALAN OTOMATİK SULAMA OTOMATİK SULAMA ETKİN VE VERİMLİ KULLANILDI.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
ORMANCILIK UYGULAMA PROJELERİNİN ÇEŞİTLERİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük.Müh.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
1.OTLATMA KAPASİTESİ Otlatma kapasitesi, belirli genişlikteki bir merada, belirli uzunluktaki bir otlatma mevsiminde uzun yıllar bitki örtüsü, toprak ve.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
SULAMA YÖNTEMLERİ Sulama yöntemi; suyun toprağa veriliş biçimi olup mevcut sulama yöntemleri aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir. A. Yüzey sulama yöntemleri;
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
Sığır Besiciliği.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
KABA YEMLER.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ SULAMA DERSİ SULAMA YÖNTEMLERİNİN PLANLANMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DERS YÜRÜTÜCÜSÜ:
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
Hakan Tankuş - Harran Üniversitesi - Şanlıurfa Koşullarında Ara Ürün Olarak Bazı Yem Bitkileri Farklı Hasat Zamanlarında Bitkisel Verim Sonuçları
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
KABA YEMLER.
Çim Türleri (Lolium Sp.)
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
BİTKİLERDE BÜYÜME.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Kontrollü Otlatma Sistemleri Başlıca Kontrolü Otlatma Sistemleri Münavebeli Otlatma Sistemi Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi (D.M.O.S.) Doğal Tohumlama Amacıyla D.M.O.S. Mevcut Vejetasyonun Daha İyi Gelişmesi Amacıyla Uygulanan D.M.O.S. Tek Yıllık Yabancı Otlarla Mücadele Amacıyla Uygulanan D.M.O.S. Şeritvari (Rasyon) Otlatma Sistemi Hohenheim Otlatma Sistemi

Münavebeli Otlatma Sistemi Avantajları Mer’a düzenli otlatıldığından daha az yem kaybı olur. Dinlenme süresi verildiğinden bitkiler daha iyi gelişir. Daha az çiğnenmeden dolayı yem kazancı sağlanır. Dezavantajları İlkbaharda toprak ıslak olduğundan ilk otlatılan parsellerde çiğneme zararı fazla olur. Zayıf ve kıraç mer’alarda olumsuz sonuç verir.

Münavebeli Otlatma Sistemi I. Yıl II. Yıl III. Yıl

Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemleri Bitki örtüsü zayıflamış mer’alarda önerilmektedir. Sistem, mer’anın bazı bölümlerini üst üste 2 yıl geç otlatarak bitki örtüsünün geliştirilmesi esasına dayanmaktadır. Otlatılmayan bölümlerde ise ıslah çalışması yapılmalıdır.

Doğal Tohumlama Amacıyla Yapılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi Vejetasyonu seyrekleşmiş mer’alarda uygulanır. Bu sistemin uygulanabilmesi için vejetasyonun yeterince yem değeri olan bitki içermesi ve bu bitkilerin en az %25'inin tohumla çoğalan bitkiler olması gerekmektedir Yanlış uygulandığında yabancı otların çoğalmasına neden olur. Vejetasyonu sık olan mer’alarda yeni fide gelişimi zor olduğundan bir yararı gözükmez.

I. Yıl II. Yıl III. Yıl IV. Yıl V. Yıl VI. Yıl Doğal Tohumlama Amacıyla Yapılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi I. Yıl III. Yıl V. Yıl II. Yıl IV. Yıl VI. Yıl

Vejetasyonu İyileştirmek Amacıyla Yapılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi Vejetasyonu iyi ve genellikle vejetatif çoğalan bitkilerin oluşturduğu mer’alarda önerilir. Çevre koşullarındaki değişiklik nedeniyle bitkilerin zayıf geliştiği mer’alarda, bitkilerin daha iyi gelişmesi için uygulanır. Sistemin en büyük yararı, mer’anın ilkbahar kritik döneminde ağır otlatmanın olumsuz etkisinden korunmasıdır

Vejetasyonu İyileştirmek Amacıyla Kullanılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi I. Yıl II. Yıl III. Yıl

Tek Yıllık Yabancı Otlarla Mücadele Amacıyla Yapılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi Hayvanlar tarafından yenebilen, Yem değeri düşük olan, Çabuk kabalaşan Yabancı otların vejetasyondaki oranını azaltmak için uygulanır.

Tek Yıllık Yabancı Otlarla Mücadele Amacıyla Kullanılan Dinlendirerek Münavebeli Otlatma Sistemi I. Yıl II. Yıl III. Yıl

Şeritvari (Rasyon) Otlatma Sistemi Gür gelişen, verimi yüksek, sulanan ve gübrelenen mer’alar için uygulanır. Çiğneme nedeniyle oluşan ot kaybını en aza indirir. Parseller, bir günlük ot gereksinmesini karşılayacak kadar küçük parçalara ayrılır. Böylece kısa süreli otlatma, uzun süreli dinlenme süresi verilmekte, aynı zamanda mer’anın tamamı düzgün bir şekilde otlatılmaktadır.

Şeritvari (Rasyon) Otlatma Sistemi  

Hohenheim Otlatma Sistemi Gür gelişen, verimi yüksek, sulanan ve gübrelenen mer’alar için uygulanır. Bu sistemde amaç, mer’ada verimli hayvanları ilk önce otlatmaktır.

Hohenheim Otlatma Sistemi   3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 33 36 1 G-1 G-2 G-3 2 4 5 7 8 Örnekte mera 9 parsele ayrılmıştır. Her bir parsel tüm hayvanlar için 9 gün boyunca otlatılabilecek büyüklüktedir. Hayvanlar 3 verim grubuna ayrılarak, her bir grup 3 gün süreyle (toplam 9 gün) merada otlatılır. Tüm parseller otlatıldığında tekrar 1. parselden başlayarak otlatma mevsiminin sonuna kadar aynı şekilde devam eder.      

Hohenheim Otlatma Sistemi Otlatma mevsiminin sonuna kadar aynı şekilde devam eder.

Sulama Sistemleri

Çit Sistemleri

Çit Sistemleri